Till innehållet

Anläggande av parkour/skate/multiarena i Mörbylånga kommun

Projektet drevs av: Färjestadens Innebandyklubb

Beskrivning av projektet

Färjestaden saknar idag en samlingspunkt för utomhusaktiviteter. Det vill säga en plats för meningsfull fritidssysselsättning där familjer kan träffas och där det finns något för alla i familjen.

Vi vill skapa ett område med många olika spännande aktiviteter. Ett område där hela familjer kan träffas, där skolor och våra föreningar kan ha aktiviteter och där människor i olika åldrar träffas och aktiveras. På detta sätt får vi fler barn och ungdomar som spontanidrottar och som i förlängningen även kommer att hitta vägar in i Färjestadens föreningsliv. Vi vill skapa en spontanidrottspark tillgänglig för alla oavsett ekonomi, ålder, kön, funktionsnedsättning m.m. Dagens barn och ungdomar rör sig för lite på sin fritid och har sämre motorik än för 10-20 år sedan. Vi vill vända denna trend genom tillgång till ett attraktivt område för hela familjen där rörelse och lekfull idrott är rolig och spännande.

Barn och ungdomar från Färjestaden har varit delaktiga i projektet. Vi har frågat ungdomarna i våra föreningar vad de skulle vilja ha i området och även pratat med barn i skolan om vad de skulle vilja göra på fritiden och där står skate, BMX, hinderbana, klättring och Parkour högt på listan. Barnen och ungdomarna har varit delaktiga i utformningen av området och ungdomar från Skateföreningen har själva fått rita sina ramper och utrustning till skateanläggningen. Vi vet också att Parkour föreningen i Kalmar har över 20 barn som åker över bron för att utöva parkour och skulle vi få igång en egen sådan anläggning så skulle vi nog nå ännu fler barn på Öland till denna idrott, och sedermera kunna utveckla en parkourförening.

Vi samarbetar med Arvsfonden, Sparbanksstiftelsen Öland, Smålandsidrotten och Mörbylånga kommun samt föreningarna FreeMotion Kalmar och Färjestadens Skateförening. Om vi lyckas med att få till dessa tre anläggningar så kommer vi bilda en arbetsgrupp som kommer att sätta ihop en handlingsplan för hur vi kan utveckla området ännu mer, hur vi kan marknadsföra och bjuda in skolor i kommunen till anläggningen på idrottsdagar, skolavslutningar, aktiviteter under skollov, utflykter, uppvisningar m.m. Vi kan bjuda in till familjekvällar, uppvisningar, talangtävlingar, scenframträdanden och spontana turneringar, tävlingar m.m. Tillsammans har våra fyra föreningar stora möjligheter att fylla parken med verksamhet för barn och ungdomar samt att utveckla parken efter nya behov, detta skall vara ett levande område som utvecklas över tid.

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i april 2014.

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i april 2014.

Kontakt

Ort
Färjestaden

Liknande projekt

Sidan uppdaterades 2020-06-02.