Beskrivning av projektet
Projektet vänder sig till unga anhöriga, där anhörig är någon som regelbundet vårdar, stödjer eller hjälper en närstående. Det kan vara familjemedlem, släkting eller vän.
Syftet med projektet är att stärka, stötta och synliggöra målgruppen genom att utveckla stödjande metoder som ska användas i projektet och spridas till andra som kan stötta målgruppen. Metoden utgår från en musikteaterföreställning som gestaltar hur det kan vara att växa upp med ett syskon som har en svår psykisk sjukdom.
Under projektets tre år, kommer man att samarbeta med skolor för att nå målgruppen. Man spelar föreställningen, genomför workshop med eleverna och erbjuder intresserade vidare stöd. På detta sätt vill man skapa förståelse för unga personer som befinner sig i anhörigrollen att de inte är ensamma, att de har rätt att söka hjälp och att de inte har någon skuld i sin närståendes sjukdom.
Syftet med projektet är även att synliggöra unga anhörigas behov av hjälp och stöd från samhället. Man kommer att verka för att personer och organisationer som idag arbetar med anhörigstöd blir bättre på att tillgängliggöra sin verksamhet för yngre.
I projektet kommer man därför att skapa ett stöd och inspirationsmaterial, där berättelser från unga deltagare i projektet finns med. Materialet ska kunna användas av bland annat anhörigkonsulenter, anhörigföreningar och studieförbund.
Efter projektets slut avser Studieförbundet Vuxenskolan att fortsätta stödja målgruppen genom studiecirklar och föreningsverksamhet. Projektet ska verka för att andra aktörer använder materialet i deras stöd till målgruppen.
Beviljat belopp
5 576 998 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i januari 2021 och avslutas i januari 2024.
Beviljat belopp
5 576 998 kronor
Projektets tidstatus
Projektet startade i januari 2021 och avslutas i januari 2024.