Beskrivning av projektet
Projektet ska erbjuda studiemotiverande verksamhet, ledarskapsutbildningar, föreläsningar och sociala aktiviteter till unga vuxna som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden.
Andelen unga vuxna i Sverige som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden är hög. Utanförskapet kan leda till psykisk ohälsa, destruktivt beteende och kriminalitet. Sollentuna kommun har tillsammans med målgruppen identifierat behovet av en mötesplats där unga vuxna kan träffa varandra, andra vuxna och representanter för olika samhällsaktörer. Syftet är att erbjuda studiemotiverande verksamhet, ledarskapsutbildningar, föreläsningar och sociala aktiviteter. Genom ett aktivt uppsökande arbete räknar föreningen med att nå minst 40-50 personer per år ur målgruppen, unga vuxna 18-25 år.
Initiativet stöttas av Sollentunahem som bidrar med lokal under hela projektperioden.
Efter projektet
Målet var att nå 50 unga vuxna per år. Sammanlagt nådde projektet 315 unga vuxna varav 120 personer ur målgruppen hittat ut i arbete eller studier. Mentorsutbildningarna har nått stor framgång och flera kranskommuner har kontinuerligt följt projektet och övertagit delar av metoderna som utvecklats.
Gott samarbete med Sollentuna kommun har resulterat i fortsatt finansiering för delar av verksamheten. Gott samarbete med näringslivsaktörer har lett till flera anställningar och praktikplatser för målgruppen.
Ett planerat IOP med Sollentuna kommun står i startgroparna men har försenats på grund av pandemin. Kranskommuner har visat intresse och kan komma att köpa tjänster av föreningen i form av utbildningar riktat mot målgruppen.
Allt metodmaterial finns kvar och förvaltas av föreningen. Fritt att använda för alla. Kommunen har fått en genväg till målgruppen genom föreningen.
Projektets tidstatus
Projektet startade i maj 2017 och avslutades i oktober 2021.
Projektets tidstatus
Projektet startade i maj 2017 och avslutades i oktober 2021.