Beskrivning av projektet
Medborgarprojektet är en treårig satsning ifrån Sveriges ungdomsråd som syftar till att göra det enklare för ungdomar att påverka och delta politiskt i den kommun, stad eller stadsdel där de bor.
Medborgarprojektet syftar till att stärka ungas möjligheter och tillgång till dialog och inflytande på kommunal nivå. I brett samarbete med nära 100 kommuner och ungdomsråd i hela landet ska projektet utveckla nya arbetssätt och metoder för hur kommunerna kan arbeta utifrån ett medborgarperspektiv på ungdomar.
Sveriges Ungdomsråd vill med detta projekt arbeta för att bredda synen på ungdomar och uppmärksamma vikten av att kommuner medvetet arbetar utifrån ett medborgarperspektiv, framför ett resurs- eller problemperspektiv.
Målet är att flera unga ska få reella möjligheter att påverka samhället. Inom ramarna för projektet ska unga utbilda vuxna i hur kommuner kan bredda sitt arbete och sin dialog med unga. Målgruppen för projektet är kommuntjänstemän och politiker, ungdomar och ungdomsråd i 100 kommuner runt om i landet.
Målet med projektet är att skapa förutsättningar för alla unga att nyttja sina demokratiska och medborgerliga rättigheter och på så sätt blir den bredare målgruppen samtliga unga.
De föreläsningar och utbildningar som utvecklats inom projektet ska implementeras i Sveriges Ungdomsråds ordinarie verksamhet. Efter projekttiden kan dessa, liksom metodmaterialet säljas till intresserade kommuner med flera till självkostnadspris.
Referens- och utbildningsnätverket ska likaså fasas in i föreningens ordinarie struktur för att efter projektets slut utgöra en utbildningspool av unga ungdomsrådgivare/utbildare utspridda i hela landet. På så vis kommer projektets verksamhet på sikt att bli självförsörjande. Kunskapsbanken ska kvarstå som hjälp och stöd för kommuner som vill arbeta utifrån de metoder och goda exempel som lyfts fram inom projektet.
Sveriges Ungdomsråd är en organisation som består av unga, anställda som medlemmar. Projektet syftar till att få kommuner att inse vikten av att bredda synen på unga för att aktivt ge fler unga tillgång/möjlighet att nyttja sina demokratiska rättigheter.
Medborgarprojektet drivs av unga, referensgruppen består av unga, och de som utbildar kommuntjänstemän och politiker är unga. Genom projektet får fler unga möjlighet att göra sin röst hörd genom det breda spektra av kanaler och metoder som utvecklas inom projektet. Detta i innebär att möjligheterna och förutsättningarna för ungas delaktighet och engagemang förbättras, inte minst för de unga som i dag upplever att de har svårt att påverka samhället och sin egen livssituation.
SKL, Sveriges Elevråds samarbetsorganisation (SECO), Ung Media, LSU, ungdomar.se, Fryshuset, #Lyssna, Nationella nätverket för ungas inflytande (NUNI) Deltagande kommuner och stadsdelar: Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Borlänge, Bromölla, Degerfors, Dorotea, Gagnef, Göteborg, Gävle, Gällivare, Emmaboda, Eskilstuna, , Fagersta, Falun, Farsta, Halmstad, Haninge, Hedemora, Huddinge, Härjedalen, Härryda, Jokkmokk, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskronam Kiruna, Kungsbacka, Kungälv, Kävlinge, Landskrona, Lidköping, Linköping, Ljungby, Luleå, Lund, Mariestad, Mark, Malmö stad, Malå, Mora, Norrköping, Nynäshamn, Orsa, Osby, Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Västerbotten, Rättvik, Sandviken, Sigtuna, Sjöbo, Skellefteå, Skövde, Sollefteå, Sundsvall, Stockholms stad; Enskede-Årsta; Rinkeby –Kista, Skärholmen, Säter, Tranemo, Uddevalla, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Varberg, Värmdö, Västra Hissingen, Växjö, Åsele, Älvsbyn, Älmhult, Örnsköldsvik.
Projektets tidstatus
Projektet startade i december 2011 och avslutades i december 2014.
Projektets tidstatus
Projektet startade i december 2011 och avslutades i december 2014.