Beskrivning av projektet
Syftet med projektet är att stärka nyanlända flickor och ge gruppen bättre förutsättningar till etablering i samhället.
Målet är att utifrån ungdomarnas erfarenhet och behov utveckla nytt metodmaterial för organiserade samtalsgrupper samt öka medvetenheten om nyanlända flickors situation.
Målgruppen är nyanlända flickor från 12 års ålder i Skåne. Utvecklandet av metodmaterialet utgår från målgruppens erfarenheter, kompetens och behov. Samtalsledare med egen erfarenhet av att vara ny i Sverige kommer att rekryteras och är med och utvecklar utbildningen av unga samtalsledare. Samtalsgrupper kommer att startas på flera orter i Skåne. För att lyfta information och kompetens om nyanlända flickors situation kommer föreläsningar och information spridas till yrkesverksamma som möter målgruppen.
Efter projektet är avslutat kommer metodmaterial användas av Rädda Barnens ungdomsförbund samt vid samtalsgrupper hos samarbetsorganisationerna.
Efter projektet
Inom projektet har det pågått ett kontinuerligt arbete med metodutveckling, direkt stödverksamhet, påverkansarbete och kunskapsspridning. Det har genomförts 28 samtalsgrupper på 8 olika orter, som har involverat 350 deltagare. Metod för samtalsgrupperna samt utbildningar för samtalsledare har tagits fram, och under projekttiden utbildades 92 samtalsledare. Utifrån utvärdering av Fathima-grupperna kan man se att deltagarnas och samtalsledarnas välmående, självkänsla och självförtroende har påverkats positivt av att ingå i projektet. Tillsammans har de alla bidragit till framtagandet av Fathima-rapporten som lyfter målgruppens röster och erfarenheter. Rapporten har spridits till personer som kommer i kontakt med målgruppen, genom föreläsningar och informationskampanjer.
Verksamheten lever vidare inom Rädda Barnens Ungdomsförbunds (RBUF) ordinarie verksamhet, och Fathima-metoden kommer fortsättningsvis att användas på flera olika platser. I Malmö kommer RBUF och Rädda Barnen Malmö driva flertalet Fathima-grupper. Utbildade projektledare startar upp egna Fathima-grupper. Flera tidigare deltagare och samtalsledare har fortsatt sitt engagemang inom RBUF och startat upp egna lokalgrupper. Fathima-rapporten används vidare i RBUFs och Rädda Barnens påverkansarbete.
RBUF har beviljats medel från Postkodstiftelsen för att driva ett fortsättningsprojekt som handlar om att sprida Fathima till hela Sverige.
Fortsättningsprojektet Fathima 2.0 som finansieras av Postkodstiftelsen
Beviljat belopp
5 295 834 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i september 2021 och avslutades i augusti 2024.
Beviljat belopp
5 295 834 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i september 2021 och avslutades i augusti 2024.