Till innehållet

Integration och hållbar utveckling genom aktivt friluftsliv

Projektet drevs av: Miljöverkstan Flaten

Beskrivning av projektet

Projekt ska arrangera regelbundna aktiviteter med fokus på äventyr och naturupplevelser, ta fram ett hållbarhetsprogram med metodmaterial för skolans språkintroduktionsklasser och rikta aktiviteter till boenden för ensamkommande ungdomar.

Projektet Integration och hållbar utveckling genom aktivt friluftsliv består av tre huvuddelar:

  • äventyrsgruppen som ska arrangera regelbundna aktiviteter med fokus på äventyr och naturupplevelser,
  • ett hållbarhetsprogram med metodmaterial för skolans språkintroduktionsklasser,
  • aktiviteter riktade till boenden för ensamkommande ungdomar.

Projektets primära målgrupp är ensamkommande ungdomar och andra nyanlända unga. Sekundär målgrupp är pedagoger i skolor som tagit emot nyanlända elever samt personal vid HVB-boenden.

Efter projekttiden kan metodmaterialet användas i skolor och boenden för ensamkommande och äventyrsgruppen drivs vidare genom volontärer inom Miljöverkstan.

Efter projektet

Projektet har genomfört natur och friluftsverksamhet i samverkan med skolor och boenden för nyanlända och tagit fram en metodbok med en mängd aktiviteter och lekar som kan genomföras i naturen.

Ladda ner projektets metodbok

81 språkintroduktionsklasser har deltagit i skolverksamheten. Projektets övriga aktiviteter har haft 962 deltagare.

Verksamheten fortsätter nu som en del av Miljöverkstan Flatens grundverksamhet. Äventyrsgruppen och skolverksamhetens aktiviteter kommer att anordnas i samma utsträckning som under det tredje projektåret. Lärare och andra vuxna som jobbar med målgruppen kommer framöver kunna ta stöd i handboken med tips på enkla aktiviteter.

Några citat från deltagare:

“I det landet jag kommer från får tjejer inte göra sådana hära grejer som att laga en cykel. Vi har fått lära oss att tro att vi inte kan sådant. Jag är så lycklig, idag har jag lagat en cykel och nu vet jag hur jag ska göra om den får problem i framtiden! Jag känner mig så stolt och stark, we can do it! Precis som alla killar.”
Kvinnlig deltagare som först var med under den separatistiska cykelmek-aktiviteten, och som sedan även kom under cykelmek-aktiviteter för både tjejer och killar, våren 2020.

“Jag har inte träffat någon på flera veckor, jag har varit alldeles ensam. Äntligen känner jag mig glad igen. Tack för att ni gör så jag skrattar igen.”
Kvinnlig deltagare under en paddling 2020.

“Jag vill tacka Äventyrsgruppen för att ni gör så att vi får upptäcka Sverige. Många av oss har kommit hit helt ensamma utan våra familjer och vänner. Vi kom hit utan någonting. Vi vet ingenting om någonting här. Jag har bara sett Stockholm innan jag började iÄventyrsgruppen. Nu har jag sett Öland och fjällen och jättefina ställen utanför Stockholm.Jag pratar nog för alla Äventyrsgruppen betyder jättemycket för oss “
Manlig deltagare, 2019.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i april 2017 och avslutades i april 2020.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i april 2017 och avslutades i april 2020.

Kontakt

Ort
Skarpnäck

Liknande projekt

  • Den långa flykten och jag

    Projektet vill skapa ett forum för unga kvotflyktingar som bär på trauman från våldsamma situationer och sexuella övergrepp från krigs- och…

  • Hela spelaren

    Projektet syftar till att använda fotboll som verktyg för att skapa social utveckling och integration för ungdomar i Skellefteå, både svenskfödda…

  • Ett enat Kristinehamn

    IFK Kristinehamn Fotboll ska skapa och etablera en nybörjarverksamhet för nyanlända barn och ungdomar där deltagarna utvecklas sportsligt, socialt…

Sidan uppdaterades 2021-03-01.