Till innehållet

Byggnation av bagarstuga i Jönköpings kommun

Projektet drevs av: Ödestugu Sockenråd

Beskrivning av projektet

Bagarstugan i Ödestugu blir en ny samlingsplats i byn. Här träffas gammal & ung för att baka, laga mat och umgås. 

Under våren 2016 bygger vi en Bagarstuga i Ödestugu. Husets hjärta, en vedeldad stenugn, ger möjlighet till storbak och gemenskap. Ugnen kommer finnas i ett väl utrustat kök, som ger möjlighet till både matlagning och bakning som inte kräver stenugn. Vi bygger en bagarstuga med ledorden: bakning, matlagning & gemenskap! Alla som bor i Ödestugu kommer ha tillgång till Bagarstugan. Framför allt kommer den fylla en viktig funktion för bygdens barn och unga. Familjedaghemmet, förskolan, skolan, fritids, After school, UV-scout och Tonår har möjlighet att arrangera alltifrån pepparkaksbak till pizzakvällar. Alla barn som växer upp i socknen kommer på ett eller annat sätt att ha kontakt med Bagarstugan. Bagarstugan kommer också att användas under Sommarkväll i Ödestugu – ett arrangemang som 8-10 sommarkvällar lockar 400-1100 personer till byn. Det är en ansenlig summa med tanke på att det bor 450 personer i bygden. I sommar firar Sommarkvällarna 25 år, något som vi kommer fira genom bland annat vår nya mötesplats, Bagarstugan.

Alla barn och ungdomar som växer upp i Ödestugu kommer förr eller senare att stifta bekantskap med Bagarstugan. Här kan Familjedaghemmet baka bröd, förskolan göra pepparkakor, skolan ha hemkunskapsundervisning (finns inga lokaler för det i dagsläget, så eleverna körs till närmaste tätort just nu), fritids kan laga mat, After school gör julgodis, UV-scout kan elda stenugnen och baka på hällen och Tonår kan ha pizzakvällar. Byborna är en annan viktig målgrupp. Det finns redan idag ett stort intresse för bakning, här finns ungdomar som läst/läser utbildning i ämnet och en av dem har även tagit pris i SM för unga bagare. Sen finns en stor grupp i varierande åldrar utanför vår byggd som redan visat intresse för projektet. Bagarstugan kan bli en plats för såväl släktkalas, möhippor, kick-off, syjuntor eller en kväll med kompisgänget. Bagarstugan kommer också vara en viktig del i arrangemanget Sommarkväll i Ödestugu som i år arrangeras för 25:e året i rad! Då samlas 400-1100 personer här för att äta våfflor, spela minigolf, besöka Lanthandeln, lyssna på live-musik, åka hölass, besöka hantverksutställare och loppis eller äta hamburgare & glass. Att även få möjlighet att följa aktiviteten i Bagarstugan kommer bli en populär aktivitet! Sommarkvällarna med sina 25 år är ett exempel på att det finns en lång tradition av att äga och driva saker gemensamt i byn.

Se under rubrik Överlevnad.  Lokalen utformas så att såväl unga, äldre och funktionsnedsatta har möjlighet att använda lokalen. Vi bygger bland annat en handikappsanpassad toalett med skötbord. Toaletten kommer att användas även när inte Bagarstugan i övrigt är i gång, exempelvis vid Valborgsmässofirande och andra sammankomster.

Projektet genomförs i samarbete med Hembygdsföreningen och LRF.

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i december 2015.

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i december 2015.

Kontakt

Ort
Tenhult

Liknande projekt

Sidan uppdaterades 2020-06-02.