Projektstöd december 2024
Vid årets sjätte och sista sammanträde den 4 december beslutade Arvsfondsdelegationen om att dela ut 200 348 957 kr till 47 projekt över hela Sverige.
På den här sidan kan du se vilka nya projekt som beviljades stödformen projektstöd. Klicka på länken här nedan om du vill se projekten som beviljades lokalstöd.
Nya projekt med stödformen lokalstöd
Nya projekt
Sorterade efter ort i bokstavsordning
BROMMA
Studiefrämjandet Riksförbundet får stöd med 3 826 663 kr för "Plats för ung kultur och musik"
Målsättningen med projektet är att öka tillgängligheten till kultur och musik för unga tjejer i stadsdelarna Västra Frölunda och Högsbo i Göteborg. För att nå ungdomarna ska föreningen rekrytera ambassadörer från målgruppen som bor i områdena och utbilda dem till cirkelledare.
Ambassadörerna ska därefter uppsöka andra unga tjejer som också vill utveckla sitt kultur- och musikintresse och leda aktiviteter tillsammans med dem. Den mötesplats som skapas ger målgruppen chansen att pröva på instrument, få utrymme för kreativt skapande och en möjlighet att ta del av olika kulturella uttrycksformer.
Projektet leder till ett breddat utbud av aktiviteter hos föreningen. Arbetssättet som testats sammanställs i en rapport som delas med andra organisationer och avdelningar inom Studiefrämjandet.
GÖTEBORG
Filmcentrum Väst får stöd med 8 658 600 kr för "MIK-labb"
Syftet med projektet MIK-labb är att öka tilliten för etablerade medier och stärka medie- och informationskunnigheten (MIK) hos ungdomar i utanförskapsområden. Målsättningen är att skapa bättre förutsättningar för målgruppen att delta i samhällsdebatten och ge unga nya karriärvägar in i film- och mediebranschen.
Tillsammans med målgruppen och deltagande kommuner ska Filmcentrum Väst etablera MIK-labb på tre platser i Västra Götalandsregionen. Äldre ungdomar från områdena ska utbildas till handledare, utforma ett utbildningsmaterial tillsammans med experter inom områden så som journalistik, MIK och källkritik samt hålla i utbildningar för yngre ungdomar.
Efter projektet ska MIK-labben drivas vidare inom ramen för kommunernas ordinarie verksamhet. Framtaget metodmaterial och en modell för implementering i andra kommuner ska tas fram och spridas.
GÖTEBORG
RealStars Ideell förening Sverige får stöd med 3 579 100 kr för "Slå hål på reklamen! - Om sexuell exploatering"
Realstars ska i samarbete med två ungdomsjourer i Södermanland och Halland, adressera en utsatthet gällande sexuell exploatering av unga. Det ska göras genom att utveckla en arbetsmetod tillsammans med elever på gymnasieskolor. Metoden bygger på en process för att kritisk granska och slå hål på myter och exploaterande budskap i reklam. Genom att arbeta med unga i klassrum, ska projektet rusta ungdomar med kunskap och ett kritiskt förhållningssätt som stärker värderingar om ömsesidighet samtidigt som målgruppen blir delaktiga i att slå hål på myter och exploaterande budskap. Syftet med projektet är att motverka exploatering av unga och stärka ungas motståndskraft.
Eleverna får inom ramen för projektet utveckla budskapsserier och material som motverkar sexuell exploatering. Arbetsmodellen och materialet som tas fram paketeras och används i och efter projektet i jourernas och Realstars ordinarie verksamhet. Materialet kommer även spridas till fler skolor och finnas tillgängligt kostnadsfritt för skolpersonal och elever efter projektslut.
KALMAR
Pärlan pedagogiska nätverk får stöd med 2 346 800 kr för "Måsskit- Kalmars kreativa Återbrukscenter"
Den pedagogiska föreningen Pärlan vill bredda och fördjupa återbrukscentret Måsskits verksamhet, där förskolepedagoger i dag kan hämta återbrukat material för användning i sina verksamheter. Tillsammans med förskolebarn och pedagoger ska man utforska olika sätt att använda återbruksmaterial samt utveckla organisation, arbetssätt och samarbeten så att fler barn ska kunna möta Måsskits verksamhet, både genom uppsökande verksamhet och genom att öppna upp återbrukscentret för besök från barngrupper och barnfamiljer.
Det övergripande syftet är att öka kreativitet och innovation hos barn och samtidigt höja medvetenheten och handlingskompetens kring hållbarhetsfrågor hos barn och pedagoger.
Efter projekttiden ska den utvecklade verksamheten drivas vidare med stöd från kommunen. Samtidigt ska erfarenheterna från projektet införlivas i Linnéuniversitets förskollärarutbildning.
KARLSTAD
Agera Värmland får stöd med 7 777 300 kr för "Idrott mot extremism"
Projektet syftar till att utveckla förebyggande åtgärder för att motverka högerextrem rekrytering och påverkan, och att bygga samverkansstrukturer som kan stärka föreningarnas motståndskraft mot extremism. Målet är att ta fram ett metodpaket som föreningar kan använda för att identifiera, hantera och förebygga högerextrema influenser.
Målgruppen är ungdomar 12–25 år, med fokus på de som är aktiva inom idrottsrörelsen samt föreningarna de tillhör. Föräldrar, skolpersonal och fritidsgårdar ingår som sekundär målgrupp för spridning av relevant information.
Inom projektet ska man ta fram aktuellt kunskapsunderlag och fördjupad målgruppsanalys, dels genom intervjuer och workshops med målgruppen. Utöver det genomförs regelbundna träffar, dialog och samverkan med ungdomar och samarbetsorganisationer för att säkerställa att aktiviteter är anpassade efter behov och förutsättningar. Under projektet genomförs två seminarier för presentation och test av resultat, som ett steg i utvecklingsarbetet samt spridning av materialet.
Efter projektets slut ska de framtagna metoderna och erfarenheterna var en del av Agera Värmlands ordinarie arbete och ingå i kurser och utbildningar. Metoderna integreras i befintliga föreningsstrukturer och sprids nationellt, med stöd av utbildningsmaterial riktat både till unga och viktiga vuxna. Föreningar får tillgång till material som stärker deras förmåga att aktivt arbeta mot extremism och skapa trygga miljöer.
LIDKÖPING
Lidköpings Fotbollsklubb får stöd med 3 550 400 kr för "LFK-För integration och mot våld"
Lidköpings FK vill genomföra ett projekt med syftet att öka integrationen och minska våldet bland unga i Lidköpings kommun. I samverkan med andra föreningar, skolor, kvinnojouren, polis och kommun vill projektet utveckla metoder för att nå alla barn och unga i området samt deras vårdnadshavare. Målen är att:
- Arbeta för att flickor med annan etnisk bakgrund får bättre stöd hemifrån för sitt idrottande.
- Utbilda unga ledare så att de kan hantera olikheter när det gäller deltagare i olika aktiviteter.
- Få både flickor och pojkar, med eller utan funktionsvariation, att börja idrotta.
- Få föräldrar med annan etnisk bakgrund att engagera sig exempelvis som ledare i föreningen.
- Motverka att unga rekryteras in i kriminella gäng
Efter projektets slut kommer de metoder som tas fram att implementeras i klubben men även att spridas till andra aktörer som är intresserade.
LIDKÖPING
Compassen Lidköping får stöd med 7 928 381 kr för "Compassen brukarpanel"
Föreningen Compassen ska utveckla metoder för att främja ökad delaktighet från personer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Projektet ska skapa lokala brukarpaneler i alla kommuner i Skaraborg, för att stärka brukarinflytandet för målgruppen och för att stötta kommunerna i det ordinarie anhörigstödet. Genom att utbilda brukarrepresentanter som kan företräda målgruppen, ges individer med egen erfarenhet en röst i utvecklingen av stödinsatser och behandlingsformer. I projektet ska även en AI-assistent tas fram som syftar till att samla erfarenheter och råd från de lokala brukarpanelerna och göra informationen spridningsbar. Funktionen kan liknas vid en automatisk frågor- och-svarsfunktion som blir öppen för alla.
Projektet strävar efter att göra brukarinflytande till en självklar och integrerad del av beslutsprocesserna i Skaraborgs kommuner. På detta sätt säkerställs att brukarnas röster och perspektiv fortsätter att stärka och utveckla vården även efter projektets slut.
LINKÖPING
Grannhuset Stödcenter får stöd med 4 258 300 kr för "En annan väg"
Projektet ska utveckla föreningens verksamhet och metoder inom häst- och hundunderstödda insatser, med fokus på ett hälsofrämjande och förebyggande arbetssätt. Genom att stärka samarbetet mellan skolan och föreningens verksamhet ska projektet stärka den psykiska hälsan och öka närvaron för elever med problematisk skolfrånvaro. Metoder och arbetssätt utvecklas tillsammans med målgruppen och skolpersonalen.
Syftet är att, med djuren som redskap, förbättra elevernas sociala färdigheter och självkänsla. Grannhusets utomhusmiljö möjliggör dessutom naturlig rörelse, vilket bidrar till en förbättrad fysisk, psykisk och social hälsa för alla deltagare.
Efter projektet ska verksamheten fortsätta i föreningens regi i nära samverkan med skolor och Linköpings kommun med omnejd.
LUND
Studieförbundet Vuxenskolan Skåneregionen får stöd med 4 969 500 kr för "KAN Filmfestival"
Projektets målgrupp är personer med intellektuell funktionsnedsättning som omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) samt personer med psykisk ohälsa som besöker mötesplatser inom socialpsykiatrin.
Projektet ska utveckla tillgängliga lärandeprocesser för målgruppen att skapa innehåll till, arrangera och genomföra årliga filmfestivaler. Dessutom ska projektet verka opinionsbildande genom att skapa dialog med beslutsfattare i kommun, region och professionell bransch för ett inkluderande kulturliv. Projektet ska skapa nätverk mellan dagliga verksamheter och mötesplatser i Skåne där deltagarna kan utbyta erfarenheter. Syftet är att öppna upp gränserna för vem som kan verka i professionella arenor och utmana skillnaden mellan professionell och amatör i relation till filmskapande och festivalarrangering, genom kunskapsutbyte med verksamma aktörer inom branschen.
Projektet ska ta fram ett metodmaterial för målgruppen och deras personal, så att målgruppen ska kunna fortsätta arrangera filmfestivaler efter projektets slut. Projektet ska också leda till att en förening bildas, bestående av målgruppen. Denna nya förening ska driva KAN Filmfestival vidare.
MALMÖ
Malmö mot Diskriminering får stöd med 11 664 400 kr för "Inte bara ord mot ord – att utreda, åtgärda och förebygga trakasserier i skolan"
Malmö mot Diskriminering (MmD) vill i nära samarbete med Sveriges Elevråd, skolelever, skolor och skolhuvudmän skapa stödstrukturer så att elever omgärdas av samma skydd mot trakasserier som vuxna har i arbetslivet. Målet med projektet är att elever som upplever att de utsätts för trakasserier i skolan ska få tillgång till sina rättigheter i enlighet med diskrimineringslagen och att skolan i sitt utrednings- och åtgärdsarbete ska upprätthålla principen om barnets bästa, inte missa diskrimineringsperspektivet och intersektionell utsatthet samt genomföra arbetet så att elevens rättssäkerhet garanteras.
Projektet ska ta fram en digital utbildning och en checklista som elever kan använda när de upplever att de utsätts för trakasserier i skolan. Det ska även tas fram olika stödfunktioner för skolor gällande arbetet med utrednings- och åtgärdsskyldigheten som följer av diskrimineringslagen. Stödet kommer bestå av handledning, utbildning, processledningsstöd och juridiskt stöd.
Allt material som produceras kommer att finnas på Malmö mot Diskriminerings hemsida för självhjälp och på kunskapsplattformar. Skolor kommer att fortsätta erbjudas utbildning, processledningsstöd och juridiskt stöd. Såväl utbildning som handledning ska kunna användas av både yngre och äldre elever i både grundskola och gymnasieskola.
SPÅNGA
Järva stadsdelsförvaltning får stöd med 4 102 356 kr för "I Järva pratar vi om våld"
Järva stadsdelsförvaltning vill tillsammans med föreningar som möter barn och unga upp till 25 år, föräldrar, vårdnadshavare och andra viktiga vuxna i Järva öka kunskapen om våld i området. Målet med projektet är att bidra till att fler i Järva delar samma förståelse för, och kunskap om, våld för att nå en hela-stadsdelen-ansats i våldsprevention.
Projektet kommer att ta fram, testa och genomföra grund-, och fördjupningsutbildningar med föreningar samt våldspreventiva metoder och aktiviteter för föreningarna. Det ska utvecklas en samverkansmodell kring våldsförebyggande arbete där civilsamhällets kompetens, lokala förankring och kunskap tas till vara i stadsdelsförvaltningen. Bland annat vill projektet medvetandegöra och förändra begränsande normer med fokus på könsstereotypa värderingar och attityder som stödjer våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.
Efter projektslut kommer det våldspreventiva nätverk som skapats i projektet fortsätta arbeta strukturerat med frågor om våld i den egna föreningen. Via en kontaktperson kommer nätverket löpande återkoppla till stadsdelen om hur det våldspreventiva arbetet i föreningen fortlöper.
STENHAMRA
Svenska Covidföreningen får stöd med 5 830 300 kr för "Hälsa och goda livsvillkor för personer med postcovid"
Projektet fokuserar dels på barn och ungdomar med postcovid i grund- och gymnasieskola (ålder 12–19) samt deras familjer och dels på personer i alla åldrar som har postcovid. Syftet är att förbättra målgruppernas livskvalitet samt förmåga att förstå och använda information om postcovid.
Målet är bland annat att utveckla stödjande aktiviteter till barn och ungdomar med postcovid, skapa digitala stödgrupper för närstående så att de kan stötta sina barn/ungdomar på bästa sätt samt utveckla material som hjälper ungdomar och deras föräldrar att ha en konstruktiv dialog med skolan för bästa anpassade skolgång.
För att kunna ge bättre stöd till målgruppen, kommer projektet utveckla stödjande och kunskapshöjande insatser som telefontjänst, vanliga-frågor-funktion på föreningens hemsida samt uppdaterat informationsmaterial som förmedlar kunskap om postcovid på ett anpassat och lättillgängligt sätt, exempelvis i form av filmer. Projektet kommer även utveckla anpassade digitala egenvårdsövningar som passar alla patienter och kan göras när som helst på medlemmarnas egna villkor.
Efter projektets slut kommer allt material finnas kvar i föreningen och ingå i deras ordinarie verksamhet.
STOCKHOLM
RFSU Stockholm får stöd med 7 537 600 kr för "NeuroSamspelet"
Projektet ska ta fram ett föräldraskapsstöd i syfte att förbättra den sexuella hälsan hos unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Stödet består av en webbutbildning och en modell för stödjande gruppträffar i digital eller fysisk form. Webbutbildningen ska innehålla fakta och tips, film- och poddmaterial och uppmuntra till reflektion.
De ungas behov och önskemål är centrala i framtagningen av webbutbildningen. Projektet ska ha en expertgrupp som består av målgruppen och en grupp som består av föräldrar till målgruppen. De stödjande gruppträffarna ska ledas av en psykolog och ska särskilt vända sig till föräldrar med egen neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Projektet ska ske i tätt samarbete med brukarorganisationer inom neuropsykiatri, föräldrastödjande organisationer och med hälso- och sjukvården.
Efter projektets slut ska samtalsgrupperna fortsätta. RFSU ska erbjuda webbutbildningen till föräldrar och implementera relevanta delar av materialet i sin sexualupplysning som är riktad direkt till unga. Såväl RFSU som projektets samarbetsparter kommer att ha ny kunskap och nya verktyg i sina respektive arbeten.
STOCKHOLM
Bris - Barnens rätt i samhället får stöd med 4 353 800 kr för "Alla barn räknas"
Projektets syfte är att skapa ett mer inkluderande och tillgängligt stöd utifrån behov hos barn och unga med funktionsnedsättning. Det ska göras genom en genomlysning av Bris befintliga stödverksamhet, tillsammans med målgruppen barn och unga med funktionsnedsättning. Genom att delta i expertgrupper kommer målgruppen att identifiera behov och brister som behöver förändras. Målgruppen kommer testa och ge feedback på förändringarna under projekts gång.
Projektet sker i samverkan med dessa expertgrupper med deltagare från målgruppen, organisationer inom funktionshinderområdet och stödverksamheter som riktar sig till målgruppen. Projektets resultat kommer att förvaltas inom ramen för Bris ordinarie verksamhet. Lärdomar och tillgänglighetsanpassningar ska spridas till andra verksamheter som möter målgrupperna, till exempel flera av de organisationer som deltar i projektet.
STOCKHOLM
Maskrosbarn får stöd med 4 449 300 kr för "Varför sover pappa hela dagarna?"
Projektets syfte är att barn till föräldrar med psykisk sjukdom ska få mer information och bättre stöd av personal som vårdar deras föräldrar. I projektet ska man ta fram en webbutbildning som riktar sig till vårdpersonal som möter målgruppen. Utbildningen ska handla om att att upptäcka, bemöta och stödja barn som är anhöriga till en förälder med psykisk sjukdom. Projektet ska också arbeta med påverkansarbete gentemot beslutsfattare inom psykiatrin för att understryka vikten av att säkerställa att barn med psykisk sjuka föräldrar får den information, rådgivning och stöd som de har rätt till. För att samla in underlag till utbildningen ska projektet sammanställa en rapport baserad på intervjuer i den egna organisationen och en beställd undersökning. Projektet ska ha en styrgrupp som består av unga personer som i sin barndom tillhört målgruppen och en referensgrupp som består av yrkesrepresentanter som är experter på området.
Efter projektets slut ska Maskrosbarn fortsätta tillhandahålla utbildningen på sin webbplats och ska tillsammans med samarbetsorganisationerna verka för att utbildningen används av vårdpersonal.
STOCKHOLM
Riksförbundet Attention får stöd med 6 362 900 kr för "Ung med NPF i riskzon"
Attention ska bidra till ny kunskap om målgruppen ungdomar 10-16 år med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i riskzon för kriminalitet och socialt utanförskap. Projektet syftar till att lyfta in målgruppens och deras anhörigas perspektiv i arbetet med att implementera den nya socialtjänstlagstiftningen där fokus ligger på tidiga insatser. Målet är att bidra till att kunskapsbaserade ändamålsenliga och förebyggande insatser används av socialtjänster, skolor och andra runt målgruppen. Metoder och material kommer att spridas genom projektet och vidareutvecklas och implementeras av projektets samverkansparter och Attentions lokalföreningar.
STOCKHOLM
Svenska E-sportförbundet får stöd med 7 183 500 kr för "Idrottslig e-sport - En jämstäld väg framåt"
Svenska e-sportförbundet ska ta fram metoder och arbetssätt som syftar till att skapa en stabil grund för jämställdhet inom idrottslig e-sport. Målet är att öka kvinnors representation inom den organiserade e-sporten, särskilt i beslutande positioner, ledarroller och tränarpositioner, med en målsättning på 40 procent kvinnor. Projektet ska bygga på tidigare erfarenheter och skapa en strukturerad strategi för jämställdhet. En central del är att undersöka separatismens effekter på kvinnliga spelare och testa mixade lag. Under projektets tre år ska nulägesanalyser genomföras, riktlinjer tas fram för föreningar och förbund, samt metoder prövas i praktiken. Syftet är att skapa hållbara och inkluderande strukturer som ger kvinnor samma utvecklingsmöjligheter som män inom e-sporten. Utbildningar och styrdokument som tas fram i projektet ska förvaltas av förbundet och implementeras av medlemsföreningarna. Metoderna ska även spridas till andra specialidrottsförbund.
TROLLHÄTTAN
Integrationsforum mot rasism får stöd med 4 050 300 kr för "BRUS (Barns rättigheter under skoltid)"
Projektet ska ta fram en ny metod och ett material för att förebygga trakasserier på mellanstadiet. Projektet kommer att ha ett särskilt fokus på sexuella trakasserier. Materialet riktar sig till elever, vårdnadshavare och skolpersonal med målet att skapa en samsyn hos de viktigaste aktörerna runt barnet.
Projektet kommer underlätta skolans arbete mot diskriminering och trakasserier på skolan och hur eleverna kan delta i det arbetet. Personal ska även stöttas i hur de ska hantera fall av trakasserier på skolan. Målet är att projektet ska stärka barn i deras rättigheter och på sikt minska förekomsten av trakasserier.
Projektet genomförs i Trollhättan tillsammans med elever och personal. I slutet av projektet ska materialet spridas vidare till fler skolor, utbildningsanordnare och barn. Materialet kommer leva kvar efter projekttiden och kunna användas av skolor runt om i Sverige som vill arbeta för att minska trakasserier inom skolan.
UPPSALA
Upplandsstiftelsen får stöd med 4 762 700 kr för "Tillgängliga naturutflykter i Uppsala län"
Projektets målgrupp är personer med funktionsnedsättning, främst personer med nedsatt rörelseförmåga och personer med synnedsättning. Projektet ska i nära samverkan med målgruppen tillgängliggöra och öka möjligheterna att vistas i naturområden.
I projektet ska man ta fram en metod för att testa och utvärdera tillgänglighet i naturområden. Tydlig och inspirerande information om tillgängliga besöksmål, utflykter och aktiviteter tas fram. Tillsammans med funktionshinderföreningar utvecklas arbetssätt för att bedriva verksamhet för målgruppen ute i naturen.
Efter projektet ska funktionshinderföreningar och Upplandsstiftelsen erbjuda anpassade utflykter för målgruppen. Det ska finnas tydlig information om tillgängliga besöksmål i Naturkartan, som är en friluftsguide för mobil och webb, och på Upplandsstiftelsens webbplats.
ÖREBRO
SeniorNet Örebro får stöd med 1 461 700 kr för "Lärande IT-samtal"
Projektets målgrupp är personer över 75 år som helt eller delvis lever i ett digitalt utanförskap. Projektet ska i nära samverkan med Örebro kommun och Studieförbundet Vuxenskolan arbeta för att minska utanförskapet genom lärande IT-samtal i smågrupper på olika platser inom kommunen. För att nå målgruppen ska projektet arbeta uppsökande med en särskild satsning på landsbygden.
Projektet ska arbeta fram en samverkansmodell, en metodhandbok och en ledarutbildning. Ledarutbildningen riktar sig till äldre personer som med stöd av projektägaren ska kunna hålla i samtalen. Efter projektet ska samtalen fortlöpa tack vare den nya samverkansformen. Metodmaterialet kan spridas till andra kommuner som önskar arbeta på ett liknande sätt.