Beskrivning av projektet
Kulturskolerådet vill med projektet ge fler unga bättre uppväxtvillkor genom att förebygga psykisk ohälsa med kulturskolan som resurs.
I satsningen får kulturskolor i cirka 30 kommuner pröva nya metoder och arbetssätt, exempelvis "Kulturskola på recept" som handlar om att elever med psykisk ohälsa får förtur till kulturskolan. Genom att undersöka målgruppens behov kan projektet se till att kulturskolan är en plats där rätt stöd finns.
En viktig del av projektet är också att involvera ledningen för att säkerställa att det går att bedriva en stöttande undervisning. Genom erfarenhetsutbyten och ett bättre samarbete med Elevhälsan, föreningar och andra institutioner ska kulturskolorna bli en bättre förebyggande och främjande aktör för att minska psykisk ohälsa bland unga.
I projektet deltar kulturskolor från Västerbotten, Södermanland och Östergötland. Deltagande kommuner och aktörer kommer även att mötas för att ta del av varandras erfarenheter, och nya arbetssätt och metoder kommer att testas. Kulturskolerådet ansvarar för spridning av erfarenheter och metoder till övriga kommuner samt det civila samhället.
Efter projektet
Genom projektet har man identifierat och utvecklat effektiva metoder och aktiviteter för att kulturskolan bättre ska kunna främja psykisk hälsa, och som kan integreras i löpande verksamhet. Under projektet har kulturskolorna utvecklat öppen verksamhet, lägerverksamhet, dans för hälsa och andra aktiviteter. Man har stärkt samarbetet med skolan, elevhälsa och civilsamhället för att nå målgruppen och kunna anpassa verksamheten utifrån individuella behov. Kulturskoleledare och pedagoger har fått ökad kunskap inom områden relaterade till psykisk hälsa, samt ökad förståelse för olika funktionsvariationer. Överlag har deltagande kulturskolor nu ett tydligare fokus på psykisk hälsa och hur den egna verksamheten behöver utvecklas för att inte uppfattas som kravfylld.
Verksamheten lever vidare hos deltagande kulturskolor genom att utvecklade arbetssätt integreras i löpande verksamhet. Kulturskolerådet sprider erfarenheter från projektet vidare till andra kulturskolor genom konferenser, Kulturskolan magasin, nyhetsbrev och den egna webben. Man har också släppt publikationen Kulturskola och psykisk hälsa som samlar erfarenheterna från projektet.
Beviljat belopp
6 579 077 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i januari 2021 och avslutades i december 2023.
Beviljat belopp
6 579 077 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i januari 2021 och avslutades i december 2023.