Beskrivning av projektet
Mälarhöjdens IK har fått lokalstöd för att bygga Sveriges första fotbollsplan med god tillgänglighet för spelare med synnedsättning samt för att tillgänglighetsanpassa området.
Syftet med fotbollsplanen, som har en särskild sarg, är att möjliggöra för spelare med synnedsättning att spela fotboll. Området tillgänglighetanpassas och fotbollslag startas. Arvsfondsprojektet är en del i ett större utvecklingsprojekt av Axelsbergs bollplan som kallas Projekt Axelsberg som MIK Fotboll med samarbetspartners arbetar med, och som innefattar anläggande av en parkouranläggning, multisportarena, boulebana, toalett, bänkar, 11-spelsplan samt byggnation av ett Allhus. På grund av ett stort Stockholm vattenprojekt finns 5-a-side-planen nu på Hägerstensåsens BP istället för Axelsbergs BP, som det var tänkt från början.
Målet är att göra fotbollsspel tillgänglig för alla och bygga upp en fotbollsverksamhet för spelare med synnedsättning inom Mälarhöjdens IK.
Mälarhöjdens Idrottsklubb är en stabil förening som bildades redan 1924 och bedriver fotboll, orientering, friidrott, innebandy och tennis. MIK Fotboll växer starkt och har idag 900 barn och ungdomar och många ideella krafter i föreningen. Barn kommer huvudsakligen från Mälarhöjden, Västertorp, Axelsberg, Sätra, Bredäng och Skärholmen för att spela. Det finns ett stort intresse och stöd för den nya verksamheten och anläggningen. MIK Sound är Sveriges första ”5-a-side” fotbollslag för spelare med synnedsättning. Laget startades 2014 och bygger på samarbete mellan SRF Stockholms & Gotlands län, Parasport Stockholm och Mälarhöjdens IK Fotboll. MIK Sound Junior för spelare 8-15 år startades 2015.
Samrådsmöten med ungdomar, allmänheten och lokalföretagare har kartlagt behoven. Behovsanalysen har underbyggt planritningarna och samarbetspartners är med för att säkerställa tillgängligheten. Lagen för spelare med synnedsättning har startats tillsammans med Synskadades Riksförbund Stockholm och Gotlands Län samt Parasport Stockholm.
Verksamheten har kommit ingång via ett samarbete med SRF Stockholms & Gotlands län, Parasport Stockholm och Mälarhöjdens IK Fotboll. För att säkerställa tillgängligheten är tio samarbetspartners med vid ansökningar: Familjedaghemmet Clownen, FUB Stockholm, Föräldraföreningen vid Mälarhöjdens skola, Hägerstens Ungdomsgård, Hörselskadades förening i Stockholm, Kricagården, Mälarhöjdens IK Orientering, Sveriges Pensionärsförbund Mälarhöjden−Hägersten, Synskadades Riksförbund Stockholm och Gotlands Län samt Unga Hörselskadade i Stockholm.
Projektets tidstatus
Projektet beviljades stöd i juni 2014.
Projektets tidstatus
Projektet beviljades stöd i juni 2014.