Beskrivning av projektet
Projektets syfte är att stärka läs- och skrivkompetenser hos teckenspråkiga elever. Målgrupp är döva och hörselskadade elever och deras lärare.
Projektet ska tillsammans med Manillaskolan och Kristinaskolan anpassa pedagogiken Reading to Learn till målgruppen. Målet är att utveckla undervisningen och stärka målgruppens läs- och skrivförmåga.
Tillsammans med lärare och elever ska projektet identifiera vad som behöver anpassas, testa olika arbetssätt i klassrummen och utvärdera elevernas upplevelse och resultat. Utifrån det skapas arbetssätt och metoder som samlas i ett material som beskriver hur pedagogiken kan användas i teckenspråkig undervisning. Det ska också finnas konkreta exempel på lektionsplaneringar för olika ämnen och årskurser.
Efter projektet ska det finnas en undervisningsmodell och ett metodmaterial för skolor som undervisar teckenspråkiga elever. Materialet ska spridas via föreningen och Specialpedagogiska skolmyndigheten. Det kommer också finnas kompetensutvecklingsinsatser kopplat till metoderna.
Efter projektet
Tillsammans med referensgrupper bestående av lärare och sakkunniga från bland annat Skolverket och SPSM har stödmaterial för lärare (varav många själva är döva eller med hörselnedsättning) tagit fram material och metoder för att stärka undervisning i läs- och skrivförståelse för elever som är döva eller med hörselnedsättning. Stödmaterialet finns i skriven form både digitalt och tryckt men även i filmformat. Under det sista året genomfördes en spridningskonferens riktad till de som arbetar i undervisning av teckenspråkiga elever.
En oväntad effekt var att även hörande lärare som arbetar med hörande elever har haft nytta av materialet och filmerna när de exempelvis undervisar flerspråkiga elever eller elever som ännu inte helt lärt sig svenska.
Föreningen kommer att fortsätta erbjuda utbildning och workshops för skolor. De skolor som deltagit i projektet använder fortsatt metoden och är tänkta att bidra till spridning av den i sina nätverk.
Beviljat belopp
4 651 723 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i november 2020 och avslutades i november 2023.
Beviljat belopp
4 651 723 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i november 2020 och avslutades i november 2023.