Beskrivning av projektet
Projektet ska utveckla tematiska och diagnosöverskridande utbildningar som tar upp de utmaningar man kan ha som vuxen med en sällsynt diagnos.
Syftet är att utveckla verktyg för att minska ensamheten och risken för psykisk ohälsa i den vuxna målgrupp som lever sitt liv med en sällsynt diagnos och ofta flera olika funktionsnedsättningar. Vidare ska projektet generera ny kunskap och skapa en ökad samsyn över landet kring frågor som rör att vara vuxen med en sällsynt diagnos. Utbildningarna tas fram med utgångspunkt i målgruppens behov och genomförs i processer på regional nivå.
Slutprodukten består av ett paket om sex tematiska utbildningar som kommer att användas inom ramen för Riksförbundet Sällsynta diagnosers ordinarie verksamhet samt göras fritt tillgängligt via förbundets webbplats. Centrumen för sällsynta diagnoser (CSD) vid landets universitetssjukhus inkluderar paketet i sina ordinarie utbildningsutbud och Studieförbundet Vuxenskolan kommer att fortsatt erbjuda materialet regionalt och lokalt över hela landet.
Efter projektet
Projektet har producerat utbildningar för målgruppen som kan användas var för sig eller som en serie. Därutöver har utbildningsmaterial även tagits fram avsett för målgruppens anhöriga.
Materialet hålls fortsatt tillgängligt och tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och övriga samverkansparter fortsätter de regionala samtalsträffar som utvecklats under projekttiden.
Beviljat belopp
6 740 241 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i januari 2021 och avslutades i december 2023.
Beviljat belopp
6 740 241 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i januari 2021 och avslutades i december 2023.