Till innehållet

Från hat till försoning

Projektet drivs av: Filmateljén Ideell förening

Beskrivning av projektet

1998 dog 63 ungdomar och över 200 skadades i Backabranden i Göteborg. Såren efter katastrofen är fortfarande inte läkta. Detta projekt ska producera en dokumentärfilm om och med några av de drabbade, där vi får se vad som hände efteråt.

Den 30 oktober 1998 förändrades Göteborg över en natt, då 63 unga människor dog och över 200 skadades i en våldsam, anlagd brand. Såren efter katastrofen är fortfarande inte läkta. En hel generation ungdomar påverkades på olika sätt, splittrade familjer, droger och gängkrig med skjutningar på öppen gata. Efter 15 år finns hatet mot gärningsmännen och samhället fortfarande kvar, men försoningens vindar blåser nu allt starkare. Filmateljén driver nu ett projekt där flera av de som drabbades deltar. Dels unga killar som tappade fotfästet och drogs till de kriminella gängen och dels de, vars liv länge färgats av hat mot de skyldiga. Först nu, efter 15 år, finns möjlighet att låta hatet övergå till försoning. Filmateljén ska producera en dokumentärfilm om vad som hänt dessa ungdomar sedan brandkatastrofen.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i januari 2014 och avslutades i januari 2017.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i januari 2014 och avslutades i januari 2017.

Kontakt

Ort
Göteborg

Liknande projekt

  • Bildsamt - bilder som stöd i samtal om våld

    Bildsamt- bilder som stöd i samtal om våld drivs av DART- kommunikations- och dataresurscenter, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Syftet är att…

  • Angels of Angered

    Die Bühnes nya projekt handlar om SKAM. Vi jobbar med tjejer mellan 13-20 år. Unga har blivit intervjuade. Vad vågar man inte prata om? Dom är…

  • #jobbet

    #jobbet är ett arbetsmarknadsprojekt som riktar sig till dig mellan 16-26 år. Vi arbetar med event- och föreningsverksamhet.

Sidan uppdaterades 2020-06-02.