Till innehållet

Demokrati - På mina villkor

Projektet drevs av: Föreningen Projektor

Beskrivning av projektet

Ett projekt som ska hjälpa unga som är mellan 16-25 att göra skillnad. Det kan handla om att väcka olika frågor på en skola, sprida glädje, överraska våra medmänniskor, sprida budskap, kampanja, arrangera aktiviteter, eller något helt annat.

Vi vill hjälpa unga som är mellan 16-25 år att göra skillnad i Växjö. Vi vill dela med oss framgångsfaktorer till andra kommuner i Sverige för våra metoder har visat sig vara mycket uppskattade bland myndigheter och organisationer.

Konkret kommer projektet att genomföra workshops runt om på Växjös skolor, och genomföra flera arrangemang under projektet. Målet är att skapa en grym resurs i form av ett nätverk med unga i Växjö som både unga, vuxna, politiker, föreningar, arrangemang och aktörer kan använda för att enkelt kunna inkludera unga i verksamheten och ta del av alla olika perspektiv som finns hos unga idag. Vi har arbetat fram en metod som heter Demokratijakten där unga människor löser samhällsproblem som myndighter och organisationer har identifierat. Metoden har resulterat i lösningar och förslag på strategier för hur unga människor skulle vilja lösa lokala samhällsutmaningar.

Efter projektavslut fortsätter vi att sprida konceptet och metoden "Demokratijakten", Efterfrågan har visat sig ha nationell spridningseffekt då intresse har visats från flera kommuner runt om i Sverige. Ytterligare en Demokratijakt genomfördes våren 2014 efter projektets slut. Vi erbjuder nu konsulttjänster och vår metodbok. Material hittas på www.sip.se/demokratijakten

Projektet har samarbetat med Ungdomskontoret på Växjö kommun, ABF Södra Småland samt alla Växjös högstadie- och gymnasieskolor. Ungdomarna i Växjö har varit delaktiga och aktiva i utformningen av projeketets aktiviteter. Vi har utgått från deras frågor, perspektiv och behov när vi har genomfört workshops i hur unga kan påverka samhällsutvecklingen.

Projektet Demokrati – på mina villkor genomförs i samarbete med föreningen Grrl Tech och Växjö kommun – Gymnasieförvaltningen och Arbete och välfärd. Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden och pågår under 2011–2013.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i december 2010 och avslutades i december 2013.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i december 2010 och avslutades i december 2013.

Kontakt

Ort
Växjö

Liknande projekt

  • Under Ekarna

    Syftet med projektet Under Ekarna är att erbjuda en inkluderande mötesplats för ungdomar med och utan funktionsnedsättningar som bygger på…

  • Interaktiva Växjö

    Projektet är en ny metod för att fånga ungdomars intresse och skapa en naturlig dialog mellan viktiga aktörer i samhället och målgruppen, genom ett…

  • LAJKA

    Projektet har som mål att skapa en arbetsmetod för hur barn och ungdomar oavsett kön, etnicitet och bostadsområde kan delta i samhället på lika…

Sidan uppdaterades 2020-06-02.