Barnombudet i Uppsala län vill med sitt projekt Likarättsutbildning utveckla en pedagogiskt lättillgänglig webbutbildning tillsammans med barn och unga från förskolan till gymnasiet. Syftet med utbildningen är att stärka barns rättigheter, trygghet och framförallt uppmärksamma de möjligheter som finns för att agera om barns och ungas rättigheter kränks. Det underliggande syftet är att arbeta preventivt för att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga genom att se till att de får hjälp och stöd tidigt. Målet är att skapa en webbutbildning som kan stärka förskolor och skolor i sitt likarättsarbete genom kunskapshöjning på området barns och ungas rättigheter. Projektet kommer ta fram en lättillgänglig grundläggande webbutbildning som alla, utan förkunskap, ska kunna ta till sig. Webbutbildningen kommer att finnas i fem olika versioner; förskola och lågstadiet, mellan- och högstadiet, gymnasium, personal och närstående vuxna. Varje version kommer bestå av tre sektioner: främjande, förebyggande och åtgärdande insatser. Projektet kommer främst arbeta i Uppsala och Östersunds kommun. Utbildningen tas fram i samarbete med barn och unga, som återkommande under hela framtagandet av webbutbildningen kommer träffas i referensgrupper. Projektet har inför ansökan genomfört flera gruppdiskussioner med elever för att se på vilken nivå deras likarättskunskap är idag och hur och när de önskar att vuxna ska agera om deras rättigheter kränks.
Efter avslutat projekt kommer utbildningen implementeras i alla förskolor och skolor i Uppsala och Östersunds kommun. Båda kommunerna kommer sitta med i projektets referensgrupper och har redan skrivit avsiktsförklaringar med föreningen, med syfta att sprida och implementera webbutbildningen i deras kommuner. Föreningen kommer under hela projekttiden arbeta strategiskt för att få till en nationell spridning. BOiU kommer ansvara för att metoder och material kommer att uppdateras.
Efter projektet
Projektet har tagit fram en webbutbildning i nära samverkan med målgruppen barn och unga. Webbutbildningen är pedagogiskt lättillgänglig och syftar till att stärka barn och ungas rättigheter och motverka diskriminering, mobbning och trakasserier. Den ger stöd och hjälp för att kunna agera tidigt för att motverka psykisk ohälsa hos barn.
Webbutbildningen finns för nedladdning via föreningens webbplats och den har nått ut över förväntan.
Projektet har tagit fram föräldramaterial samt flygblad för att kunna marknadsföra webbutbildningen. Dessa har översatts till persiska, somaliska, arabiska och engelska för ökad spridning och tillgänglighet. Projektet har också aktivt arbetat med att sprida utbildningen genom att medverka på digitala konferenser, funnits med digitalt på föräldramöten och personalmöten samt genom medverkan digitalt på barnrättsdagarna och MR-dagarna. Informationsfilmer och startkit har tagits fram.
Material och webbutbildning kommer att finnas kvar på föreningens webbplats. Föreningen kommer fortsätta att informera om materialet via sina vanliga kanaler och genom utbildningar och föreläsningar.
Likarättsutbildningen på Barnombudets webbplats