Beskrivning av projektet
Den organiserade idrotten i Sverige har ett övergripande mål där jämställdhetsarbetet är viktigt. Men eftersom befintligt jämställdhetsarbete inom idrotten går trögt vill projektet hitta nya infallsvinklar och angreppssätt.
Projektet syftar till att förnya jämställdhetsarbetet i idrottsföreningar. Primär målgrupp för projektet är idrottsaktiva barn och unga samt unga ledare, sekundär målgrupp är ledare, tränare, styrelser, föräldrar och andra som har påverkan på barns och ungdomars idrottande. Tillsammans med barn, ungdomar och ledare i 10 idrottsföreningar i Örebro län kommer ett processarbete att ske där betydelsen och skapandet av genus och maskulinitet inom idrotten ska lyftas och granskas. Stor fokus väntas ligga på manliga förebilder inom idrotten. Projektet kommer att ta fram ett utbildningsmaterial som testas och utvärderas av målgruppen innan det sprids till övriga idrotts-Sverige i samarbete med RF och SISU idrottsutbildarna. Materialet kommer att bestå av en metodbok med värderingsövningar, normbrytande metoder, filmer och andra diskussionsunderlag. Projektet genomförs i Örebro län, sammanlagt beräknas 200 idrottsaktiva barn och unga och 50 unga ledare (under 25 år) medverka aktivt i projektet.
Efter projektet
Materialet och metoderna från projektet finns i dag på flera olika plattformar och används av SISU/RF, Örebro kommun och Örebro länsmuseum.
Projektets tidstatus
Projektet startade i april 2014 och avslutades i april 2017.
Projektets tidstatus
Projektet startade i april 2014 och avslutades i april 2017.