Till innehållet

Förorten i Centrum - kollektiv muralkonst för social förändring

Projektet drivs av: Röda Korset

Beskrivning av projektet

Projektet handlar om lokal mobilisering och social sammanhållning i ekonomiskt och socialt utsatta områden, så kallad Community Building.

Projektet syftar till att förbättra bilden av förorten genom ungas engagemang och genom muralmåleri som verktyg. Projektet ska stärka ungdomars framtidshopp, initiera dialog mellan olika befolkningsgrupper och utveckla nya arbetsmetoder som tar hänsyn till dagens mångfald och ger kommunikationskanaler för sällan hörda grupper.

Grunden i metoden är att unga för dialog om livet på orten. Diskussionerna dokumenteras och bearbetas av ungdomar och projektets konstnärliga ledare. Tillsammans gestaltas ungdomarnas livsberättelser på offentliga väggar, på hus och i samlingslokaler genom muralmåleri.

Projektet involverar stadsdelspolitiker, fastighetsägare, grannskapsföreningar, konstnärer, ungdomsgårdar, skolor, med flera. På så sätt utvecklas ungdomarnas kunskaper om organisering, opinionsbildning och samhällets styrformer.

Under det första året har projektet arbetat i Husby utanför Stockholm. Under det andra och tredje året ska projektet etableras på ytterligare en ort på Järvafältet samt i Malmö. En förstudie som Arvsfonden finansierat ligger till grund för projektet.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i december 2010 och avslutades i december 2013.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i december 2010 och avslutades i december 2013.

Kontakt

Ort
Stockholm

Liknande projekt

  • Röster från Baba

    Projektet vänder sig till barn och unga som kommit ensamma till Sverige, som står utanför samhällets insatser av olika anledningar och därmed…

  • SAK UNG - aktivera unga i samtidskonst

    Projektet ska öka ungas närvaro och inflytande i Sveriges konstliv och ge unga mellan 16-25 år möjligheten att driva igenom sina idéer i projektform.

  • Samtal för ett liv fritt från våld

    Projektet ska utveckla en modell, som dels ökar pojkars och unga mäns stödsökande i relation till våld, dels skapar en metod för att samtala med…

Sidan uppdaterades 2020-06-04.