Till innehållet

Kulturskola och psykisk hälsa

Projektet drivs av: Sveriges Kulturskoleråd

Beskrivning av projektet

Kulturskolerådet vill med projektet ge fler unga bättre uppväxtvillkor genom att förebygga psykisk ohälsa med kulturskolan som resurs.

I satsningen får kulturskolor i cirka 30 kommuner pröva nya metoder och arbetssätt, exempelvis "Kulturskola på recept" som handlar om att elever med psykisk ohälsa får förtur till kulturskolan. Genom att undersöka målgruppens behov kan projektet se till att kulturskolan är en plats där rätt stöd finns.

En viktig del av projektet är också att involvera ledningen för att säkerställa att det går att bedriva en stöttande undervisning. Genom erfarenhetsutbyten och ett bättre samarbete med Elevhälsan, föreningar och andra institutioner ska kulturskolorna bli en bättre förebyggande och främjande aktör för att minska psykisk ohälsa bland unga.

I projektet deltar kulturskolor från Västerbotten, Södermanland och Östergötland. Deltagande kommuner och aktörer kommer även att mötas för att ta del av varandras erfarenheter, och nya arbetssätt och metoder kommer att testas. Kulturskolerådet ansvarar för spridning av erfarenheter och metoder till övriga kommuner samt det civila samhället.

Beviljat belopp

6 579 077 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i oktober 2020 och avslutades i oktober 2023.

Beviljat belopp

6 579 077 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i oktober 2020 och avslutades i oktober 2023.

Kontakt

Ort
Stockholm

Liknande projekt

  • Dyslexikraft

    Syftet med projektet är att utmana normen och visa att dyslektiker kan hantera kunskap via andra sinnen. Tillsammans med ungdomar som har dyslexi…

  • ARTmovement

    ARTmovement är ett folkbildande konstprojekt med integrationssyfte. Projektet kommer aktivt att söka upp unga nyanlända och etablerade svenskar som…

  • Kulturskolan i storstan - minskat utanförskap genom samverkan

    Projektet ska bryta utanförskap och utveckla en mer jämlik kulturskoleverksamhet. Målet är att verka för nya samverkansmetoder för inkludering och…

Sidan uppdaterades 2023-01-13.