Beskrivning av projektet
"Yoga för alla" ska utveckla en metod och ett metodmaterial för att anpassa och tillgängliggöra yoga för äldre personer med funktionsnedsättningar.
Syftet med projektet är att förbättra äldre personers livskvalitet och hälsa, öka möjligheten för målgruppen att påverka sitt eget mående samt att ge personal på äldreboenden yoga som ett verktyg i sitt vardagliga arbete.
Yogan ska vara enkel att genomföra, den ska vara anpassad för att kunna erbjudas på äldreboenden och ska kunna ledas av såväl yogalärare som anhöriga och personal. Yogainstruktörer, representanter från målgruppen och dess anhöriga samt personal inom äldrevård ska tillsammans ta fram metoden. Under projektets gång kommer metoden att kontinuerligt prövas och utvärderas på flera äldreboenden i några kommuner. Under projektet kommer en utbildning för att leda yoga på äldreboenden att tas fram.
Efter projektet kommer metodmaterialet att finnas tillgängligt digitalt. Projektet kommer att ta fram en utbildning i att använda metoden, som vänder sig till personal inom äldrevård och anhöriga. Föreningen har för avsikt att fortsätta erbjuda utbildningen efter projektets slut och de äldreboenden som samarbetar med projektet har för avsikt att fortsätta erbjuda yoga i sina verksamheter efter projektets slut.
På grund av de pandemirestriktioner som rådde under de två första åren har projektet blivit försenat och i viss mån förändrat. Med ett tilläggsbeslut om sju månader, kunde föreningen slutföra projektet och sprida metoden genom att utbilda personal inom äldreomsorg och studenter på vårdutbildningar.
Efter projektet
Projektet utvecklade en yoga-metod, som är anpassad för äldre personer. Metoden har tagits fram i samarbete med boende och personal på ett flertal äldreboenden i Malmö och Munkedal. Ett syfte med projektet var att stärka upplevelsen av egenmakt hos målgruppen och därför har projektet utgått från teorier om äldre och äldreomsorg och betonat frivillighet och deltagande på egna villkor. Man har också fokuserat på enkla och effektiva övningar som stärker gripförmåga och balans för att ge ökad upplevelse av egenmakt.
Projektet har gjort en metodbok och ett antal inspirations- och instruktionsvideos som visar att yoga kan utövas hela livet av alla, oavsett funktionsförmåga. Projektet har skapat en inspiratörsutbildning för personal inom äldrevården och utbildat över 200 yogainspiratörer så att de kan fortsätta leda yoga-pass på boenden och i verksamheter för målgruppen. I intervjuer och i feedback från deltagare och personal rapporterar deltagare en förbättrad psykisk och fysisk hälsa efter att ha varit med på projektets aktiviteter.
Verksamheten lever vidare genom att yoga-inspiratörerna erbjuder yoga-aktiviteter på sina arbetsplatser. Den tryckta boken finns på ett flertal bibliotek, e-boken finns gratis att ladda ner och det finns instruktiva youtube-filmer som stöd.
Projektets tidstatus
Projektet startade i december 2019 och avslutades i december 2023.
Projektets tidstatus
Projektet startade i december 2019 och avslutades i december 2023.