Beskrivning av projektet
Projektet riktas till barn i åldern 4-7 år i förskola och förskoleklass. Tillsammans med barnen ska Teater Sagohuset utveckla en läsfrämjande metod som bygger på att stärka barnens fonemiska medvetenhet. Genom att utgå från de grundljud varje språk har, fonem, och olika folksagor ska sagor på rim tas fram i samarbete mellan barn och projektets pedagoger. Syftet är att främja barnens språkutveckling och i förlängningen även deras läsglädje. Pedagogiken i projektet utgår från Bornholmsmodellen som bland annat grundas i lyssnande och berättande, språklekar och utgår från språkets fonem.
En teaterföreställning ska utvecklas och framföras på bibliotek och förskolor. Vid två efterföljande träffar med samma barngrupper kommer barnen bidra i att skapa nya sagor för varje fonem. Sagorna samlas i en bok som bibliotek och förskolor kan fortsätta använda. Projektet ska även ta fram en tillhörande metodhandledning och utbildning för pedagoger.
Projektet genomförs i samarbete med bland andra Region Skåne och kommuner i Skåne. En forskare från Lunds universitet kommer att följa projektet för att undersöka om metoden som tas fram främjar barnens språkutveckling. Projektet ska samarbeta med 27 förskolor, men planen är att metoden och materialet ska spridas bredare inom Skåne och även nationellt.
Beviljat belopp
4 268 100 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i november 2024 och avslutas i november 2027.
Beviljat belopp
4 268 100 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i november 2024 och avslutas i november 2027.