Kakor

Vi använder oss av kakor (cookies) för att underlätta navigering och för att förbättra ditt besök på arvsfonden.se. Kakor behövs för Lyssna-funktionen och för att hantera inställningar som du gör. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du blockera webbkakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta.

Till innehållet

Från hat till försoning

Projektet drivs av: Filmateljén Ideell förening

Beskrivning av projektet

1998 dog 63 ungdomar och över 200 skadades i Backabranden i Göteborg. Såren efter katastrofen är fortfarande inte läkta. Detta projekt ska producera en dokumentärfilm om och med några av de drabbade, där vi får se vad som hände efteråt.

Den 30 oktober 1998 förändrades Göteborg över en natt, då 63 unga människor dog och över 200 skadades i en våldsam, anlagd brand. Såren efter katastrofen är fortfarande inte läkta. En hel generation ungdomar påverkades på olika sätt, splittrade familjer, droger och gängkrig med skjutningar på öppen gata. Efter 15 år finns hatet mot gärningsmännen och samhället fortfarande kvar, men försoningens vindar blåser nu allt starkare. Filmateljén driver nu ett projekt där flera av de som drabbades deltar. Dels unga killar som tappade fotfästet och drogs till de kriminella gängen och dels de, vars liv länge färgats av hat mot de skyldiga. Först nu, efter 15 år, finns möjlighet att låta hatet övergå till försoning. Filmateljén ska producera en dokumentärfilm om vad som hänt dessa ungdomar sedan brandkatastrofen.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i januari 2014 och avslutades i januari 2017.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i januari 2014 och avslutades i januari 2017.

Kontakt

Ort
Göteborg
Sidan uppdaterades 2020-06-02.