Lokalstöd december 2024
Vid årets sjätte och sista sammanträde den 4 december beslutade Arvsfondsdelegationen om att dela ut 200 348 957 kr till 47 projekt över hela Sverige.
På den här sidan kan du se vilka nya projekt som beviljades stödformen lokalstöd. Klicka på länken här nedan om du vill se projekten som beviljades projektstöd.
Nya projekt med stödformen projektstöd
Nya projekt
Sorterade efter ort i bokstavsordning
AXVALL
Eggby-Istrum-Öglunda bygdegårdsförening får stöd med 515 000 kr för "Tillbyggnation av entré med automatisk ytterdörr, RWC med dusch och skötbord, hiss på fastigheten Eggby 17:13 i Skara kommun"
Syftet med byggnationen är att tillgänglighetsanpassa den nuvarande byggnaden så att de som inte kan medverka i verksamheten idag har möjlighet till det framöver. Föreningen ska bygga till en hiss, tillgänglighetsanpassad toalett, ledstråk, hörslinga och en ny parkeringsplats för handikappfordon.
BJÖRKLINGE
Föreningen FUB-gården får stöd med 10 030 000 kr för "Nybyggnation av annexbyggnad på fastigheten Sandbro 3:28 i Uppsala kommun"
Syftet med projektet är att öka tillgängligheten, bredda målgrupperna samt möjliggöra aktiviteter året runt på FUB-gården Tallkrogen. Gårdens verksamhet vänder sig till personer med funktionsnedsättning men lokalerna saknar fysiskt tillgängliga övernattningsmöjligheter och inomhusmiljöer. Det gör att personer med fysiska funktions- och flerfunktionsnedsättningar inte kan delta i verksamheten på lika villkor som andra.
I projektet ingår att bygga en tillgänglighetsanpassad och isolerad annexbyggnad med rum för aktiviteter, samling och övernattning.
Efter byggnationen kommer anläggningen att användas året runt för exempelvis läger, aktivitets- och friluftsdagar, kurser och studiecirklar. I samarbete med bland annat funktionshindersrörelsen, kommunen, studieförbund och andra ideella organisationer.
FLODA
Alingsås Konståkningsklubb får stöd med 859 000 kr för "Tillbyggnation av Nofall på fastigheten Alingsås ishall i Alingsås kommun"
Syftet med projektet är att bygga till ett fallskyddssystem, en så kallad Nofall-anläggning, i den nya ishallen i Alingsås. Föreningen vill möjliggöra nya och säkra träningsmetoder för att personer med funktionsnedsättning ska kunna uppleva skridskoåkning. Föreningen kommer skapa olika prova-på-möjligheter för personer med funktionsnedsättningar.
GRIMSÅS
IKO Fritid får stöd med 2 227 000 kr för "Tillbyggnation av kulturcentra på fastigheten Tranemo Moghult 1:92 i Tranemo kommun"
Syftet med projektet är anlägga ett kulturcentrum, en stor möteslokal, som en tillbyggnad på befintlig fastighet. I lokalen kan kulturverksamhet bedrivas för målgruppen äldre över 65 år, samt olika verksamheter för barn och ungdomar. Det kommer bland annat arrangeras studiecirklar, kurser och föreläsningar. Lokalen blir även en mötesplats för ungdomar. Entrén ska byggas om så att den blir tillgänglighetsanpassad.
HAPARANDA
Säivis Sportklubb får stöd med 489 000 kr för "Byggnation av klätterställning och ombyggnation av plan för aktiviteter på Säivis 5:17 i Haparanda kommun"
Syftet med projektet är att uppmuntra till lek, rörelse och utevistelse genom att öka utbudet av fritidsaktiviteter för barn och ungdomar. I projektet ingår dels att komplettera befintlig lekplats med en klätterställning, dels att få en asfalterad tennisplan i ändamålsenligt skick för att den ska fungera som en multiyta för olika typer spontana aktiviteter och idrotter. Exempelvis skateboard, innebandy och basket. Verksamheten är i första hand tänkt att vara spontan, men föreningen kommer även att ha arrangemang i området.
HERRLJUNGA
Herrljunga PRO får stöd med 118 000 kr för "Nybyggnation av vindskydd med tak för bouleverksamhet på fastigheten Gångaren 3 i Herrljunga kommun"
Projektets syfte är att bygga ett vindskydd med tak, och med tre stängda sidor och en öppen sida. Föreningen kommer att inreda vindskyddet med fastmonterade bord och bänkar. Målet är att skapa en plats för social interaktion och en plats där deltagarna kan skydda sig mot sol, vind och regn vid boulespel. Målgruppen är främst föreningens medlemmar samt äldre, ungdomar och personer med funktionsnedsättning som bor i området.
HOFORS
Hofors bangolfklubb får stöd med 5 259 000 kr för "Nybyggnation av MOS-bana och klubbstuga på fastigheten Hofors-Hofors 5:14 i Hofors kommun"
Projektet ska bygga en bangolfbana av typen Minigolf Open Standard (MOS) och en klubbstuga. Föreningen samarbetar med andra organisationer och målet är starta upp verksamhet riktade mot personer med funktionsnedsättning.
För att öka framkomligheten och hindra bollen från att fastna i svåråtkomna mellanrum så kommer MOS-banans grund att gjutas ihop med sarger och påfarter till utslagsplatser. En fördel med MOS-banor är att de går att använda även under och efter regn.
Klubbstugan möjliggör för föreningen att ha verksamhet året runt, exempelvis utbildningar. Stugan skapar också en yta för social gemenskap för medlemmarna, före och efter träning.
HYSSNA
Hyssna Idrottsförening får stöd med 8 468 000 kr för "Nybyggnation av konstgräsfotbollsplan och boulebanor på fastigheten Klateberg 1:15, 1:16 i Mark kommun"
Projektet ska anlägga en konstgräsplan för ungdomar, med målet att minska restiden för deltagarna så att fler inom målgruppen vill stanna inom föreningen och att underlätta för ledarrekrytering. Föreningen har en pensionärspool som ska ansvara för fortlöpande skötsel av anläggningen. En annan del i projektet är att anlägga fyra bouleplaner, vilket har varit efterfrågat av äldre personer. Marken runt om kommer att tillgänglighetsanpassas genom asfaltering och göras barriärfria.
Föreningen planerar att starta vinterfotboll och idrott för personer från 65 år. Man har en tilldelningsprincip så att verksamheterna för unga och äldre prioriteras och fördelningen av tider blir jämställd.
Det finns idag ett nära samarbete med två andra fotbollsföreningar i området som kommer att fördjupas. Det här projektet kommer även att gynna dessa föreningar.
KARLSTAD
Färjestad Ridklubb får stöd med 371 000 kr för "Ombyggnation av ridslinga på fastigheten Färjestad 2:1 i Karlstads kommun"
Syftet med projektet är att anlägga och förbättra en 2,5 kilometer lång ridslinga så att den blir tillgänglighetsanpassad och säker för uteridning. Målgrupperna är barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Föreningen vill skapa möjligheter för alla ridande att få möjlighet att rida ute i naturen.
KOSKULLSKULLE
Gällivare klätterklubb får stöd med 2 138 000 kr för "Tillbyggnation av klättervägg i befintlig friidrottshall på fastigheten Vägmästaren 1, Friidrottshallen, Gällivare kommun"
Syftet med projektet är bygga klätterväggar inomhus i den befintliga friidrottshallen i Gällivare. En hög väggdel och så kallade boulderväggar ska byggas på cirka 250 kvadratmeter. Med de nya klätterväggarna vill föreningen framför allt kunna vända sig till barn och ungdomar.
Efter byggnationen kommer föreningen ha ett organiserat träningsupplägg varje vecka och ge Gällivares barn och unga möjligheten att klättra året om.
MÖLLTORP
Mölltorps Ridsällskap får stöd med 9 985 000 kr för "Nybyggnation av stall på fastigheten Torp 1:14 i Karlsborgs kommun"
Syftet med projektet är att utveckla föreningens verksamhet genom att bygga ett tillgänglighetsanpassat stall. Det nuvarande stallet är utdömt och uppfyller varken kraven på tillgänglighet, arbetsmiljö eller hästhållning.
Tillgänglighetsanpassningarna består bland annat av en tillgänglighetsanpassad toalett, hiss, personlyft, automatiska dörrar samt andra anpassningar som är nödvändiga för personer med funktionsnedsättning.
Efter byggnationen ska föreningen utveckla sin paraverksamhet och aktiviteter för äldre över 65 år samt starta ridgrenen ”working equitation”, vilket innebär arbetsridning med fokus på dressyr, teknik och speed. Projektet bedrivs i samverkan med Karlsborgs kommun.
NORRFJÄRDEN
Norrfjärdens Idrottsförening får stöd med 8 118 000 kr för "Nybyggnation av konstgräsplan på fastigheten Porsnäs 2:24 i Piteå kommun"
Projektet syftar till att anlägga en konstgräsplan på Norrvallen i Norrfjärden för att erbjuda möjlighet att spela fotboll dubbelt så lång tid om året jämfört med idag.
Huvudsakliga målgrupper är barn och ungdomar. En utveckling av fotbollen bedöms vara en viktig skyddsfaktor när det gäller barns och ungas hälsa och välmående. En konstgräsplan motiveras också genom att den kan fungera som en social samlingspunkt i bygden och kunna fungera likt en ungdomsgård.
RÄTTVIK
Rättviks Boulesällskap får stöd med 1 989 000 kr för "Nybyggnation av boulehall på fastigheten Rättvik 2:3 i Rättviks kommun"
Syftet är att bygga en ny, uppvärmd hall för boulespel som är anpassad för målgruppen äldre. Hallen kommer att ha plats för åtta banor och kommer att vara öppen året runt. Utöver själva spelbanorna kommer det även att finnas en tillgänglighetsanpassad toalett som är lätt att nå för alla, samt ett gemensamt utrymme där man kan träffas och umgås.
Målet med projektet är att skapa en mötesplats där äldre kan fortsätta spela boule oavsett väder. Hallen kommer att ge möjlighet till regelbundna aktiviteter och främja ett aktivt liv. Med denna hall vill föreningen skapa en året-runt-anläggning där människor kan träffas, röra på sig och ha roligt tillsammans.
RÄTTVIK
Rättviks Ridklubb får stöd med 6 405 000 kr för "Tillbyggnation av gavelsida på ridhus på fastigheten Backa 29:19 i Rättviks kommun"
Projektets syfte är att bygga om föreningens ridhus så att det anpassas för framför allt personer över 65 år och personer med funktionsnedsättning. Ombyggnationerna inkluderar omklädningsrum, toaletter och en samlingslokal. Tillgängligheten ska också förbättras genom att en hiss installeras upp till utbildningslokaler. Genom projektet skapas en social miljö som inkluderar seniorer och personer med funktionsnedsättningar, samtidigt som det skapar nya möjligheter för klubbens verksamhet.
RÖSTÅNGA
Röstånga Idrottssällskap får stöd med 7 617 000 kr för "Nybyggnation av aktivitetspark på fastigheten Röstånga 1:68 i Svalövs kommun."
Projektets syfte är att främja hälsan och bidra till en meningsfull fritid för barn och ungdomar genom att bygga en aktivitetspark. Parken kommer att vara belyst och bland annat innehålla klätterblock, en yta för bollsport och annan aktivitet, streetbasketplan, skateboardyta, fast lekutrustning av olika slag, sittplatser för vila och sociala möten samt lekotoper (naturbaserade lekmiljöer byggda av naturmaterial). En gångbro ska även anläggas i anslutning till parken för att öka framkomligheten.
Parken kommer främst att användas spontant, men organiserad verksamhet ska också arrangeras, med bland annat prova-på-tillfällen inom klättring och skateboard.
SKELLEFTEÅ
Skellefteå rodelsällskap får stöd med 5 297 000 kr för "Nybyggnation av kälknedfart, knapplift, Funpark på Vitberget 1:1, Vitberget S:5 i Skellefteå"
Projektets syfte är att utveckla Vitbergsbacken skidanläggning i Skellefteå genom att bygga nya nedfarter för kälkåkning, snowboard och skidåkning, samt anlägga en funpark och en nybörjarbacke med knapplift. Initiativet skapar en mer inkluderande och trygg miljö för utövare och möter efterfrågan från barn och ungdomar. Dessutom breddas verksamheten för de samarbetande föreningarna på orten.
TORSBY
Torsby Jaktskytteklubb får stöd med 376 000 kr för "Ombyggnation av skjutbanor och maskinbyggnad på fastigheten Vaserud 3:37 i Torsby kommun"
Syftet med projektet är att utveckla jaktskytteverksamheten och öka tillgängligheten med inriktning på ungdomar och äldre över 65 år.
För att få en fungerande anläggning ska föreningen bygga om en maskinbyggnad och två skjutbanor, en 50-meters viltmålsbana för vildsvin och en 80-meters älgbana, samt området runt skjutbanorna för att de ska bli mer tillgängliga och ändamålsenliga. Dörrar ska breddas och marken jämnas ut för att göra det mer lättillgängligt.
Verksamheten kommer att bedrivas både spontant och organiserat tillsammans med samarbetsorganisationer.
UMEÅ
KFUM Umeå får stöd med 6 993 000 kr för "Nybyggnation av aktivitetspark på fastigheten Hörneå 8:84 i Umeå kommun"
Projektets syfte är att bygga en aktivitetspark med ett brett utbud som ska kunna attrahera flera av fondens målgrupper. Verksamheter och aktiviteter som kommer att bedrivas i parken är parkour, skate, utegym och ledarledd träning som fokuserar på rörelseglädje och inte nödvändigtvis är specifik för en viss idrottsgren.
Föreningen vill med detta projekt uppmuntra unga och äldre till fysisk rörelse och social samvaro över generationsgränser, i både spontana och organiserade former. Parken ska komplettera och utveckla befintligt lokalt utbud av tillgängliga aktiviteter.
Föreningen kommer i detta projekt samarbeta med Umeå kommun och Hörnefors Gymnastikförening.
UPPLANDS VÄSBY
Bollstanäs scoutkår får stöd med 5 348 000 kr för "Nybyggnation av föreningslokal på fastigheten Grimsta 5:40 i Upplands Väsby kommun"
Syftet med projektet är att driva och utveckla verksamheten på ett fungerande och inkluderande sätt, genom att bygga en tillgänglighetsanpassad föreningslokal. Kårens nuvarande scoutstuga är från 1970-talet och dess tekniska livslängd är passerad. Den har en rad funktionella brister och är inte heller inte tillgänglighetsanpassad eller vinterisolerad.
Efter byggnationen ska organiserad verksamhet bedrivas för barn och ungdomar, där kåren kommer att göra särskilda insatser för att nå ut till barn och unga med funktionsnedsättning. Lokalen ska även kunna användas av andra ideella föreningar lokalt som saknar tillgång till en mötesplats.
VIKBOLANDET
Rönö Bygdeförening får stöd med 980 000 kr för "Nybyggnation av kulturbyggnad på fastigheten Mörje 1:2 i Norrköpings kommun"
Projektet ska bygga en kulturbyggnad som rymmer utomhusscen och dansbana under tak. Den viktigaste målgruppen för projektet är äldre personer men man har även ambitionen att barn och ungdomar ska få glädje av byggnaden och att den ska bli en generationsöverskridande mötesplats. I byggnaden kommer verksamheter och aktiviteter som engagerar och sysselsätter både äldre och yngre att bedrivas. Exempel på verksamheter är kultur, motion och olika typer av möten.
Föreningen har en gedigen uppbackning av lokalsamhället, kommunen och lokalpolitiker i byggplanerna.
VISINGSÖ
Visingsö Bygdegårdsförening får stöd med 2 052 000 kr för "Tillbyggnation av bygdegård på fastigheten Visingsborg 4:1 i Jönköpings kommun"
Projektets syfte är att göra bygdegården på Visingsö tillgänglig och ändamålsenlig, för att den ska kunna fungera som en träffpunkt för öns föreningsliv, unga som gamla. Föreningen kommer att bygga en entré så att deltagare kan komma in med rullatorer och andra hjälpmedel samt anpassa ett befintligt kök så att det blir tillgängligt. Aktiviteterna i bygdegården består av olika kultur- och föreningsaktiviteter som till exempel teater, musik, film, föreningsmöten och utbildningsträffar.