Beskrivning av projektet
Projektet ska utveckla och anpassa en befintlig modell med förebildscoacher till nya målgrupper.
Modellen har hittills erbjudit personer som står inför en amputation eller nyligen ha blivit amputerad coachning av någon med liknande erfarenhet. I projektet ska man utveckla modellen så att den passar fler målgrupper.
Personer med ryggmärgsskada kommer till en början att vara i fokus genom det nära samarbete man ska ha med vårdgivare och brukarorganisationer för den målgruppen. I arbetet med att utvidga verksamheten till en ny målgrupp ska projektet identifiera skillnader och likheter mellan målgrupperna för att kunna utveckla konceptet så att det kan fungera oavsett funktionsnedsättning.
Modellen innehåller utbildning för nya förebildscoacher samt en organisation för rekrytering och matchning.
Efter projektet slut kommer Personskadeförbundet RTP tillsammans med samarbetsorganisationer att fortsätta bedriva verksamheten.
Efter projektet
Projektet nådde de två uppställda målen som var att:
- utveckla en modell för att utbilda förebildscoacher som kan användas för målgrupper med olika funktionsnedsättningar
- göra en manual som visar hur man kan bygga upp ett nätverk av förebildscoacher och hitta rätt personer att hjälpa.
Projektet förbättrade den befintliga utbildningen för förebildscoacher genom att lägga till moduler om interkulturell kompetens och digital coaching. Projektet förtydligade processen kring att välja ut lämpliga förebildscoacher och tydliggjorde kriterier för certifiering. Man skapade en modell för att ge stöd till förebildscoacherna, utvärdera deras arbete och marknadsföra verksamheten för att nå rätt personer vid rätt tidpunkt.
En framgångsfaktor i projektet var den noggranna urvalsprocessen, eftersom de fick många ansökningar till utbildningen. En annan viktig faktor är den höga kvaliteten på utbildningen, som har gett deltagarna verktyg att agera som förebildscoacher och bidragit till personlig utveckling.
Erfarenheter visar att möten med en förebildscoach kan ge ny kunskap, skapa nätverk och ge möjlighet till erfarenhetsutbyte. Det kan underlätta återgång till arbete eller studier, minska risken för isolering och öka motivationen att förändra sitt liv till det bättre, vilket i sin tur kan stärka självkänsla och självförtroende.
Projektet har också gjort det möjligt för andra organisationer att etablera egna förebildscoachverksamheter. Ett viktigt samarbete har varit mellan Personskadeförbundet RTP och RG Aktiv Rehabilitering, vilket gör att föreningarna tillsammans kan stödja personer med ryggmärgsskador på ett effektivare sätt och nå ut till fler.
Beviljat belopp
2 970 044 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i maj 2021 och avslutas i november 2024.
Beviljat belopp
2 970 044 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i maj 2021 och avslutas i november 2024.