Beskrivning av projektet
Syftet med projektet är att skapa bättre förutsättningar för unga att ha en god existentiell hälsa för att på så vis bli bättre rustade att hantera livets upp- och nedgångar samt få en ökad förmåga att tro på och ta tillvara på livet.
Målet är att utveckla en modell för att arbeta med existentiell hälsa utifrån fem dimensioner, som man i ett tidigare arbete har identifierat tillsammans med ungdomar:
- Mening: Ett grundläggande mänskligt behov.
- Hopp: Något att hålla fast vid när allt känns osäkert.
- Tillit: Att lita på att livet bär.
- Sammanhang: Att vara en del av något större.
- Helhet: När det vi tänker, känner och gör hänger ihop.
Dimensionerna blir utgångspunkt för den samskapande processen med målgruppen, som ska leda fram till material och konkreta metoder för samtal och reflektion. Man kommer att arbeta tillsammans med ungdomar i olika verksamheter inom såväl civilsamhället som kommunala verksamheter i Helsingborg och Landskrona. I projektet ingår att rusta verksamheter som möter ungdomar att möjliggöra och underlätta för samtal om livet samt att sprida modellen.
Efter projektets slut ska de verksamheter som ingår i projektet att fortsätta använda materialet och metoderna. Det material som projektet tagit fram ska finnas tillgängligt att fritt ladda ner.
Efter projektet
Verksamheten lever vidare genom den verktygslåda med samtalsmaterial som finns tillgängligt på PARTs webbplats. PART står för Preventivt arbete tillsammans och är en plattform för samverkan mellan Helsingborgs Stad, Landskrona Stad och Region Skåne. Materialet riktar sig fortsatt till de verksamheter som varit med under projektet: skola, bibliotek, elevhälsa och fritidsverksamhet i Helsingborg, samt tidigt förebyggande arbete för barn och unga i Landskrona. Samtal om livet i grupper och lektioner utifrån materialet är en del av den ordinarie verksamheten inom biblioteken och elevhälsan i Helsingborg.
Beviljat belopp
3 605 635 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i november 2021 och avslutades i oktober 2024.
Beviljat belopp
3 605 635 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i november 2021 och avslutades i oktober 2024.