Till innehållet

Tillgänglighetsresan genom Sverige

Projektet drivs av: Sensus Studieförbund

Beskrivning av projektet

Projektet ska i nära samverkan med funktionsrättsorganisationer över hela landet utforska och pröva hur förutsättningarna ser ut för kulturskapare med funktionsnedsättning som vill turnera och uppträda i Sverige. Detta ska ske genom att kulturutövare med olika funktionsnedsättningar genomför turnéer och årliga återkommande scenkonstarrangemang över hela landet. På så sätt kartläggs och jämförs skillnader mellan olika typer av lokaler och arrangörer i olika geografiska områden.

I anslutning till turnerandet kommer panelsamtal att anordnas. Till panelsamtalen bjuds olika branschaktörer med ansvar och intresse för scenkonstarrangemang in, för att möta varandra och framför allt målgruppen. Samtalen ska skapa intresse för, och öka medvetenheten om, tillgängliga scenkonstarrangemang. Samtalen ska också erbjuda möjlighet till erfarenhetsutbyte samt tillgång till kontakter och nätverk för både branschens representanter och målgruppen själv.

Vidare kommer projektet löpande att utföra ”tillgänglighetskollen” där man undersöker hur tillgängligheten ser ut på hotell och ikonferenslokaler, alltså anläggningar vars tillgänglighet är av stor vikt för turnerande personer med funktionsnedsättning. I första hand kommer projektet att välja att granska anläggningar som upphandlats av Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet och som alltså kan avropas av statliga myndigheter. I slutet av projektet kommer en granskningsrapport med förslag att publiceras och även överlämnas till Statens inköpscentral.

Projektet resulterar i ett utbildningsmaterial, en turnéguide samt ett nationellt nätverk för tillgängligt arrangörskap. Föreställningar och panelsamtal kommer att fortsätta över hela landet. Utbildningen och medverkande kulturutövare kommer fortsatt att vara bokningsbara via en särskild bokningssida. Sensus har huvudansvaret för att driva arbetet vidare i nära samverkan med funktionsrättsorganisationer och andra samverkansparter.

Beviljat belopp

7 220 031 kronor

Projektets tidstatus

2%

Projektet startade i mars 2025 och avslutas i februari 2028.

Beviljat belopp

7 220 031 kronor

Projektets tidstatus

2%

Projektet startade i mars 2025 och avslutas i februari 2028.

Kontakt

Ort
Stockholm

Liknande projekt

  • DigiSen – senior digital delaktighet

    Projektet vänder sig till äldre personer, särskilt äldre med funktionsnedsättningar och sjukdomar som kan försvåra användandet av internet, smarta…

  • Wikispeech Talsyntes och taldatainsamlare

    Projektet ska öka tillgängligheten till Wikipedia för personer med läs- och skrivsvårigheter, alltså personer som många gånger föredrar att lyssna…

  • DigiDöv - digital guide för äldre döva

    Sveriges Dövas Riksförbund ska tillsammans med överenskomna samarbetsorganisationer öka äldre dövas digitala kunskaper genom att utbilda yngre döva…

Sidan uppdaterades 2025-03-03.