Beskrivning av projektet
Syftet med projektet är att med konst och estetiska lärprocesser som verktyg utforska hur barn kan vara medskapare av lekmiljöer i det offentliga rummet, samt hur miljöer med högre lekvärden skapas.
Målgruppen är barn upp till 12 år. Barnen deltar genom sina skolklasser, minst två av byggnationsprojekten sker med barn i grundsärskolan. I projektet byggs flera lekmiljöer tillsammans med barn i aktuella närområden och det blir också fokus på frågor om balansen mellan lekvärde och säkerhet, samt vad som krävs för att konstnärliga processer ska bli ett självklart verktyg som systematiskt kan användas för att bygga och underhålla lekplatser i offentliga miljöer.
Projektet är ett samarbetsprojekt mellan flera aktörer däribland Örebro och Kumla kommun, samt kommunala bostadsbolag. Kunskaper och erfarenheter kommer att sammanställas i ett vägledningsdokument samt förmedlas genom ett flertal seminarium, workshops och studiebesök. Verktyg och metoder som utvecklas ska tillämpas av kommunerna i framtida byggnationer som rör barns lekmiljöer.
Efter projektet
Genom konstnärliga processer har fem nya lekmiljöprojekt utformats på fem olika platser i Örebro och Kumla tillsammans med fem olika barngrupper, där barnen påverkat gestaltningen av miljöerna efter sina behov och önskningar. Metoden som har utvecklats och dokumenterats i vägledningsdokument och film ger verktyg för förvaltare och planerare av lekplatser kan arbete inkluderande utifrån barnkonventionen. Metoden har också bidragit med ett systematiskt arbetssätt för att arbeta med konst och estetiska lärprocesser för att skapa inkluderande lekplatser.
Projektet har genomförts med barn och elever på förskola, grundskola och anpassad grund- och gymnasieskola samt i samarbete med kommun och bostadsbolag.
Upparbetade samarbeten Kumla och Örebro kommun fortsätter gällande underhåll av befintliga lekplatser men även utveckling av nya projekt.
Ett stort antal offentliga och privata aktörer har visat intresse för projektets metod och har deltagit i presentationer, studiebesök eller tagit del av information på annat sätt. Det bedöms att lärdomar från projektet har potential att användas av fler aktörer utanför projektet.
Beviljat belopp
4 720 287 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i maj 2021 och avslutades i april 2024.
Beviljat belopp
4 720 287 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i maj 2021 och avslutades i april 2024.