Till innehållet

Byggnation av multiarena i Obbola, Umeå Kommun

Projektet drevs av: Obbola IK

Beskrivning av projektet

En modern multiarena anpassad för barn, ungdomar, funktionsnedsatta och pensionärer med utmärkta möjligheter för framförallt cykelträning men även boule, styrketräning och konditionsaktiviteter året runt. 

Den nya arenan syftar till att locka nya målgrupper samt öka tillgängligheten och nyttan av Harpsjöns friluftsområde. Vi är övertygade om att arenan kommer att gynna många barns idrottsintresse, samt bli ett bra komplement till OIKs övriga idrottsverksamhet som idag främst är inriktad mot lagidrotter. Med denna arena kommer klubben kunna erbjuda individuella idrottsalternativ till unga som inte fångats upp av föreningens lagidrott. 

Vår övergripande målsättning med projektet är att bredda vårt idrottsliga utbud och locka fler ungdomar, både flickor och pojkar, till idrotten.Vi vill skapa bättre möjligheter till social samvara och till att motionera i detta område främst när det gäller cykling (på vintern skidlek) men även för löpning/trailrunning och för andra utövare genom att bygga nya spår, utegym och boulebanor i anslutning till dagens befintliga leder. Något som även skulle gagna OIKs lagidrotter. Med OIK-arena vill vi skapa ett område för flera aktiviteter med fokus på cykling i Umeå skärgård med en unik profil även på ett nationellt plan.  Vårt ambition är att göra området till en plats att utvecklas på inom cykling, löpning, skidåkning, multisport, boule mm. Det ska vara en självklar mötesplats för unga efter skolan, för de som vill träna, eller äldre som spelar boule. Detta genom att i olika steg skapa en multiarena med betoning på cykling med teknikområde, MTB-banor för både knattar och äldre barn, dirt/bmx-bana, utegym, skateboardramp, sparkcykelbana, boulebana mm. Att kunna locka motionärer med ett åldersspann på 3-85 år är vår mål.

Den huvudsakliga målgruppen är barn- och ungdomar (flickor och pojkar). Att OIK som förening idag inte heller erbjuder idrottsverksamhet inom individuella idrotter såsom cykling, löpning och längdskidor är skälet till viljan att skapa denna arena. Alla delar som är möjliga kommer att handikappanpassas. Vi har idag en grupp ungdomar i Obbola som under en längre tid sökt vår hjälp för att bygga en bmx/dirtbana. Dessa är redan involverade och kommer i stor utsträckning vara delaktiga i utformningen och framtagandet av dirtbanan. Målgruppen kommer även till stor del involveras i byggandet och konstruerandet av bla mobila teknikhinder (vippbrädor, broar/viadukter, slalom).

Vi kommer att samarbeta med bl.a. Umeå kommun, skolorna, Sisu Idrottsutbildarna, Västerbottens Idrottsförbund, PRO Obbola/Holmsund och Svenska Cykelförbundet för den planerade verksamheten. Vi har fört en dialog med flertalet lärare på Obbola skola gällande ett samarbete. Responsen har varit mycket positiv.

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i september 2014.

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i september 2014.

Kontakt

Ort
Obbola

Liknande projekt

Sidan uppdaterades 2020-06-02.