Till innehållet

FRISKUS - Frihet och kultur för kvinnor i samhället

Projektet drevs av: Imagenes del Sur/Bilder från Södern

Beskrivning av projektet

FRISKUS-projektet vänder sig till unga kvinnor i Malmö. Ramen runt projektet är demokrati, mänskliga rättigheter och kvinnokonventionen. Verktygen som används är film, diskussion och studiebesök.

Utifrån situationen i Malmö växte idéen till ett arbete som stärker kvinnor – oberoende av vilken samhällsgrupp och etniskt ursprung de har – i deras självkänsla växte fram. Alla behöver verktyg för att klara av sin situation, utvecklas som individ och kunna hantera de krav och utmaningar dagens samhälle ställer på oss. Det är inte alltid vi tycker vår omgivning och samhället i stort överensstämmer med de värderingar vi själva har. Hur kan man påverka och bidra till en samhällsändring? Detta är grunden till projektet.

Varje grupp träffas varannan vecka på olika platser i Malmö. Alla kvinnor mellan 15 och 25 år som är intresserade av film och samhälle är välkomna.

I grupperna ska man:

 • se film
 • diskutera samhällsfrågor utifrån film, mänskliga rättigheter och kvinnokonventionen
 • utveckla eller få verktyg för att kunna påverka den egna situationen och omgivning
 • göra studiebesök inom teater, film, dans och konst
 • skapa film – one minute video! – från manus till färdigt resultat.

Film skapar känslomässigt engagemang och får oss att se något nytt i det till synes kända. Filmen är också en av de mest populära konstformerna bland ungdomar. Projektet kommer att använda sig av föreningens erfarenhet av tio års tematiskt filmarbete, och presentera filmer som öppnar upp för diskussioner om den egna situationen samt det svenska samhället.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i februari 2010 och avslutades i februari 2013.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i februari 2010 och avslutades i februari 2013.

Kontakt

Ort
Malmö

Liknande projekt

 • Unga mot extremism - Skåne och Blekinge

  Projektet syftar till att utveckla ungas inkludering i det förebyggande arbetet kring våldsbejakande extremism i alla kommuner i Skåne och Blekinge.

 • Tillsammans är man mindre ensam

  Projektet Tillsammans är man mindre ensam syftar till att främja den psykiska hälsan hos ensamkommande och nyanlända mellan 13–25 år. Målet är att…

 • Odling för alla

  Projektet ska bygga upp en terapeutisk odlingsträdgård med kontinuerliga odlings- och andra hälsofrämjande aktiviteter för barn, ungdomar och unga…

Sidan uppdaterades 2021-05-06.