Till innehållet

Utbildningsmaterial om våldsutsatta personer med substansbrukssyndrom

Projektet drevs av: Linköpings Stadsmission

Beskrivning av projektet

Projektet ska skapa förändring till det bättre för målgruppen personer utsatta för våld i nära relation och som lever med beroende, genom att producera utbildningsmaterial för yrkesverksamma som i sitt arbete möter målgruppen.

Att ha en beroendeproblematik med psykisk ohälsa eller annan eventuell samsjuklighet och samtidigt vara utsatt för våld i nära relation är en utsatt och sårbar position som inte är tillräckligt uppmärksammad. Många i målgruppen får inte det stöd och den hjälp de efterfrågar och det saknas kunskap och utbildning inom detta område.

Syftet med detta projekt är producera ett utbildningsmaterial, som innefattar film och pedagogiskt material, tillsammans med målgruppen. Materialet ska spridas till aktörer som kan skapa förändring till det bättre för målgruppen samt ge ökad kunskap om målgruppens livssituation så att målgruppen får den hjälp och det stöd som behövs för att leva ett liv fritt från våld och utsatthet.

Efter projektets avslut kommer utbildningsmaterialet fortsätta distribueras genom Stadsmissionens ordinarie verksamhet.

Efter projektet

Projektet har tagit fram fyra fiktiva kortfilmer via djupintervjuer med målgruppen. En dokumentärfilm har producerats, som delvis gav röst åt målgruppen via porträttering av en deltagare ur målgruppen. Till filmerna togs det fram ett pedagogiskt material.

Utbildningsmaterialet ”När det inte räcker” utefter socialt distanserade arbetsplatser, utvecklades till en digitaliserad version på grund av pandemin. Projektet har gjort omfattande kommunikationsaktiviteter via sociala medier och utskick.

Projektet har arrangerat flera utbildningsaktiviteter. Utbildningsmaterialet (filmer och material) finns tillgängligt både via Stadsmissionen men även hos samarbetsparten Amphi. Stadmissionen har även en fortsatt dialog med övriga samarbetspartners där man hoppas kunna återuppta frågan om inställda konferenser och riktade utbildningar när pandemin lugnat ner sig, bland annat med förändringsaktörer i Östergötland, Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse (SiS).

Utbildningsmaterialet kan beställas på Amphis webbplats

Filmtrailer om "När det inte räcker" (länk till YouTube)

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i augusti 2018 och avslutades i juni 2021.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i augusti 2018 och avslutades i juni 2021.

Kontakt

Liknande projekt

  • MIN STORY

    MIN STORY syftar till att synliggöra, lyfta och utbilda om frågan barn och unga som upplever våld i hemmet och ägs av Ericastiftelsen som driver…

  • IC-bility för unga i Sverige

    Projektet ska etablera och sprida modellen Integrative Complexity Thinking, en utbildningsprocess där ungdomar får verktyg att hantera sitt…

  • Unga mot extremism - Skåne och Blekinge

    Projektet syftar till att utveckla ungas inkludering i det förebyggande arbetet kring våldsbejakande extremism i alla kommuner i Skåne och Blekinge.

Sidan uppdaterades 2021-09-20.