Till innehållet

Vän med virus: familjepedagogiskt verktyg för samtal om hiv och att leva med hiv

Projektet drevs av: Noaks Ark Stockholm

Beskrivning av projektet

Projektet ska skapa familjepedagogiska verktyg för familjer som lever med hiv för är att normalisera förekomsten och minska stigmat kring hiv.

Noaks Ark ska genom projektet skapa familjepedagogiska verktyg för familjer som lever med hiv. Verktygen ger bland annat stöd i att samtala om hur det kan vara att leva med hiv och att möta omgivningens reaktioner. Syftet är att normalisera förekomsten och minska stigmat kring hiv. Verktygen ska bestå av en bok, animerad film och en interaktiv webbapplikation, som vänder sig till barn, unga och deras familjer. Verktygen ska ha ett språk och innehåll som är anpassat för målgruppen. Verktygen ska spridas till aktörer som i sin profession möter målgruppen.

Efter projektets slut avser Noaks Ark att fortsätta använda verktygen i föreningens verksamhet och uppdatera den interaktiva webbapplikationen.

Efter projektet

Projektet ledde till att föreningen tog fram ett samlat material för både barn, unga och vuxna i form av böcker, film och en webbapp som på ett vardagligt och fantasifullt sätt knyter ihop samtal och fakta om hiv. "Mitt nya plåster" är en bok för barn 4-6 år som introducerar, normaliserar och hjälper dig att prata om hiv i vardagen. "Något jag vill berätta", en bok för barn 7-9 år, handlar om Adam som tänker på det där med att vissa saker är lätta och andra svåra att berätta. Något kan kännas mjukt, och pirrigt att säga. Som en viskning i någons öra. Andra saker kan kännas hårt och lite läskigt att berätta, som när han gjort något han inte får. Det kan kännas härligt och stort också, något han vill berätta för hela världen.

Materialet används i Noaks Arks verksamhet och i hiv-vård för barn.

Materialet på Noaks Arks webbplats

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i juli 2019 och avslutades i juni 2020.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i juli 2019 och avslutades i juni 2020.

Kontakt

Ort
Stockholm

Liknande projekt

  • Regnbågsfamiljer i väntan

    Projektet ska erbjuda hbtq-personer stöd och trygga sammanhang under graviditet och den första tiden som föräldrar.

  • Förskolelyftet

    Projektets mål är att ta fram ett kunskapsmaterial med bildstöd, filmer och övningar som riktar sig till familjer med barn i förskoleåldern där…

  • Separerade pappor - brett föräldrastöd med fokus på jämställdhet och med barnet i centrum

    Projektet avser att skapa metoder och material för att stötta barn och pappor i en separationsprocess. Målet är att skapa ett jämställt föräldraskap…

Sidan uppdaterades 2023-04-03.