Till innehållet

Allas rätt - allas ansvar. En hedersförebyggande modell

Projektet drevs av: FreeZone Sweden

Beskrivning av projektet

Projektet ska utveckla metoder för hur folkhögskolor kan jobba preventivt mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Syftet är att stärka elever under 25 år som lever i eller riskerar hamna i en livssituation där de kan utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Projektets metoder ska resultera i att ge unga vuxna hedersutsatta verktyg att bättre hantera sin egen livssituation.

De ska utbilda deltagare på folkhögskolans yrkesutbildningar, öka kompetensen och tryggheten för folkhögskolans personal. Samt ta fram en heltäckande modell för att systematiskt och förebyggande arbeta med hedersfrågor inom ramen för folkhögskolans uppdrag.

Projektet fortsätter, efter avslut, att förvaltas av projektets samarbetspartners, folkhögskolor i Skåne, samt i föreningens ordinarie verksamhet. Freezone kommer att erbjuda projektets metoder genom utbildning till folkhögskolor runt om i regionen och nationellt. Metoderna kommer finnas tillgängliga digitalt via föreningens hemsida.

Efter projektet

Projektet har nått sina övergripande mål och ledde till utveckling av en stärkande och rättighetsbaserad metod ”Fria Zoner för unga vuxna” som tagits fram tillsammans med målgruppen och som vänder sig till folkhögskolepersonal. Utöver det utvecklades och genomfördes rättighetsworkshops för deltagare på folkhögskolor samt blivande behandling pedagoger, fritidsledare och socialpedagoger fick utbildning i metoden ”Fria Zoner”

Projektet genomförde även kompetenshöjande aktiviteter för folkhögskolornas personal (föreläsningar och workshops) och tagit fram en modell för hur folkhögskolor kan arbeta strukturellt och systematiskt med hedersfrågor. Modellen sammanställdes i ”Vägledning för folkhögskola. Att motverka hedersrelaterad problematik i folkhögskolan”.

”Vägledning för folkhögskolor” och rättighetsworkshops finns tillgängliga kostnadsfritt via FreeZone Swedens hemsida. Utbildningen i metoden ”Fria Zoner för unga vuxna” samt processledning för folkhögskolor kommer att erbjudas mot en kostnad.

De folkhögskolorna som var involverade i projektet fortsätter arbeta med hedersrelaterad problematik.

Beviljat belopp

4 144 681 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i februari 2021 och avslutades i januari 2024.

Beviljat belopp

4 144 681 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i februari 2021 och avslutades i januari 2024.

Kontakt

Ort
Lund

Liknande projekt

  • Terra-Pi (tidigare Klimatpsykologi med och för unga)

    Syftet med projektet Klimatpsykologi med och för unga är att skapa möjlighet för ungdomar att hantera sin ångest för klimatet.

  • Snacka om livet (SOL) för en bättre existentiell hälsa

    Syftet med projektet är att skapa bättre förutsättningar för unga att ha en god existentiell hälsa för att på så vis bli bättre rustade att hantera…

  • Koll på lagen

    Projektet ”Koll på lagen” ska ge ungdomar kunskaper om vardagsjuridik och verktyg för att praktiskt kunna ta tillvara på sina rättigheter och…

Sidan uppdaterades 2024-07-05.