Till innehållet

Projektstöd april 2025

Vid årets andra sammanträde den 9 april beslutade Arvsfondsdelegationen om att dela ut 252 575 829 kronor till 60 projekt över hela Sverige.

Nya projekt

Dessa projekt får projektstöd för att utveckla en metod eller verksamhet. De sorteras i bokstavsordning efter orten där sökande organisation finns.

Boden: "Visa Väg"

Kvinnojouren Boden får stöd med 2 670 700 kronor för "Visa Väg".

Boden Kvinnojour vill genomföra ett projekt som vänder sig till personal inom förskola samt vårdnadshavare till förskolebarn. Syftet med projektet är att i tidig ålder stoppa kränkningar, mobbning, utanförskap, rasism samt ovårdat språkbruk och ge både pedagoger och vårdnadshavare verktyg för det. Modellen som testas och tas fram i alla Bodens förskolor kommer att spridas över landet.

Eskilstuna: "Antidiskrimineringslabbet"

Diskrimineringsbyrån Humanitas får stöd med 5 923 758 kronor för "Antidiskrimineringslabbet".

Projektets syfte är att utforma och testa nya metoder för att förebygga diskriminering med särskilt fokus på etnisk diskriminering i skolan. Målet är att testa arbetssätt med inspiration av innovationslabb som inom näringslivet och offentlig sektor är en metod för affärsutveckling genom innovation, kreativitet och lärande. Eleverna ska få möjlighet att testa att formulera problem, avgränsa och hitta lösningar och pröva dessa praktiskt. Projektets målgrupp är högstadieelever samt personal på skolor. Eleverna ska även få möjlighet att ta sig an ambassadörsroller inom ramen för projektet, i syfte att fortsätta arbetet med innovationslabb på skolan.

Projektet genomförs tillsammans med högstadieskolor i Södermanland och Västmanland. Metoderna som utvecklas i projektet ska sammanställas och tillgängliggöras på organisationens webbplats och ska kunna användas på skolor i hela landet. Samarbetsorganisationerna ska vara med i spridningsarbetet och fler antidiskrimineringsbyråer ska använda metoden i sina verksamheter.

Göteborg: "Framtidsföreställningen"

Jordens Vänner får stöd med 3 204 700 kronor för "Framtidsföreställningen".

Syftet med projektet är att utveckla och testa en metod som genom kulturuttryck stärker ungas engagemang i klimatfrågor. Metoden ska även kombinera kulturella uttryck med verktyg för emotionell reflektion, för att skapa handlingskraft och en känsla av att det är möjligt att påverka sin egen framtid.

Metodutvecklingen omfattar utveckling av koncept, ledarskapsutbildning, skapande av kulturellt verk, och långsiktig spridning. I projektet utbildas unga kulturmentorer som leder grupper av andra unga i att använda olika kulturformer för att skapa visioner om framtiden och klimatet. Ungdomarnas kulturella verk visas för andra unga, och följs upp av ungdomsledda samtal.

I projektet bildas en ungdomsförening för fortsatt engagemang där unga kan inspirera varandra att omvandla klimatoro till handlingskraft. Metoden ska sammanfattas i en metodguide som ska spridas till andra aktörer, samt som studiecirkelmaterial som ska spridas via Studiefrämjandet.

Halmstad: "Tjejklubben på KomTek"

Halmstads kommun får stöd med 4 187 800 kronor för "Tjejklubben på KomTek".

Projektet syftar till att skapa en teknikarena för tjejer och ickebinära, i åldern 12 till 16 år, där de kan mötas i en kreativ verksamhet med tydligt fokus på lärande och teknik. Målet är att målgruppen ska få möta och utforska teknikområdet tillsammans så att de har viljan och modet att ta plats och höras i tekniska sammanhang.

Projektet kommer att tillhandahålla en välutrustad teknikverkstad och kunniga handledare. Målgruppen kommer att vara medskapare till verksamhetens riktning och innehåll genom regelbundna möten och demokratiska processer.

En tjejklubb ska implementeras i befintlig föreningsverksamhet. Modellen ska även spridas till andra kommuner runt om i landet.

Helsingborg: "Gatulaget - Fotboll och företagande"

Hittarps idrottsklubb får stöd med 5 999 500 kronor för "Gatulaget - Fotboll och företagande".

Projektet syftar till att personer i eller med ett tidigare missbruk och psykisk ohälsa ska komma ut i arbete. Föreningen driver idag verksamheten Gatulaget som erbjuder fotbollsträningar och social samvaro som ett led i återhämtning. I projektet ska en ny verksamhet inom Gatulaget byggas upp, som stöttar målgruppen till arbete. Den nya verksamheten ska bestå av två delar. Den ena delen handlar om att bygga upp nätverk med företag som tar emot målgruppen för praktik och anställning, samt att ge stöd och handledning på vägen mot ett arbete. Den andra delen handlar om att starta upp ett socialt företag där målgruppen säljer tjänster. Tjänsterna utformas tillsammans med målgruppen i projektet.

Efter projektet ska det sociala företaget och stödet till målgruppen vara en del av föreningens verksamhet. Det ska finansieras genom det sociala företagets intäkter från försäljning, föreningsbidrag och avtal med kommunen.

Holsbybrunn: "Next Level – Där gaming blir vägen till nya möjligheter"

Ädelfors folkhögskola får stöd med 7 955 400 kronor för "Next Level – Där gaming blir vägen till nya möjligheter".

Ädelfors folkhögskola ska utveckla två nya kurser inom e-sport och spelutveckling för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och för personer som har erfarenhet av problematisk skolfrånvaro. Målet är att ge målgruppen fler möjligheter att utvecklas och stärka sin framtidstro genom att förbättra möjligheterna till vidare studier eller arbete.

Efter projektet har Ädelfors stärkta förutsättningar att kunna ta emot elever med intresse för e-sport. Kurserna kommer att erbjudas inom det ordinarie kursutbudet och finansieras inom ramen för statsstödet till folkbildningen.

Luleå: "Trygga relationer"

IFK Luleå får stöd med 4 632 200 kronor för "Trygga relationer".

Syftet med projektet är att ta fram en metod och ett utbildningsprogram för att förebygga våld och kränkningar bland barn. Målgruppen är barn i åldrarna 6-13 år som, tillsammans med personal i IFK Luleå och i grundskolan, prövar olika metoder som motverkar våld och främjar trygga relationer. Projektet genomförs i nära samverkan med Tjejjouren i Luleå och RF-SISU Norrbotten.

Efter projekttiden ska arbetet vara integrerat i Luleå IFKs verksamhet samt i skolorna och fritidshemmen som deltar i utvecklingsarbetet. IFK Luleå kommer fortsätta arbeta med metoden och tillsammans med samarbetsorganisationerna sprida den till fler grundskolor och till föreningar. Man kommer att erbjuda utbildningar och samtalsgrupper inom ramen för föreningens ordinarie verksamhet.

Luleå: "Växterbotten"

Hushållningssällskapet i Norrbotten-Västerbotten får stöd med 3 723 526 kronor för "Växterbotten".

Projektet riktar sig till grundskoleelever på skolor runt om i Västerbotten, men inkluderar även seniorer 65 år och äldre. Syftet är att öka barns kunskaper och erfarenheter kring odling och matproduktion, så att de i vuxen ålder kan vara delaktiga i skapandet av ett hållbart och hälsosamt samhälle. Detta ska ske genom att tillsammans med målgruppen, lärare, Naturskolan och äldre utveckla en tydlig metod för skolor i Västerbotten som gör det möjligt att arbeta med odling från vår till höst. Metoden ska utgå ifrån regionens och skolornas förutsättningar, det vill säga kort växtsäsong, olika odlingsförhållanden (till exempel jordtyper, topografi, vegetationsperiod), olika typer av skolgårdar samt sommaruppehåll.

I projektet ska man testa olika lösningar och arbetssätt, exempelvis att äldre sköter odlingar under sommarlovet. Allt sammanställs i ett digitalt utbildningsmaterial som utöver de olika beprövade lösningarna även kommer att innehålla såddkalender samt kunskap om odling, förslag på grödor och sorter. Projektet kommer även ta fram en barnbok för lågstadieelever som på ett interaktivt och inspirerande sätt introducerar grundläggande kunskaper om odlingsprocessen. Boken ska fungera som ett komplement till skolans undervisning i odling och hållbarhet. Lärare kan använda den som ett verktyg för att förklara odlingsprocessen och för att engagera barnen i odlingsrelaterade aktiviteter. Den ska vara direkt användbar för barnen, både i skolan och hemma.

Efter projektets slut ska metoden fortsatt användas i de skolorna som är med i projektet samt spridas till andra skolor i Västerbotten.

 

Lund: "Virtuella Smultronställen"

Föreningen Ándale får stöd med 6 983 600 kronor för "Virtuella Smultronställen".

Projektet vänder sig framför allt till äldre personer över 65 år som har begränsad mobilitet och bor på äldreboende, men även äldre som bor hemma kommer kunna ha nytta av resultatet. Projektet planerar också att jobba över generationsgränser genom att ungdomar involveras i aktiviteter.

Syftet med projektet är att berika målgruppens vardag genom att erbjuda dem miljöombyte och få dem att uppleva lokala platser och lokala aktiviteter utan att behöva förflytta sig fysiskt. Detta tack vare VR-tekniken. VR står för Virtual Reality på engelska och kan översättas till virtuell verklighet på svenska.

Målet med projektet är att utveckla en VR-app som ska fungera som ett digitalt bibliotek. Den ska bestå av VR-filmer som visar vardagliga platser och vardagssituationer från hela Sverige. Både VR-appen och filmerna ska tas fram utifrån målgruppens förutsättningar. Appen ska vara lättnavigerad och filmerna ska filmas utan hastiga kamerarörelser. Dessutom ska appen kunna användas både med VR-glasögon och med en smartphone då VR-filmerna kan ses även på telefon med hjälp av enkla glasögonbågar i kartong.

Projektet genomförs i nära samarbete med målgrupper och samarbetspartners där både kommuner, seniorföreningar och skolor är representerade. Förutom utvecklingen av VR-appen inkluderar projektet också framtagning av utbildningsmaterial i hur man gör VR-filmer, utbildning av äldre och ungdomar, och skapande av filmer.

Efter projektets slut ska cirka 500 filmer finnas i VR-appen som grundutbud. De aktörer som är med i projektet kommer fortsätta att använda appen i sina verksamheter. Utbudet i appen kommer också fyllas på eftersom aktiva äldre och ungdomar ska fortsätta producera nya filmer. VR-appen förvaltas av föreningen och sprids aktivt till andra kommuner och relevanta aktörer.

LUND: "CP-som för oss samman"

CP Sverige får stöd med 6 221 100 kronor för "CP-som för oss samman".

Projektet ska utveckla en verksamhet med fritidsaktiviteter, stöd och rådgivning för målgruppen personer med diagnosen Cerebral Pares (CP). Aktiviteterna ska vara anpassade för personer med CP och ge ökad gemenskap samt möjligheter att dela erfarenheter. Den nya verksamheten ska möta utmaningar med ofrivillig ensamhet och isolering på ett sätt som vården och andra brukarföreningar inte gör för målgruppen.

Samarbete sker med Funkibator och Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) men även med CP-föreningar i de nordiska grannländerna som kommit längre i sitt arbete. Fysiska aktiviteter ska erbjudas på flera orter runtom i Sverige medan annan fadder- och rådgivningsverksamhet ska vara platsoberoende.

Projektet löper även parallellt med föreningens arbete för att etablera sig som en riksorganisation för alla med CP i Sverige. Vid projektets slut kommer lokala verksamheter leva vidare som ordinarie verksamhet på flera platser i Sverige med anställd personal och volontärer samt i samarbete med andra föreningar.

Malmö: "Neighbourhood i Malmö"

Malmö Pingstförsamling får stöd med 7 787 600 kronor för "Neighbourhood i Malmö".

Målgruppen för projektet är unga, 13 till 21 år, i ett antal stadsdelar i Malmö. Målet är att de ska få förbättrade skolresultat, utbildning, ledarskapsträningar och ökade möjligheter att få arbete samt en väg in i föreningslivet.

Metoden som ska användas för detta har tagits fram av ett tidigare arvsfondsprojekt i Växjö, Neighbourhood. Under projektet ska metoden utvecklas och anpassar till förutsättningarna i Malmö. Genom den applikation (för mobiltelefon och surfplatta) som tagits fram i Växjö kommer målgruppen bland annat att få i uppdrag att göra läxor, praktik, ledarträning etcetera som genererar poäng, vilka de sedan kan använda för att köpa en plats till evenemang och aktiviteter som arrangeras. Metoden ingår i följeforskning vid Linnéuniversitetet och ska efter projektets slut implementeras i Malmö.

Malmö: "Progress by FCR"

Boost by FC Rosengård får stöd med 5 754 900 kronor för "Progress by FCR".

Projektet riktar sig till ungdomar i åldern 16-25 år som har låga språkkunskaper i svenska och som inte har avslutat eller riskerar att inte avsluta sina gymnasiestudier. Syftet med projektet är att stärka ungdomarnas förutsättningar att förändra beteenden och komma ut i arbetslivet. Projektet ska även stötta yrkesverksamma i att arbeta stärkande med målgruppen.

Målet är att hjälpa målgruppen att ta till sig organisationens motivationsstärkande program MSP, en metod för att skapa positiv beteendeförändring för personer med upplevd psykisk ohälsa, och dessutom göra det lättare för yrkesverksamma att ta del av MSP genom att anpassa och vidareutveckla metoden till målgruppen. Man ska till exempel testa nya teman och ämnen i programmet samt ta fram tre olika prova på-workshoppar och hålla föreläsningar för yrkesverksamma. I projektet ska man dessutom ta fram en handbok för att kunna sprida metoden till fler. Till sist ska man hålla ett avslutningsevent.

Efter projektets slut kommer metoden att implementeras i både organisationens och samarbetsorganisationernas ordinarie verksamheter och spridas till andra aktörer.

Malmö: "Vardagsakademin"

ABF:s Malmöavdelning får stöd med 4 614 056 kronor för "Vardagsakademin".

Syftet med projektet är att minska ofrivillig ensamhet, framför allt hos vuxna med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), men projektet ska också vända sig till andra ofrivilligt ensamma unga och äldre. Tillsammans med de olika målgrupperna och bibliotek i Malmö, Trelleborg, Eslöv och Burlöv ska man ta fram och testa nya metoder för att bryta ensamhet. Deltagarnas egna behov och viljor ska styra träffarna och de ska få stöd av ABF Malmö och biblioteken i genomförandet.

Efter projektet ska erfarenheterna och metoderna dokumenteras i en metodbok. Verksamheten ska drivas vidare lokalt i de nya Vardagsakademi-grupperna med stöd från ABF Malmö och biblioteken. ABF Malmö kommer ansvara för koordinering samt förvaltning och spridning av metoden, inom ramen för den ordinarie verksamheten.

Malmö: "Perspektiva - Kulturförändring i sjukvården genom användarnas inflytande och perspektiv"

Funktionsrätt Skåne får stöd med 6 374 585 kronor för "Perspektiva - Kulturförändring i sjukvården genom användarnas inflytande och perspektiv".

Projektet drivs i nära samverkan med Funktionsrätts Skånes medlemsorganisationer och vänder sig till personer med funktionsnedsättning i alla åldrar. Syftet är att uppnå en högre grad av personcentrerad vård. Detta ska ske genom att utveckla och etablera en modell som vänder på och omdefinierar rollfördelningen i patientsamverkan.

Modellen ska bygga på att initiativen till förbättringar och synpunkter inledningsvis kommer från personer med funktionsnedsättningar och deras intresseorganisationer. Synpunkter samlas via Bossfight, ett digitalt rapporteringsverktyg som utvecklas i projektet. Målet med modellen är att kunna fånga upp och generalisera goda erfarenheter av personcentrerade arbetssätt och överföra dessa till andra verksamheter. Även insikter om det som inte fungerar bra ska snabbare kunna komma hela förvaltningen till nytta.

Efter projektets slut ska samverkansmodellen implementeras i både Funktionsrätt Skånes och Skånes universitetssjukhus ordinarie verksamheter. Den ska också spridas till andra sjukhus inom regionen men även i tillämpliga delar till andra vårdnivåer såsom vårdcentraler och kommunal omsorgsverksamhet både regionalt och nationellt.

Motala: "Sinnesväven"

Kulturverkstan i Konsum Ringen får stöd med 773 100 kronor för "Sinnesväven".

Projektet utvecklar en verksamhet av, med och för personer med neuropsykiatrisk och/eller intellektuell funktionsnedsättning. Deltagarna får pröva på och ges möjlighet att utbildas och utvecklas i olika konstnärliga uttryck såsom måleri, keramik, glasfusing, teater och dans. Deltagarnas liv, tankar och drömmar fångas in genom filmade intervjuer under projektets gång och synliggörs genom att filmerna sätts samman till en långfilm. Vidare utformas utbildningsmaterial i form av en e-bok, ett föreläsningspaket och en utställning som beskriver arbetsprocessen i projektet. Deltagarna genomför även kulturveckan ”Sinnenas alla färger” med bland annat konstutställning samt musik- och teaterföreställning.

Projektet samarbetar med arvsfondsprojektet ”Scenen är mitt liv” som drivs av Funktionsrätt Östergötland. Vidare sker samverkan med andra funktionsrättsorganisationer samt med Motala kommun. Verksamheten drivs vidare av stödmottagaren tillsammans med projektets samverkansparter som gemensamt även fortsätter att hålla det framtagna materialet tillgängligt för andra.

Piteå: "Plattform för ungas röst"

Stoff kulturförening får stöd med 4 809 500 kronor för "Plattform för ungas röst".

Syftet med projektet är att föra samman unga i åldern 12-25 år i hela Region Norrbotten med yrkesverksamma i kultursektorn och göra det möjligt för de unga att göra sina röster hörda. Målet är att unga har en kanal där detta möjliggörs och att de upplever att de blir lyssnade på. I projektet ska man utveckla en digital plattform för unga som ska fungera som en community där de kan lära sig hur man producerar och distribuerar poddar, dela avsnitt som de själva har producerat samt nätverka och prata om podcasting och avsnittens innehåll.

Unga ska först utbildas i podcasting för att sedan ta fram en egen utbildning för andra unga, och till sist producera egna avsnitt. På den digitala plattformen ska de unga dela både sin egen utbildning och sina egna avsnitt.

Efter projektet kommer unga att kunna använda föreningens befintliga studio för att fortsätta producera nytt material, och utbilda andra unga som i sin tur kan börja producera egna avsnitt.

Ronneby: "Innanförskap Blekinge"

Blekinge Läns Nykterhetsförbund får stöd med 4 677 178 kronor för "Innanförskap Blekinge".

Syftet med projektet är att personer mellan 65-75 år ska kunna bidra med sina erfarenheter och samtidigt stärka integrationen och minska utanförskap i samhället. Projektets mål är att starta ett aktivt mentorskap där målgruppen 65-75 åringar utbildas till mentorer för att stötta utrikesfödda unga med familjer som lever i utanförskap i Ronneby och Karlshamn.

Sekundär målgrupp är familjerna, ungdomar och unga vuxna, som får stöd från mentorerna i vardagen i frågor som rör allt ifrån samhälle, demokrati och kultur till studier och arbetsliv. Projektet ska ta fram en utbildning för mentorer som utbildas för att fungera som individuellt stöd till ungdomarna i familjerna. Projektet genomförs i samverkan med kommunala bostadsbolag samt med Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge och respektive kommun.

Efter projektet ska Blekinge läns Nykterhetsförbund vara fortsatt huvudman för verksamheten. Förbundet ska fortsätta utbilda och coacha nya mentorer, och samarbeta med kommunerna och studieförbundet för fortsatt spridning.

Stockholm: "Motorkultur i Västernorrland"

Förbundet Vi Unga får stöd med 5 054 626 kronor för "Motorkultur i Västernorrland".

Förbundet Vi Unga ska samarbeta med ungdomar i flera kommuner i Västernorrland. Tillsammans ska de skapa trygga, inkluderande miljöer där unga kan utveckla sina motorintressen, hitta gemenskap, knyta sociala kontakter och samtidigt lära sig om demokrati, politik och väcka intresse för valet 2026. Projektet bygger på erfarenheter från det tidigare arvsfondsprojektet Motorgården Young Wheels som genomfördes av Kramfors Motorsportklubb. Ungdomar från det tidigare projektet kommer engageras som mentorer för de som vill starta upp motorgårdar och föreningar på de nya orterna. Projektet syftar även till att nå unga i ensamhet eller i riskzon för utanförskap. Liksom i det tidigare projektet kommer man även arbeta aktivt för att inkludera ungdomar med funktionsnedsättningar i de nya föreningarna.

Genom att ta vara på de ungas engagemang för motorkultur och fläta samman det med självorganisering, ledarskapsutveckling, demokrati, politik och ökat valdeltagande ska de bidra till bättre psykisk hälsa hos unga i målgruppen.

Efter projektslutet ska de nya föreningarna leva vidare som del i ett regionalt nätverk i Västernorrland samt som del av en ny nationell förening för motorgårdar.

Stockholm: "Pensionärer i skolan"

Pensionärernas riksorganisation får stöd med 3 513 900 kronor för "Pensionärer i skolan".

Projektet ska utveckla en metod och struktur för volontärskap i skolan, där seniorer stöttar elever i låg-, mellan-, och högstadiet. Syftet är att stärka tilliten mellan generationerna och bidra till en bättre kvalitet i undervisningen samt spontana naturliga möten på skolgården. Pensionärerna kommer att erbjudas utbildning i bland annat bemötandefrågor, lagar och regler inför sitt uppdrag som volontärer. Verksamheten ska efter projekttiden integreras i PRO:s ordinarie verksamhet och den framtagna metodhandboken som ska utvecklas i projektet kommer att vara tillgänglig och avgiftsfri på webben.

Stockholm: "SAFE - Trygghetsvärdsutbildning för en säker framtid"

Skyddsvärnet - anno 1910 får stöd med 7 857 300 kronor för "SAFE - Trygghetsvärdsutbildning för en säker framtid".

Projektet syftar till att skapa en formell utbildning för trygghetsvärdar som ska fungera som en modell för trygghetsskapande personal runt om i landet. Målet är att utbildningen ska ge kompetens till trygghetsskapande personal att kunna arbeta på ett enhetligt och proaktivt sätt med de barn och ungdomar i åldrarna 12-25 år som de möter i det offentliga rummet. De som utbildas är trygga individer som söker jobb eller har annan sysselsättning på deltid. Utbildningen ska utvecklas i nära samarbete med målgruppen, både ungdomar som idag möter trygghetspersonal i det offentliga rummet och de som nu är lite äldre men har den erfarenheten sedan tidigare. Utbildningen ska vara tillgänglig för Skyddsvärnets samarbetspartners och andra aktörer som vill utbilda trygghetsskapande personal.

Efter projektet kommer utbildningen finnas fortsatt tillgänglig hos Skyddsvärnet som också kommer att sprida konceptet till andra aktörer. I projektet medverkar Sveriges Allmännytta, andra föreningar, sammanslutningar av bostadsbolag och kommuner samt föreningar som arbetar trygghetsfrämjande eller med målgruppen.

Stockholm: "Skolan ska funka!"

ABF Stockholm får stöd med 6 159 000 kronor för "Skolan ska funka!".

ABF Stockholm ska, tillsammans med ungdomar med funktionsnedsättning, utveckla en metod som motverkar funkofobi i skolmiljön med särskild fokus på högstadiet. Genom att involvera ungdomar, både med och utan funktionsnedsättning, ska projektet ta fram ett metodmaterial som skolans pedagoger kan använda för att arbeta proaktivt mot funkofobi i undervisningen. Målet är att minska funkofobiska normer och handlingar i skolmiljön och främja en mer inkluderande kultur för elever med funktionsnedsättning.

En viktig aktivitet är att testa och utveckla metoden på högstadieskolor och ta fram ett upplägg med studiecirklar som ska spridas till ABF-avdelningar och skolor i hela Sverige.

Stockholm: "Min diabetes - allt du behöver för ett bra liv"

Diabetes Stockholm får stöd med 6 302 100 kronor för "Min diabetes - allt du behöver för ett bra liv".

Projektet ska utveckla en digitalt skräddarsydd utbildning som bygger på fakta och vetenskap för personer som nyligen diagnostiserats med typ 2-diabetes. Utbildningen kommer även att vända sig till personer som levt med sjukdomen en längre tid men som upplever att de behöver kompletterande kunskap, råd och stöd för att minska risken för komplikationer och för att få en bättre livskvalitet.

Stockholm : "Knytpunkten - unga för unga"

Bygdegårdarnas Riksförbund får stöd med 4 118 600 kronor för "Knytpunkten - unga för unga".

Projektets syfte är att starta ungdomsledda fritidsgårdar på landsbygden. I projektet ska Bygdegårdarnas Riksförbund utveckla och testa ett samarbete mellan lokala bygdegårdsföreningar, kommunen och unga ledare.

Etablering av fritidsgårdar ska ske på tre platser i Västmanlands och Uppsala län. För att hålla samman samarbetet ska riksförbundet utforma ett koncept, Knytpunkten, som ska stötta de unga ledarna, underlätta för bygdegårdarna att driva fritidsgårdar och hitta en långsiktig samverkan med kommunerna. I projektet ska bland annat ett utbildningsmaterial för unga ledare, lokala aktivitetsplaner och en digital plattform tas fram.

Efter projektet ska verksamheten i Knytpunkten övergå i en fristående ideell förening, med målsättningen att etablera fler fritidsgårdar där unga leder unga, på landsbygder runt om i landet.

Stockholm: "Digitala stödsamtal för unga vuxna i hela Sverige"

Stiftelsen 1825 får stöd med 6 729 500 kronor för "Digitala stödsamtal för unga vuxna i hela Sverige".

Syftet med projektet är att på ett kunskapsbaserat, effektivt och tryggt sätt erbjuda digitalt psykosocialt samtalsstöd för unga vuxna med psykiska besvär. Målet med projektet är att ta fram ett underlag som är till hjälp för dem som håller i stödsamtalen.

Materialet ska innehålla verktyg om samtalsmetodik som exempelvis bemötande och alliansskapande i digitala samtal. Materialet ska fungera såväl individuellt som i grupp.

Eftersom projektet samarbetar med organisationer som arbetar nära unga med socioekonomiska utmaningar, kan projektet nå unga vuxna som idag står långt ifrån att söka stöd och därigenom kan projektet bidra till att fler unga mellan 18 och 25 år får det stöd som de behöver.

Projektet ska ta fram en rapport om målgruppens livsvillkor och behov av stöd. Den ska kunna användas i opinionsarbete och lyfta unga vuxnas egna röster till yrkesverksamma och beslutsfattare. Metodmaterialet och lärdomar från projektet ska spridas till andra aktörer och vara användbara i andra organisationer.

Efter projektet ska stödmottagaren använda metodstödet i den ordinarie verksamheten. De samarbeten som upparbetas förväntas bidra till att nå målgruppen på ett effektivt sätt även efter projektets slut.

Stockholm: "Alla röster tillsammans "

Youth 2030 Movement får stöd med 6 894 900 kronor för "Alla röster tillsammans ".

Projektet riktar sig till barn och unga, 12-25 år, som har en intellektuell funktionsnedsättning (IF) eller förvärvad hjärnskada och har erfarenhet av anpassad grund- eller gymnasieskola. Syftet är att öka målgruppens delaktighet i demokratiska processer genom att stärka deras samhällsengagemang och ge dem förutsättningar att påverka samhällsutvecklingen. Projektet syftar till att göra demokratistärkande aktiviteter mer inkluderande, utveckla och sprida metoder för ungas inflytande samt säkerställa att beslutsfattare inkluderar unga med IF i samhällsdialoger. Målet är långsiktigt att säkerställa jämlik delaktighet i demokratiska processer för alla unga, där inkludering blir normen i demokratifrämjande verksamhet.

Efter projektet kommer metoden att användas av offentliga aktörer samtidigt som Youth 2030 Movement och Ung i FUB fortsätter att sprida metoden.

Stockholm: "Flocken och jag - teater och utbildning om hedersnormer för skolan"

Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (Riksorganisationen GAPF) får stöd med 6 747 700 kronor för "Flocken och jag - teater och utbildning om hedersnormer för skolan".

Projektets syfte och mål är att stärka barns kunskap om hedersrelaterad problematik, och erbjuda stöd och hjälp för både lärare och elever. Detta ska göras genom att organisationen arbetar med en teaterföreställning i skolor och för samtal med elever om skadliga hedersnormer. Det skapar tillfällen för barn att diskutera svåra frågor om sin livssituation. Projektet vänder sig till skolelever på mellan- och högstadiet samt yrkesverksamma i barnens närhet.

Föreställningen ska även filmas och skolorna ska kunna fortsatta arbeta med frågan. Förutom film ska projektet även ta fram ett digitalt lärar- och elevmaterial samt en handbok mot hedersrelaterat våld i skolan. Vidare kommer ungdomsledare att utbildas för att kunna vara viktiga förebilder för pojkar i hederskontext i åldern 10 till 12 år. De skolor och fritidsgårdar som deltar blir en del av organisationens nätverk för en framtida samverkan.

Tullinge: "Generationers styrka"

Tullinge Triangel Pojkar Fotbollsklubb får stöd med 5 021 100 kronor för "Generationers styrka".

I projektet Generationers styrka vill Tullinge Triangel Pojkar Fotbollsklubb utveckla en strukturerad metod för att regelbundet sammanföra barn, ungdomar och seniorer i gemensamma aktiviteter som stärker den fysiska och psykiska hälsan. Genom att arrangera generationsöverskridande aktiviteter, som kombinerar fysisk aktivitet och social samvaro, vill föreningen bland annat minska ensamheten hos äldre och uppmuntra till ökad rörelse hos barn och ungdomar.

I projektet ska föreningen tillsammans med målgrupperna utforma en årlig aktivitetskalender. I kalendern ska aktiviteter som främjar rörelseglädje, gemenskap och möten över generationer testas av målgrupperna och utvärderas av forskare vid Karolinska Institutet.

Aktiviteter som visar sig ha positiva effekter på hälsan sammanställs i en metodhandbok och sprids till andra kommuner genom projektets samarbetsparter. Framtagen metod och aktivitetskalender ska fortsättningsvis användas inom den egna organisationen och av projektets målgrupper.

Visby: "Idrottsvolontär"

RF-SISU Gotland får stöd med 2 454 400 kronor för "Idrottsvolontär".

Projektets målgrupper är personer över 65 år och personer med funktionsnedsättning. Projektet ska skapa möjligheter för målgrupperna att bli volontärer som kan hjälpa idrottsföreningar på Gotland vid deras arrangemang. Målgrupperna erbjuds härigenom en meningsfull fritidssysselsättning samtidigt som de välkomnas in i sociala sammanhang som de idag har svårt att nå. De får även möjlighet att vara en del av idrottsrörelsen och föreningslivet utan krav på fysisk aktivitet eller rörelseförmåga.

Projektet anpassar utbildningar och skapar ett handledarstöd så att målgrupperna kan bli en resurs till idrottsföreningar vid större idrottsevenemang. Projektet utvecklar även en samverkansstruktur för volontärpoolen så att den efter projektet ska kunna leva vidare inom RF-SISU Gotlands ordinarie verksamhet i nära samverkan med samverkansparterna.

Växjö: "Funkis på scemat"

Funkibator ideell förening får stöd med 4 411 900 kronor för "Funkis på scemat".

Föreningen Funkibator ska, tillsammans med målgruppen och skolpersonal, utveckla ett arbetsmaterial för skolan som syftar till att stärka den psykiska hälsan hos barn med funktionsnedsättningar. Projektet fokuserar särskilt på barn med sällsynta diagnoser, CP, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och psykisk ohälsa. Materialet riktar sig till elever från förskolan till årskurs tre, elever på anpassad skola, barn med problematisk skolfrånvaro och till barn på sjukhus. Föreningen ska utveckla metoden och arbetsmaterialet tillsammans med ett tjugotal skolor.

Efter projektet kommer materialet att användas i deltagande skolors verksamhet och föreningen kommer att sprida materialet till självkostnadspris till andra intresserade skolor.

Hjälpte informationen på denna sida dig?
Sidan uppdaterades 2025-04-15.