Beskrivning av projektet
Projektet ska vidareutveckla den metod som utvecklats inom arvsfondsprojektet Musik som brobryggare, och flytta den från vård- och omsorgsboenden till hemmiljön.
Genom att använda musik och sång ska kommunikationen med personer med demenssjukdom underlättas. Härigenom ska vardagliga moment som exempelvis personlig hygien eller sänggående underlättas. Utöver personer med demenssjukdom spelar närstående och bekanta en viktig roll i projektet då dessa ska coachas, utbildas och bli förtrogna med metoden. Tillsammans med samverkansparterna, bland annat SPF Seniorerna och Gävle demensförening, kommer Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg att förvalta och sprida metoden efter projektets avslut. Projektets mål är att:
- utbilda handledare som gör besök i hemmet och introducerar metoder och verktyg
- introducera musikverktyget till anhöriga, närstående och bekanta till personer med demenssjukdom som bor i det egna hemmet
- använda musikverktyget med 40 personer med demenssjukdom som bor i det egna hemmet
- 60 anhöriga, närstående och bekanta till personer med demenssjukdom som bor i det egna hemmet använder musikverktyget vid exempelvis personlig hygien, förflyttning, kommunikation och så vidare.
Efter projektet
Projektet ledde till att en tidigare framtagen metod vidareutvecklades för att även fungera för de ur målgruppen personer med demens som ännu bor hemma. Metodmaterial har tagits fram. Närstående, föreningsliv och personal i demensvården har utbildats i hur musik kan användas som kommunikationsmedel i möten med personer med demenssjukdom.
Verksamheten lever vidare genom att projektägaren tar ansvar för förvaltning, vidareutveckling och spridning av metodmaterialet samt för fortsatt utbildningsverksamhet. Samverkansparterna fortsätter att använda och sprida metoderna inom ramen för sina respektive verksamheter.
Projektets tidstatus
Projektet startade i januari 2019 och avslutades i december 2021.
Projektets tidstatus
Projektet startade i januari 2019 och avslutades i december 2021.