Till innehållet

Mötesplats Anhöriga Samsjuklighet

Projektet drevs av: Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa

Beskrivning av projektet

Projektet syftar till att förbättra samhällets och vårdens stöd och insatser för anhöriga till personer med samsjuklighet.

Samsjuklighet innebär att det finns psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning i kombination med missbruk av alkohol, narkotika eller läkemedel. Projektet utforskar hur stöd kan stärkas, söker förbättrad dialog mellan det offentliga och anhöriga samt utvecklar former för hur anhörigas kunskap och erfarenheter kan tas tillvara i vården.

Aktiviteter tillsammans med anhöriga består av fokus- och diskussionsgrupper samt studiecirklar som främjar egenmakt och motverkar självstigma. Tillsammans med vård- och omsorg, ideella föreningar och anhöriga genomförs dialoger, workshops och brukarstyrda undersökningar. Efter projekttiden finns ett utvecklat och anpassat material samt utbildning för anhöriga till personer med samsjuklighet, studiecirklar fortsätter tillsammans med anhöriga och dialogen mellan vård, omsorg och anhöriga har stärkts.

Hävande av projekt

Föreningen begärde själva att få förkorta det treåriga projektet till ett tvåårigt projekt. Arvsfondsdelegationen upphävde det ursprungliga beslutet och projektet avslutades efter två år. Det innebar att det tredje årets beviljade medel, 3 015 643 kr inte utbetalades.

Efter projektet

Även om projektet avbröts i förtid har projektet dokumenterat kunskapen om anhörigas situation, vårdens och de närståendes syn på anhöriga och anhörigskapets betydelse och även från de Blandade Lärande Nätverken som pågick under projekttiden under ledning av Nationellt kompetenscenter anhöriga.

NSPH kommer omsätta kunskaperna och de krav och förslag som framkommit i sitt intressepolitiska arbete.

Regionalt kan patient-, brukar- och anhörigföreningar arbeta med underlagen tillsammans med det offentliga.


Beviljat belopp

8 057 326 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i maj 2022 och avslutades i april 2024.

Beviljat belopp

8 057 326 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i maj 2022 och avslutades i april 2024.

Kontakt

E-post
Ort
Stockholm

Liknande projekt

  • Stöd i vardagen

    Syftet med projektet är att bidra till ökad självkännedom och mer meningsfulla relationer för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar…

  • Den egna berättelsen - om psykisk ohälsa och migration

    Genom projektet vill Hjärnkoll bryta fördomarna kring psykisk ohälsa, minska risken för stigmatisering och förenkla integrationen.

  • Mötesglädje istället för ensamhet

    Projektet ska utveckla en digital mötesplats (applikation) i syfte att motverka ofrivillig ensamhet, bryta isolering och öka livsglädjen hos…

Sidan uppdaterades 2025-01-15.