Till innehållet

Vänd oss inte ryggen

Projektet drevs av: Stiftelsen Fryshuset

Beskrivning av projektet

Fryshuset ska utveckla en metod för hållbart främjande av demokrati. Metoden ska underlätta för skolan att uppfylla sitt demokratiuppdrag. Metodutvecklingen sker bland annat i samarbete med kommuner och skolor i Värmdö och Helsingborg kommun.

Den primära målgruppen är barn och unga i grundskolans årskurs 6, 7 och 8. Sekundär målgrupp är vårdnadshavare, lärare, ledning och övrig skolpersonal. Projektet ska även inkludera fritidsledare, fältassistenter och strategisk personal på kommunen.

Målet är att skapa en metod som är anpassad till skolans läroplan, kursmål och övriga uppdrag. Metoden ska bestå av estetiska processer (scen, radio och film), fortbildning för personal och utökad samverkan mellan skola och hem.

Den färdiga metoden ska överföras till en digital metodhandbok där texter, exempel på övningar, filmer och annat material kommer att erbjudas gratis till andra kommuner.

Efter projektet

Resultatet från ”Vänd oss inte ryggen”, det vill säga utbildningar, filmer och annat material kommer att finns på den digitala plattformen ViGörDemokrati som lanserades i mars år 2024. Verksamheten fortsätter samverka med Fryshusets akademi, Idedi/Verktyg för demokrati, Tillsammans för Sverige (TFS), som är olika enheter på Fryshuset. Vidare så kommer en av metoderna som tagits fram; "Aktivt föräldraskap/Aktivt ledarskap", som syftar till att stärka kontakten mellan barn och föräldrar, att leda utbildningar och grupper för att vidareutveckla detta med Fryshusets grundskola. Andra skolor runt om i Sverige kommer att kunna använda plattformen ViGörDemokrati.se i sitt arbete kring hållbart främjande av demokrati, mänskliga rättigheter och självstärkande identitetsarbete.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i maj 2019 och avslutades i augusti 2023.

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i maj 2019 och avslutades i augusti 2023.

Kontakt

Ort
Stockholm

Liknande projekt

  • Gemaket (tidigare Systerskap)

    Syftet med projekt Systerskap är att stärka nyanlända tjejer och unga kvinnor genom att öka deras delaktighet, skapa mötesplatser samt möjliggöra…

  • APPropå rasism

    Syftet med projektet är att skapa och sprida appen Reality Check - APPropå rasism, som är ett spel som handlar om att utmana fördomar och normer i…

  • Alla röster

    Projektet syftar till att göra unga nyanländas röster hörda och därigenom ge dem möjlighet att påverka sin tillvaro och nyansera bilden av unga på…

Sidan uppdaterades 2024-03-26.