Till innehållet

Terra-Pi (tidigare Klimatpsykologi med och för unga)

Projektet drevs av: Folkuniversitetet, Stiftelsen Kursverksamheten vid Lunds universitet

Beskrivning av projektet

Syftet med projektet Klimatpsykologi med och för unga är att skapa möjlighet för ungdomar att hantera sin ångest för klimatet.

Projektet ska erbjuda ett tryggt utrymme där deltagarna får möjlighet att gemensamt hantera klimatrelaterade tankar, känslor, upplevelser och funderingar. Projektet vänder sig till ungdomar i åldern 12-25 år. Aktiviteter består bl.a. av utbildningar i form av workshops och föreläsningar kring metoder och verktyg för att hantera ångest för klimatet, skapa en kunskapsbank samt bygga upp ett nätverk med volontärer som ska driva lokala stödgrupper. Projektet vänder sig också till sekundära målgrupper såsom föräldrar, pedagoger, civilsamhälle och andra intressenter.

Efter projekttiden kommer projektets aktiviteter att fortsätta på ideell basis genom volontärnätverket och kunskapsbanken. Metodmaterial kommer att användas i deltagande organisationers reguljära verksamheter och viss utbildningsverksamhet fortsätter genom studiecirklar.

Efter projektet

Projektet har framför allt varit framgångsrikt i att nå den sekundära målgruppen som möter unga i sina professioner, såsom pedagoger, ledare, psykologer och vårdpersonal. Dessa har utbildats i projektets metoder och material för unga att kunna uttrycka och hantera klimatkänslor och för att fortsätta använda dem i sitt arbete.

Ett nytt rollspel utvecklades för att kunna öva på samarbete i att hantera klimatkriser har varit lyckat och populärt hos den unga målgruppen.

De klimatkraftsgrupper som utbildade volontärer har hållit i, där unga kunnat delta för att diskutera klimatkänslor såväl som strategier för att hantera dem har varit svåra att få spridning på. Det har varit svårt såväl att rekrytera deltagare som volontärer. De grupper som genomfördes kan fortsätta i egen regi och i mån av fortsatt intresse.

Samabeten med Svenska kyrkan, Elevhälsan på Gotland med flera har bidragit till att den nya metoden har kunnat etableras brett att många aktörer nu har möjlighet att fortsätta arbeta med dem.

Generellt har det varit svårt att nå killar i projektet, som har utgjort 20% av målgruppen.

De unga som har deltagit i projektet har vittnat om att det varit värdefullt för dem i att lära sig hantera klimatkänslor, bygga motståndskraft, grund för en bättre psykisk hälsa och vissa har valt att engagera sig vidare efter projektet.

Samarbetsparten Klimatpsykologerna övertar ansvar att förvalta metodbanken, spelet, hemsidan och fortsatt utbildning. Detta för att Folkuniversitetet har små möjligheter att prioritera verksamheten vidare på grund av nedskärningar i den ordinarie verksamheten och finansieringen. Klimatpsykologerna har dock varit den närmsta samarbetsparten och var delaktiga från start. De kommer att erbjuda utbildningar på förfrågan.

Viss spridning av metoden och materialet fortsätter även genom aktörer som Svenska kyrkan, Hållbar Utveckling Skåne och skolor.

Beviljat belopp

7 265 299 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i mars 2021 och avslutades i februari 2024.

Beviljat belopp

7 265 299 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i mars 2021 och avslutades i februari 2024.

Kontakt

Liknande projekt

  • Allas rätt - allas ansvar. En hedersförebyggande modell

    Projektet ska utveckla metoder för hur folkhögskolor kan jobba preventivt mot hedersrelaterat våld och förtryck.

  • Koll på lagen

    Projektet ”Koll på lagen” ska ge ungdomar kunskaper om vardagsjuridik och verktyg för att praktiskt kunna ta tillvara på sina rättigheter och…

  • Innov8 – Unga innovatörer

    Tillsammans med målgruppen och lärare ska Unga innovatörer vidareutveckla grundskolans metod Finn Upp och anpassa metoden efter gymnasieskolans…

Sidan uppdaterades 2024-12-13.