Till innehållet

Känslighet

Projektet drevs av: Stiftelsen Johannesdalsinitiativet

Beskrivning av projektet

Projektets mål är att barns förmåga att hantera högkänslighet ökar. Förskolan ska också kunna bemöta högkänsliga barn med fördjupad förståelse, nya verktyg och med förändrad inställning där känslighet ses som en tillgång.

Huvudsaklig målgrupp är högkänsliga barn i åldrarna 3 - 6 år, men alla barn på förskolan inkluderas. Aktiviteter består av lek och lustfyllt skapande. I projektet utvecklas omfattande material kring högkänslighet såsom en sagobok för känsliga som riktas till barn, en metodbok för pedagoger med konkreta anvisningar, lekar, övningar och fakta. Projektet producerar även en inspirationsbok och annat material skapat av barn och vuxna som medverkar i projektet. En film tas fram som riktas till både pedagoger och anhöriga och en utställning om högkänslighet genomförs.

Efter projekttiden kommer metoder och inspirationsmaterial att spridas genom aktiviteter och fortbildning på förskolor samt föreläsningar för exempelvis anhöriga och förskolepedagoger.

Efter projektet

Pedagoger och anhöriga beskriver hur några av barnen tagit stora kliv kring självkänsla, samspel, det relationella och språkutveckling efter deltagande i projektet. Detta har hållit i sig även efter projekttiden på förskolorna. Projektet har även fått liknande återkoppling frän arbetslag utanför aktionsforskningen som tagit del av Känslighet genom workshops, utställningen och böckerna och som hittat vägar att omsatta förhållningssätten i mötet med barnen.

För barngrupperna har atmosfären förändrats och tidigare negativa hierarkier försvunnit. Pedagogerna beskriver att fler barn relaterar positivt till varandra, starkare relationer mellan barn som tidigare hållit sig för sig själva, större förståelse och intresse för varandra och visar mer empati.

Framför allt lever verksamheten vidare på förskolor i Malmö, Södertälje och Nacka kommuner där projektet haft nära samarbeten. Där fortsätter förvaltningar, förskolor och pedagoger att använda metoderna och materialet som utvecklats i projektet. Den utställning som visats försätter att vara efterfrågad och lånas ut till kommuner runtom i landet.

Stiftelsen fortsätter också att stötta kommuner och förskolor som vill implementera projektets arbetssätt med utbildningar och workshops. Böcker, filmer och annat material finns också tillgängligt på hemsidan för.

Beviljat belopp

6 692 769 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i mars 2021 och avslutades i juni 2024.

Beviljat belopp

6 692 769 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i mars 2021 och avslutades i juni 2024.

Kontakt

Ort
Ingarö

Liknande projekt

  • Tillitsverket

    Den högra hjärnhalvans beskyddare samlar pedagoger, läkare, konstnärer, entreprenörer, terapeuter, forskare, lekexperter och framförallt barn och…

  • Nybyggnation av knattebana på Fågelvik i Värmdö kommun

    Vi siktar på att erbjuda barn med behov av särskilt stöd att kunna spela golf under lättsammare former. Knattebanan kommer givetvis vara öppen även…

  • Nybyggnation av aktivitetsanläggning på Lillsved 1:1 i Värmdö kommun

    Projektets syfte är att skapa en aktivitetsanläggning utomhus där barn och ungdomar kan träna hopp på skidor i en varierande och inspirerande miljö.

Sidan uppdaterades 2025-01-02.