Beskrivning av projektet
Projektet ska öka barns kunskap om rättigheterna i barnkonventionen samt vad den innebär i praktiken i barnens vardag, med fokus på skolan.
Syftet med projektet är att, genom att ta fram ett digitalt läromedel för elever i årskurs F-3 om barnkonventionen och vad den innebär i praktiken med fokus på skolan, öka barns kunskap om mänskliga rättigheter. Läromedlet utvecklas genom en människorättsbaserad metod, tillsammans med skolor och med målgruppens (i detta fall elevernas) delaktighet i centrum. Temat bestäms tillsammans med de elever som deltar i utvecklingsprocessen (Barnrättsdetektiverna är ett arbetsnamn), men grundtanken är att eleverna ska få utforska olika människorättsområden och få kunskap om sina rättigheter och vilka som ansvarar för att uppfylla dem. Läromedlet, inklusive en lärarhandledning, kommer att spridas till Sveriges F-3-skolor. Materialet kommer även vara gratis och tillgängligt för alla.
Målet är att barn genom läromedlet i tidig ålder ska få lära sig att de är rättighetsbärare, och att deras möjligheter att utkräva och använda sina rättigheter därigenom ska stärkas – både i skolan och i övriga delar av samhället.
Digitalt läromedel
Under projektets första två år utvecklades det kostnadsfria och digitala läromedlet Barnrättsdetektiverna i samverkan med elever och lärare. Omkring 170 barn deltog i utvecklingsprocessen. Under projektår 3 ligger fokus på spridning och stöd till skolor. MR-piloterna erbjuder bland annat kostnadsfria digitala workshops om och rundturer i läromedlet.
I Barnrättsdetektiverna, som nås via barnrättsdetektiverna.se, lär sig elever i förskoleklass till årskurs tre om barnkonventionen och utforskar rättigheterna i den egna skolan. De guidas av de animerade barnrättsdetektiverna Mika, Nadia och Leo som berättar om barns rättigheter och ger eleverna detektivuppdrag. Vad betyder rätten att vara trygg och hur trygg är skolmiljön? Hur funkar rätten att påverka i skolan? Var finns rätten till lek?
Eleverna skapar detektivrapporter om det de hittar och kan ge synpunkter och förslag kring hur skolans barnrättsarbete kan utvecklas och stärkas.
Projektets tidstatus
Projektet startade i maj 2019 och avslutades i april 2022.

Projektets tidstatus
Projektet startade i maj 2019 och avslutades i april 2022.