Till innehållet

Vänner för livet

Projektet drevs av: ABF Värmland

Beskrivning av projektet

Projektets målsättning är att utveckla en metod som främjar psykisk och fysisk hälsa för personer över 65 år med funktionsnedsättning som lever i ofrivillig ensamhet och/eller social isolering i ett antal kommuner i Värmland.

ABF Värmland ska tillsammans med överenskomna samarbetspartner rekrytera volontärer som efter utbildning får i uppdrag att söka upp målgruppen som önskar socialt stöd. Lokala mötesplatser ska etableras under projekttiden med föreläsningar och andra aktiviteter som efterfrågas av målgruppen.

De delar i projektet som bedöms fungera bra ska sammanfogas i ett koncept som efter projektets slut har möjlighet att drivas vidare inom ABF Värmland eller genom ett nytt formaliserat samarbete med offentliga aktörer.

Efter projektet

Flera av studiecirklarna har resulterat i ett studiematerial som kan kopieras för att användas av cirkelledare på ABF och Studieförbundet Vuxenskolan i framtiden. Finansieringen av cirklarna står respektive studieförbund för.

Brevväxlingen mellan seniorer och en femteklass har prövats i Uppsala och kommer genomföras vid flera tillfällen framöver. Ett studiematerial har producerats. Här står kommunen för finansieringen.

Klädförsäljning och visning av kläder från Röda Korset kommer genomföras under två tillfällen per år på två trygghetsboenden. Ambitionen är att fler trygghetsboenden runt om i Sverige vill ta efter. Den här delen av projektet finansieras framöver av Röda Korset och respektive kommun.

Friskvården i Värmland har deltagit i projektet vid flera tillfällen med föreläsningar och informerat om sin verksamhet – det har lett till att de har nått och fått fler deltagare.

Kaféverksamheten för seniorer över 65 år drivs vidare av volontärer från Röda Korset. Karlstad kommun står för lokal och evenemang.

Suicide Zero var en av samarbetspartnerna i projektet som höll en föreläsning/utbildning som hette "Våga fråga". Tack vare projektet Vänner för livet utvecklades utbildningen "Våga fråga Äldre". Föreläsningen har även spridits till andra delar av landet, som efterfrågar utbildning för personal som möter målgruppen.

Studiecirkeln ”Rosenrörelser” kommer att fortsätta på Sannakajens trygghetsboende i Kristinehamn. Projektet har även tagit fram presentationsmaterialet ”Volontärskap och hälsa” som visar hur volontärarbete kan bryta ensamhet. Materialet går att ladda ner hos ABF och Studieförbundet Vuxenskolan.

Beviljat belopp

3 966 191 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i januari 2021 och avslutades i januari 2024.

Två kvinnor som är projektledare för arvsfondsprojektet Vänner för livet.

Helene och Rani leder Vänner för livet där man testar metoder för att motverka äldres ofrivilliga ensamhet.

Beviljat belopp

3 966 191 kronor

Projektets tidstatus

100%

Projektet startade i januari 2021 och avslutades i januari 2024.

Kontakt

Ort
Karlstad

Liknande projekt

  • Äldrelyftet - åldras och må bra med ADHD

    Projektet "Äldrelyftet - åldras och må bra med ADHD" ska utveckla och sprida metoder och redskap för ökad delaktighet och inflytande i samhället för…

  • Inflytande i rättspsykiatrin

    Personer som vårdas inom rättspsykiatrin är en utsatt grupp som ofta saknar insyn, delaktighet och inflytande över sin egen vård. Arbete görs på…

  • Hälsoprojektet - för och av äldre

    Projektet syftar till ökad livskvalitet och minskad social isolering, ensamhet och depression hos äldre.

Sidan uppdaterades 2024-08-13.