Beskrivning av projektet
Projektet syftar till att stärka barns språkutveckling och etablering i Sverige.
Målet är att utveckla ett nytt språkutvecklande digitalt verktyg för barn i förskoleåldern. Verktyget kommer att knyta an till läroplanen samt spegla hur tillvaron på en förskola ser ut.
Den primära målgruppen är barn som inte har svenska som modersmål, men projektet kommer att involvera alla barn. Den sekundära målgruppen är barnens föräldrar och pedagoger.
Ambitionen är att skapa digitala verktyg som aktiverar och engagerar barnen med både analoga och digitala inslag. Utvecklingsarbetet består av djupintervjuer, workshops och referenssamtal med barn, föräldrar och pedagoger för att utveckla det kreativa och musikaliska innehållet samt de språkutvecklande momenten.
Efter projektet är avslutat kan verktyget användas på förskolor, i hemmet samt inom civilsamhällets språkfrämjande verksamheter. Sensus kommer att äga och ansvara för verktygets användning, spridning och uppdatering.
Efter projektet
En app har utvecklats och är klar, och finns att ladda ner. Inom projektet har musiker och pedagoger arbetat delaktighetsbaserat på två förskolor, för att göra förskolebarn delaktiga i skapandeprocessen och ta fram innehåll till appen. Appen har 6 teman, som inkluderar digitala övningar, låtar och sagor. En referensgrupp bestående av pedagoger har varit vägledande i arbetet. Appen har testats mot barn på förskolor och boende i asylboenden. De har arbetat med att sprida appen genom organisationer som möter barn som är nya i Sverige, och på förskolor.
Sensus arbetar vidare med appen genom dialog med utvecklarna för att fylla med mer innehåll, och dialog med bibliotek och Malmö Stad för vidare spridning av appen.
Beviljat belopp
3 932 106 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i mars 2021 och avslutades i mars 2024.
Beviljat belopp
3 932 106 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i mars 2021 och avslutades i mars 2024.