Till innehållet

Egna berättelser för bättre begriplighet i det digitala

Projektet drivs av: Stiftelsen Funka

Beskrivning av projektet

Projektet ska ta fram ett utbildningsmaterial om kognitiv tillgänglighet i digitala gränssnitt. Materialet består av tydliga och lättfattliga filmer med tillhörande beskrivningar som visar hur myndigheter, föreningar och företag kan implementera de illustrerade lösningarna i sina digitala gränssnitt för att därigenom underlätta för användaren av exempelvis en hemsida att kunna navigera och hitta det den söker.

Projektet inrättar en användarpanel med personer i behov av kognitivt stöd, exempelvis vissa äldre och personer med intellektuell funktionsnedsättning. Paneldeltagarnas personliga berättelser om upplevelser av digitala gränssnitt bildar utgångspunkt för projektet. I de filmer som produceras får man följa hur personer med kognitiva begränsningar använder digitala gränssnitt och vilka hinder de kan stöta på samt vilka lösningar som finns att tillgå.

Personer från olika organisationer som arbetar med design, utveckling och upphandling av digitala tjänster kommer att agera testpiloter för att säkerställa att utbildningsmaterialet är användbart och relevant.

Efter projektet kommer Stiftelsen Funka att förvalta och uppdatera filmerna samt utbildnings- och informationsmaterialet. Stiftelsen kommer vidare att erbjuda utbildningar och, tillsammans med samverkansparterna, fortsatt sprida resultatet till webbplatsägare i privat och offentlig sektor.

Beviljat belopp

3 580 100 kronor

Projektets tidstatus

2%

Projektet startade i mars 2025 och avslutas i februari 2028.

Beviljat belopp

3 580 100 kronor

Projektets tidstatus

2%

Projektet startade i mars 2025 och avslutas i februari 2028.

Kontakt

Ort
Åkersberga

Liknande projekt

  • Idrott och rörelsenedsättning

    Parasport Jämtland-Härjedalen ska utveckla en digital utbildning för paraidrottare, idrottsledare och personal på fritidsbanker runt omkring i…

  • Cilia-GO!

    Projektet syftar till att ta reda på hur vård- och livssituationen ser ut för de personer som lever med den sällsynta diagnosen Primär Ciliär…

  • Vår röst

    Projektet riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning och drivs i nära samverkan med FUB och Inre Ringen Skåne. I projektet ges…

Sidan uppdaterades 2025-03-03.