Till innehållet

Wikispeech Talsyntes och taldatainsamlare

Projektet drivs av: Wikimedia Sverige

Beskrivning av projektet

Projektet ska öka tillgängligheten till Wikipedia för personer med läs- och skrivsvårigheter, alltså personer som många gånger föredrar att lyssna istället för att läsa eller att prata istället för att skriva. En central del handlar om utvecklandet och implementerandet av en talsyntes med taldatainsamlare som kan förbättra talsyntesen samt skapa taldata för olika språk och dialekter samt uttal kopplade till talsvårigheter hos exempelvis personer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Arbetet sker i nära samverkan med bland annat funktionsrättsrörelsen. Talsyntes och taldata kommer att vara fritt licensierade och skalbara för att fungera på hundratals språk.

Vidare kommer projektet att etablera Wikimedias Tillgänglighetsakademi med syftet att långsiktigt förvalta och utveckla kunskapen kring tillgänglighet på Wikipedia och internet. Tillgänglighetsakademin ska även samla föreningar som företräder målgrupper och arrangera utbildningar och andra aktiviteter som bidrar till ökad förståelse och engagemang för tillgänglighet i samhället och på internet.

Talsyntesen med taldatainsamlare samt Tillgänglighetsakademin fortsätter efter projekttiden att drivas och vidareutvecklas i nära samverkan med projektets samverkansparter och inom ramen för stödmottagarens ordinarie verksamhet.

Beviljat belopp

10 671 847 kronor

Projektets tidstatus

20%

Projektet startade i oktober 2024 och avslutas i september 2027.

Beviljat belopp

10 671 847 kronor

Projektets tidstatus

20%

Projektet startade i oktober 2024 och avslutas i september 2027.

Kontakt

Ort
Stockholm

Liknande projekt

  • Tillgänglighetsresan genom Sverige

    Projektet ska i nära samverkan med funktionsrättsorganisationer över hela landet utforska och pröva hur förutsättningarna ser ut för kulturskapare…

  • DigiSen – senior digital delaktighet

    Projektet vänder sig till äldre personer, särskilt äldre med funktionsnedsättningar och sjukdomar som kan försvåra användandet av internet, smarta…

  • Tillgängliga naturutflykter i Uppsala län

    Projektets målgrupp är personer med funktionsnedsättning, främst personer med nedsatt rörelseförmåga och personer med synnedsättning. Projektet ska…

Sidan uppdaterades 2024-10-04.