Till innehållet

Nybyggnation av klubbstuga i Torsås kommun

Projektet drivs av: Torsås Ryttare

Beskrivning av projektet

Vi utvecklar vår verksamhet och anläggning och skapar ökad tillgänglighet för fler målgrupper. En klubbstuga ger ungdomarna tillgång till en lokal i anslutning till sin ridning där de kan äta mellanmål, göra läxor, byta om och umgås. 

Vi ser ett stort behov för våra ungdomar att få tillgång till en lokal i anslutning till sin ridning där de kan äta mellanmål, göra läxor, byta om och umgås. Med de nya ytorna, exempelvis en kafédel/mötesplats med gratis Wi-Fi, kan vi också nå en ny målgrupp som inte har något hästintresse utan bara vill umgås med kompisar. På så sätt ser vi också möjligheter att bredda vår verksamhet ytterligare Vi vill kunna erbjuda föräldrarna till våra yngre deltagare (de som blir skjutsade) en kopp kaffe, en arbetshörna och möjligheten att umgås med andra föräldrar med ridande barn. Det ska vara trevligt att vara hos Torsås Ryttare med sina barn. Vi som utövar den här sporten vet hur ogästvänligt det kan vara att sitta i ett kallt ridhus och vänta. Vi har många barn och ungdomar med allergier i familjerna. En del har helt enkelt inte möjlighet att utöva sitt intresse pga. annan familjemedlems allergi. Med omklädningsmöjligheter kommer vi en bra bit på vägen att hjälpa dessa familjer. Generösare ytor och ramp ger våra medlemmar, föräldrar eller andra besökare med funktionshinder större möjlighet att delta i våra aktiviteter och besöka vår anläggning. Vikten av en väl fungerade klubbstuga ser vi därför som en nödvändighet för att kunna locka nya barn och ungdomar samt behålla de vi redan har. Vi vill utöka våra aktivitetsytor, bredda vår ungdomsverksamhet och skapa ökad tillgängligheten för fler målgrupper.

Målet för projektet är att bidra till att barn och ungdomar får en klubbstuga på ridanläggningen med ovanstående förbättrade funktioner. Det här är en framtidsinsats som kommer att leva kvar i flera decennier. Vi önskar bedriva en caféverksamhet där vi serverar enklare mellanmål, enklare rätter, fika och glass. Enklare självservering kommer att finnas på heltid men med fasta öppettider vissa em-dagar, helger samt vid speciella evenemang. Vår tidigare klubblokal hade absolut inte plats eller dessa funktioner så det blir en stor utveckling för vår verksamhet. Teorilektioner i vår dagliga ridverksamhet (där TORUS kommer att vara mentorer och leda nybörjarnas teorilektioner, ett helt nytt Stallvärdinneprogramupplägg. Samlingsplats för TORUS verksamhet med möjlighet att förvara deras olika lek- och fritidsmaterial. Detta förvaras nu hemma hos våra olika medlemmar och tas till anläggningen vid TORUS olika specialevenemang såsom julshow, sommarshow, påskläger med övernattning, halloweenläger med spökvandring osv. Vi vill samla deras verksamhet till ett ställe. Och även komplettera med mer. Förslag från barnen själva när vi just pratade om detta var tillgång till träningsredskap (hopprep, pilatesbollar), målarböcker, pennor, WI-FI, TV Samarbete med våra skolor i trakten (skolsamverkan) där vi bjuder in skolorna att förlägga idrottslektioner hos oss. Avsutten teori. Vi bjuder också in alla elever i grundskolan årskurs 2 att prov på ridning vid 3 tillfällen.

Vi har idag en stark föreningskänsla och en styrelse som aktivt arbetar med utveckling av föreningen och ridskolan. Vi har ett gott samarbete med kommunen och har även fått bidrag från dem för att uppföra vår nya klubbstuga, som i sin helhet ses som ett stort bidrag till kommunens allmännyttiga vistelseplatser. Klubbstugan kommer att invigas under våren 2016 och tas i aktivt bruk så fort den är klar. 

Vi har goda samarbeten med kommunen och alla skolorna i kommunen. Vi är i kontakt med Habiliterings- och Rehabiliteringskliniken Landstinget i Kalmar Län, för att upprätta ett samarbete gällande ridning för barn med särskilda behov. Ett brev kommer gå ut till underavdelningar i Torsås Kommun för att spridas till dessa familjer.  Vårt mål är att kunna starta upp grupper för dessa barn och ungdomar. Vi har två ridlärare som är utbildade i handikappridning. Så vårt mål är att utveckla denna verksamhet.

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i april 2015.

Projektets tidstatus

Projektet beviljades stöd i april 2015.

Kontakt

Ort
Torsås

Liknande projekt

Sidan uppdaterades 2020-06-02.