Kakor

Vi använder oss av kakor (cookies) för att underlätta navigering och för att förbättra ditt besök på arvsfonden.se. Kakor behövs för Lyssna-funktionen och för att hantera inställningar som du gör. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du blockera webbkakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta.

Mitt liv Min rättighet

Projektet drivs av: FreeZone

Beskrivning av projektet

Projektet ska uppmärksamma och underlätta situationen för nyanlända ungdomar som lever med hedersnormer.

Projektet syftar till att uppmärksamma och underlätta situationen för nyanlända ungdomar som lever med hedersnormer. Projektet riktar sig även till yrkesverksamma som möter ungdomarna.

Målet är att skapa medvetenhet kring egna och andras rättigheter, att ge unga kunskap och metoder för att hantera sin livssituation, samt att skapa ökad kompetens bland yrkesverksamma kring stöd till unga som lever under hedersförtryck.

Projektet genomförs i Skåne och verksamheten ska efter projekttiden leva vidare inom FreeZones ordinarie verksamhet samt hos projektets samarbetspartners.

Efter projektet

Projektet ledde till utveckling av nya metoder och utbildningar om hedersrelaterat våld och förtryck (HRV). Projektet har utvecklat metoder och utbildningar för yrkesverksamma samtidigt som de tillsammans med målgruppen har skapat fysiska och digitala utställningar, spelat in en poddserie samt bedrivit påverkansarbete genom rättighetsworkshops och via sociala medier.

Sammanlagt har projektet arbetat aktivt med över tusen unga, nått flera tusen ungdomar därutöver samt utbildat tusentals yrkesverksamma vuxna som arbetar med unga i risk för att utsättas för HRV.

Verksamheten inkorporeras i föreningen Freezones ordinarie verksamhet. Utställningen "Världsberättarna" med övningsmaterial kommer att finnas som en del i utbildningen kopplat till rättighetsarbete för yrkesverksamma. Materialet tillgängliggörs för alla yrkesverksamma via föreningens webbplats, www.freezonesweden.se.

Podden "Ett liv i frihet" kommer att finnas kvar och spridas. Metodmaterialen "Nya zoner" och "Fria zoner för dig som arbetsledare" som tagits fram är nu en del av den zonledarutbildning föreningen erbjuder. För de zonledare som har grupper igång tillgängliggörs även en särskild fördjupningsutbildning i "lösningsfokuserad samtalsmanual". Alla utbildade zonledare får tillgång till de demofilmer som projektet tagit fram, som ett komplement till det som tas upp på zonledarutbildningen. Rättighetsworkshopparna tas med in i föreningens nästa projekt på folkhögskolor– där formatet har tagits väl emot av de unga som fått del av dessa under projekttiden.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i januari 2018 och avslutades i januari 2021.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i januari 2018 och avslutades i januari 2021.

Kontakt

Ort
Malmö
Sidan uppdaterades 2021-08-16.