Kakor

Vi använder oss av kakor (cookies) för att underlätta navigering och för att förbättra ditt besök på arvsfonden.se. Kakor behövs för Lyssna-funktionen och för att hantera inställningar som du gör. Genom att göra inställningar i webbläsaren kan du blockera webbkakor. Det kan innebära att vissa tjänster på webbplatsen inte fungerar samt att du får se detta meddelande ofta.

Receptsamling för patienter med kostbehandlad betaoxidationsdefekt

Projektet drivs av: Dietisternas Riksförbund (DRF)

Beskrivning av projektet

Receptsamlingen ska ge målgruppen som har en strikt kostrestriktion en ökad variation av bra mat där det tydligt framgår om receptet passar just den specifika kostrestriktion.

Receptsamlingen för patienter med kostbehandlad betaoxidationsdefekt ska ge målgruppen som har en strikt kostrestriktion en ökad variation av bra mat där det tydligt framgår om receptet passar just den specifika kostrestriktion en person kan ha. Dietisternas Riksförbund ska samla in recept och tips från patienter, anhöriga och dietister. Recepten ska provlagas, näring- och fettinnehållet ska beräknas och definieras. Målgruppen ska ges möjlighet att provlaga och ge synpunkter på recepten under projektets gång. Matlagningen ska filmas och fotograferas. Produkten blir ett recepthäfte med en faktadel och en receptdel.

Efter projektet

Projektet har skrivit och tryckt upp en kokbok i 300 exemplar för personer med kostbehandlad betaoxidationsdefekt, samt gjort en digital version med instruktionsfilmer för vissa recept.

Projektets kokbok "Mycket gott med lite fett".

Recepten är konstruerade och provlagade av en förälder till ett barn i målgruppen. Målgruppen har bidragit med receptidéer. De är näringsberäknade och faktagranskade av dietister och specialistläkare.

Recepten och kokboken kommer att spridas till målgruppen genom Facebook-grupper och genom de metabola centrum som finns i Sverige och som alla patienter i målgruppen är knutna till.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i december 2018 och avslutades i juni 2020.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i december 2018 och avslutades i juni 2020.

Kontakt

Ort
Stockholm
Sidan uppdaterades 2021-03-25.