Till innehållet

Tidsbron - att skapa en mötesplats för levande historia

Projektet drevs av: Stiftelsen Regementsheden i Skillingaryd

Beskrivning av projektet

Tanken med Tidsbron är att väcka liv i Skillingaryds lägerområde och göra det mer lockande för en yngre publik och stärka samarbetet med förskola/skola genom olika aktiviteter. Vi kommer även att göra en enkel dokumentärfilm.

Syftet med projektet Tidsbron är att skapa en mötesplats för levande historia på Skillingaryds läger och göra det militärhistoriska museet Miliseum och hela området mer lockande för en yngre publik. Tanken är att besökarna ska få uppleva historien på ett nytt sätt genom praktiska aktiviteter och dramatiseringar av olika slag. Ungdomarna som deltar i projektet får själva vara med och utforma de aktiviteter som ska genomföras och göra alltifrån att skriva manus till att sy dräkter, tillverka rekvisita och agera. Vi kommer även att göra en film i projektet som kommer att vända sig till skolor och museum med tillhörande studiematerial. Våra största samarbetspartners är berättarsällskapet Trollstigar & Häxvrål, teatergruppen Sagoskogen, rollspelsföreningen YinYang och Studieförbundet Vuxenskolan. Vi kommer även att samarbeta med förskolorna och skolorna i Vaggeryds kommun, ReMida - ett kreativt återanvändningscenter, fritidsgårdarna i kommunen och Arbetsmarknadsenheten bland annat.

Målet med projektet är att göra det statliga byggnadsminnet Skillingaryds läger och Miliseum mer attraktivt för en yngre publik. Att låta besökarna få uppleva historien på ett nytt sätt genom praktiska aktiviteter och dramatiseringar ger en helt annan upplevelse än att bara titta på föremål eller läsa skyltar som ett traditionellt museibesök ofta består av. Vi tänker mycket kring "tidsresor" där de grupper/personer som kommer till Miliseum och lägerområdet får prova dräkter och olika praktiska sysslor för att förflytta sig bakåt i tiden och "bli en del av historien".

Vår förhoppning är att dramatiseringar och "tidsresor" av olika slag ska bli återkommande inslag i Miliseums verksamhet och att de barn och ungdomar som deltar i projektet vill fortsätta med att utveckla lägerområdet och aktiviteter kring detta även efter projekttidens slut. Vi hoppas att projektet "Tidsbron" ska bli ett startskott i Vaggeryds kommun för att bygga livslånga broar och samarbeten mellan olika organisationer i vårt samhälle.

De ungdomar som deltar i projektet kommer själva att vara med och utforma de aktiviteter som skall genomföras. De kommer själva att få göra allt ifrån att skriva manus till att sy dräkter, bygga kulisser och agera. De kommer också att få jobba med marknadsföring, film, foto, musik, ljud/ljus och allt annat som ingår kring en teater- och filmproduktion. De aktiviteter som vi kommer att genomföra inom projektet kommer att vända sig till barn och ungdomar i olika åldrar.

Vi vill genom projektet bygga broar mellan museivärlden och skolorna, mellan olika föreningar, fritidsgårdarna i kommunen, Arbetsmarknadsenheten och andra grupper i samhället. Vi vill också bygga broar mellan olika kulturer, mellan olika åldrar och mellan olika tidsepoker, därav namnet "Tidsbron". Våra viktigaste samarbetspartners är rollspelsföreningen YinYang och berättarsällskapet Trollstigar & Häxvrål och deras teatergrupp Sagoskogen. Studieförbundet Vuxenskolan har också en viktig roll i projektet, liksom ReMida - ett kreativt Återanvändningscenter. På ReMida samlar de inte rest- och spillmaterial från omkring 80 olika företag i Vaggeryds kommun som förskolor och skolor sedan får använda i sin verksamhet. Det handlar om mängder med material i både tyg, trä, metall och plast. Genom att använda material från ReMida när vi t ex ska göra dräkter och bygga rekvisita får projektet en viktig miljövänlig prägel och ett återanvändningstänk som vi gärna vill förmedla till de ungdomar som deltar.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i december 2014 och avslutades i december 2017.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i december 2014 och avslutades i december 2017.

Liknande projekt

  • WE & SPORTS

    Projektet ska minska den psykiska ohälsan bland skidåkande barn, ungdomar och elitsatsande unga vuxna upp till 26 år.

  • Ungdomskooperativ inom musik och film på Gotland

    Projektet ska skapa en plattform för unga nyanlända på Gotland som tillsammans med svenska ungdomar ska arbeta med projekt inom musik, film,…

  • TUSS (Trygghet, Uppmuntran, Självförtroende och Självtillit)

    Projektet ska stärka flickor i åldern 9-25 år och utveckla en metod för ökad inkludering i föreningslivet, anpassad efter Skellefteås lokala…

Sidan uppdaterades 2020-06-02.