Projektstöd februari 2025
Vid årets första sammanträde den 12 februari beslutade Arvsfondsdelegationen om att dela ut 181 138 498 kronor till 38 projekt över hela Sverige.
På den här sidan kan du se vilka nya projekt som beviljades stödformen projektstöd. Klicka på länken nedan om du vill se projekten som beviljades lokalstöd.
Nya projekt med stödformen lokalstöd
Nya projekt
Dessa projekt får projektstöd för att utveckla en metod eller verksamhet. De sorteras i bokstavsordning efter orten där sökande organisation finns.
Farsta: "Mitt Liv, mitt val! Rätten till stöd för att bestämma själv"
Stiftelsen Institutet för Independent Living får stöd med 5 696 300 kronor för "Mitt Liv, mitt val! Rätten till stöd för att bestämma själv".
Projektet ska stärka rätten till självbestämmande och likhet inför lagen för unga vuxna, vuxna och äldre som på grund av sin funktionsnedsättning behöver beslutsstöd av god man/förvaltare för att kunna ta egna väl avvägda beslut.
Projektet kommer bland annat utveckla och genomföra studiecirklar, peer-support och så kallade beslutsstödsgrupper med praktiskt stöd i beslutsfattande. Man kommer att jämföra och testa modeller för beslutsstöd från till exempel Norge och Kanada.
Förutom att projektets erfarenheter och lärdomar kommer att tas tillvara i stiftelsens fortsatta processarbete och av samarbetspartnerna, är målsättningen att de testade metoderna och modellerna i förlängningen även ska påverka nuvarande beslutssystem.
Göteborg: "NYA När jag inte längre är med"
Stiftelsen Bräcke diakoni får stöd med 4 155 200 kronor för "NYA När jag inte längre är med".
Med hjälp av projektet vill man uppmärksamma och erkänna de omsorgsinsatser föräldrar gör för sina barn med intellektuell funktionsnedsättning, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och flerfunktionsnedsättningar med livslångt behov av stöd. Detta görs genom att vidareutveckla och modernisera ett studiecirkelmaterial som tagits fram i ett tidigare arvsfondsprojekt.
Projektet syftar även till att skapa vägledning och trygghet för anhöriga och professionella som möter målgruppen. Ett digitalt studiecirkelmaterial och en webbutbildning ska produceras. Efter projekttiden blir studiecirkelmaterialet och webbutbildningen tillgängligt för både anhöriga och yrkesverksamma på projektets webbsida.
Göteborg: "Tankar om Natten"
Stiftelsen Bräcke diakoni får stöd med 5 822 500 kronor för "Tankar om Natten."
Projektet ska ta fram stöd- och samtalsverktyg för att öka kunskap om existentiell ensamhet hos målgruppen äldre personer. Tillsammans med målgruppen ska medarbetare i projektet ta fram filmer och pedagogiskt material som ska öka kunskaper och stärka förmågor att samtala om svåra frågor. Materialet ska bidra till en ökad beredskap att ha existentiella samtal i flera olika sammanhang, i syfte att minskar de äldres upplevelser av existentiell ensamhet. Representanter från målgruppen kommer att bli intervjuade samt vara med i referens- och arbetsgrupp för att ta fram och ge feedback på materialet.
Projektet ska ske i nära samarbete med kommuner och organisationer ur civilsamhället, som ska testa materialet i olika typer av samtalsgrupper och verksamheter där äldre personer finns.
Under projektets sista år ska materialet spridas nationellt och man ska arbeta för att det kommer användas av många olika aktörer runt om i landet. Efter projektets slut ska materialet användas av Bräcke diakoni och projektets samarbetsparter.
Höör: "Falla Rätt- av, för och med synskadade personer"
Synskadades Riksförbund Skåne får stöd med 4 747 300 kronor för "Falla Rätt- av, för och med synskadade personer".
Projektet som ska vara verksamt i Malmö, Kristianstad, Växjö och Helsingborg syftar till att minska risken för fysiska skador vid en fallolycka för personer med synnedsättning/synskada. Under projekttiden ska målgruppen erbjudas ledarledda prova-på tillfällen där målgruppen bland annat kommer att få testa olika falltekniker, balans- och koordinationsövningar. En metodskrift som ska inspirera målgruppen till lärande och utveckling samt en serie målgruppsanpassade övningsfilmer ska produceras som efter projekttiden ska finnas tillgängliga kostnadsfritt på den framtagna hemsidan med talsyntes.
Kalmar: "Wakeboard för alla"
Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet får stöd med 6 276 400 kr för "Wakeboard för alla".
Projektet syftar till att skapa förutsättningar för att inkludera personer med funktionsnedsättning och utveckla paraverksamheten inom sporten wakeboard. Målgruppen är personer med funktionsnedsättning. Målet är att fler föreningar inom Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet ska erbjuda strukturerad, organiserad och inkluderande verksamhet för de som vill ingå i gemenskapen inom både träning och tävling.
Inom projektet ska man tillsammans med målgruppen ta fram träningsmetoder för parasportare inom wakeboard, ta fram utbildningar, utbilda föreningar och ledare, organisera prova-på-dagar och tävlingar.
När projektet är avslutat kommer det finnas en rikstäckande struktur för paraverksamhet. Manualer och utbildningar som tas fram i projektet kommer att kvalitetssäkra ett fortsatt organiserat utvecklingsarbete inom parawakeboard.
Kristianstad: "Projekt Assistansmiljö"
Intressegruppen för Assistansberättigade får stöd med 7 327 100 kronor för "Projekt Assistansmiljö".
Projektets syfte är att stärka assistansberättigades rättigheter och möjligheter att påverka sitt liv och assistans. Projektet ska utveckla en problemlösningsmodell för assistansanvändare och assistenter, för konflikter och situationer som kan uppstå i vardagen. Metoden ska innehålla kreativa verktyg för att målgruppen ska få ökad självkännedom och verktyg för konfliktlösning. Projektet ska ta fram en handbok (fysisk och digital), genomföra enkäter, ta fram en utbildning, göra en poddproduktion samt genomföra digitala och fysiska informationsmöten för att sprida metoden.
Efter projekttiden kommer organisationen att förvalta, sprida och vid behov utveckla metod och material inom ramen för den ordinarie verksamheten. Metoden sprids till fler ur målgruppen med hjälp av samarbetsorganisationerna.
Löddeköping: "LPC Smile Funkispadel"
Lödde Padel Club får stöd med 545 000 kronor för "LPC Smile Funkispadel".
Projektet ska utveckla en metod för inkludering av personer med intellektuell funktionsnedsättning i Lödde Padel Club. Arbetet sker i samverkan med olika kommunala verksamheter samt lokala och regionala FUB, med flera.
Deltagarna i projektet får utvecklas som padelspelare. Dessutom finns det möjlighet för dem att engagera sig i andra klubbsysslor såsom kaféverksamhet och administration, och att kliva in i ledarrollen och ta ansvar för olika träningsmoment.
Efter projektet fortsätter verksamheten inom ramen för klubbens ordinarie verksamhet. Tillsammans med Svenska Padelförbundet och andra samverkansparter sprids den utvecklade metoden, under och efter projekttiden, till andra padelföreningar i Skåne och övriga landet.
Malmö: "The Forbidden Music"
NBV Syd får stöd med 3 15 2 067 kronor för "The Forbidden Music".
Projektet ska bygga upp en permanent musikverksamhet i Malmö med fokus på traditionell musik från Afghanistan. Man ska också utveckla en metod för folkbildning inom de traditionella afghanska musikinstrumenten rubab, tabla och harmonium.
Projektet vänder sig både till ungdomar med rötter i regionen och till andra unga musikintresserade. Förutom att stärka deltagarnas musikaliska färdigheter är projektets syfte att öka kunskap om och förståelse för afghansk musikkultur som har förbjudits efter talibanernas återkomst till makten. Projektet kommer att utveckla en digital plattform med studiematerial och instruktionsvideor för varje instrument på svenska och engelska, samt genomföra studiecirklar och digitala kurser i musik. Tillsammans med projektets samverkansparter ska man arrangera konserter och evenemang om afghansk musik. För att ge en djupare förståelse av den kulturella kontexten ska man även erbjuda kurser i poesi, lyrik och sång.
Efter projektet kommer metoden, utbildningsmaterialet och den digitala plattformen att finnas kvar som en långsiktig resurs för självstudier och fortsatt undervisning. Deltagare från målgruppen ska utbildas till cirkelledare som säkerställer fortsatt kunskapsöverföring. Utbildningsmodellen och materialet ska införlivas i studieförbundets ordinarie folkbildningsverksamhet och erbjudas till projektets samarbetsparter.
Romakloster: "Ung livskraft i samverkan"
Leader Gute Ideell förening får stöd med 5 319 300 kronor för "Ung livskraft i samverkan".
Syftet med projektet är att främja målgruppen ungas (12-25 år) deltagande och engagemang i civilsamhället på den gotländska landsbygden. Målet är att utveckla en samverkansmodell som ska stödja civilsamhälles- och landsbygdsaktörer i hur de kan inkludera, engagera och samverka med unga. Projektet ska även stärka ungas kapacitet till självorganisering och möjlighet att ha inflytande i landsbygdsutvecklingen.
Samverkansmodellen ska utvecklas tillsammans med målgruppen och ideella föreningar. Modellen ska skapa förutsättningar för att bygga broar över generationer och leda till att aktiviteter arrangeras utifrån ungas behov och intressen.
Skövde: "LIMBO"
Stiftelsen Drivhuset Skaraborg får stöd med 6 409 500 kronor för "LIMBO".
Projektet ska utveckla metoder för att unga upp till 25 år, som går eller har gått en spelutvecklarutbildning, ska inspireras till att starta eget företag eller öka sin anställningsbarhet. Drivhuset Skaraborg ska tillsammans med ungdomar, andra drivhus och aktörer inom spelutvecklingssektorn och entreprenörskap ta fram arbetssätt som både inspirerar och stärker ungdomarna i deras väg till ett arbete. Särskilt fokus kommer ligga vid att utbildningarna och materialet som skapas är anpassat för personer med NPF-diagnoser.
Projektet syftar också till att sprida metoderna till fler aktörer som möter målgruppen och därigenom bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad inom spelutveckling. I samarbete med Game Habitat Malmö, Science Park Skövde och Drivhusen i Göteborg och Malmö ska projektet genomföras framför allt i södra Sverige men spridas nationellt. Efter projektslutet ska de utbildningar, coachningsprogram och verktyg som utvecklats fortsätta användas utan extra kostnader för projektorganisationerna. De kommer även fortsätta spridas vidare till fler aktörer och fortsätta skapa värde för målgruppen.
Stockholm: "Tillgänglighetsresan genom Sverige"
Sensus Studieförbund får stöd med 7 220 031 kronor för "Tillgänglighetsresan genom Sverige".
Projektet ska i nära samverkan med funktionsrättsorganisationer över hela landet utforska och pröva hur förutsättningarna ser ut för kulturskapare med funktionsnedsättning som vill turnera och uppträda i Sverige. Detta ska ske genom att kulturutövare med olika funktionsnedsättningar genomför turnéer och årliga återkommande scenkonstarrangemang över hela landet. På så sätt kartläggs och jämförs skillnader mellan olika typer av lokaler och arrangörer i olika geografiska områden.
I anslutning till turnerandet kommer panelsamtal att anordnas. Till panelsamtalen bjuds olika branschaktörer med ansvar och intresse för scenkonstarrangemang in, för att möta varandra och framför allt målgruppen. Samtalen ska skapa intresse för, och öka medvetenheten om, tillgängliga scenkonstarrangemang. Samtalen ska också erbjuda möjlighet till erfarenhetsutbyte samt tillgång till kontakter och nätverk för både branschens representanter och målgruppen själv.
Vidare kommer projektet löpande att utföra ”tillgänglighetskollen” där man undersöker hur tillgängligheten ser ut på hotell och ikonferenslokaler, alltså anläggningar vars tillgänglighet är av stor vikt för turnerande personer med funktionsnedsättning. I första hand kommer projektet att välja att granska anläggningar som upphandlats av Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet och som alltså kan avropas av statliga myndigheter. I slutet av projektet kommer en granskningsrapport med förslag att publiceras och även överlämnas till Statens inköpscentral.
Projektet resulterar i ett utbildningsmaterial, en turnéguide samt ett nationellt nätverk för tillgängligt arrangörskap. Föreställningar och panelsamtal kommer att fortsätta över hela landet. Utbildningen och medverkande kulturutövare kommer fortsatt att vara bokningsbara via en särskild bokningssida. Sensus har huvudansvaret för att driva arbetet vidare i nära samverkan med funktionsrättsorganisationer och andra samverkansparter.
Stockholm: "Årsrika seniorer mot åldersdiskriminering"
SPF Seniorerna får stöd med 3 772 100 kronor för "Årsrika seniorer mot åldersdiskriminering".
Syftet med projektet är att synliggöra ålderism som begränsar äldre personers möjligheter att fullt ut delta i samhället. Projektet ska arbeta för att öka kunskapen och förståelsen kring ålderism hos dels målgruppen äldre och dels hos politiker, tjänstemän och allmänhet. Målgruppen äldre bjuds in till studiecirklar där de kan utbyta erfarenheter och fundera kring den egna situationen. Beslutsfattare och personer som möter målgruppen bjuds in till föreläsningar och debatter för att skapa en gemensam syn på problemet och diskutera möjliga vägar för att minska ålderism.
I projektet ska metoder för att motverka ålderism arbetas fram med konkreta verktyg för målgruppen. Cirkelledare och förändringsledare från målgruppen utbildas för att hålla samtal och förändringsprocesser i gång under och efter projektet. De första två åren arbetar man framför allt lokalt i Värmland men under det tredje projektåret sprids projektet till SPF Seniorernas övriga distrikt i Sverige och till andra intressenter. Efter projektet fortsätter SPF Seniorerna anordna studiecirklar och sprida information som en del av den ordinarie verksamheten.
Stockholm: "Rätten till rätt bild av obesitas"
Riksförbundet Obesitas Sverige (tidigare HOBS) får stöd med 5 508 900 kronor för "Rätten till rätt bild av obesitas".
Projektet syftar till att förbättra information i medier om obesitas för att motverka stigmatiserade porträtteringar och främja saklighet. Tillsammans med personer med obesitas, främst unga, ska projektet ta fram en digital plattform för journalister/medier. Plattformen kommer att innehålla kunskapsmoduler, checklistor, filmer och en bildbank samt kontaktuppgifter till målgruppen som vill intervjuas av medier. På så sätt ska målgruppen komma till tals samt vara med och förändra en felaktig och stigmatiserande rapportering. I projektet ska målgruppen medietränas och stärkas i intervjusituationer och kontakter med media. Målgruppen ska även utbildas för att själva kunna genomföra intervjuer och på så vis göra sina egna röster hörda samt publicera på plattformen.
Projektet samarbetar med expertis kring obesitas, medieutbildningar på universitet och folkhögskolor, samt med journalister. När projektet är slut kommer medieplattformen som tas fram implementeras i Obesitas Sveriges ordinarie verksamhet och spridas genom egna kanaler och samarbetspartners inklusive medie- och journalistutbildningar i Sverige.
Stockholm: "Material till Krisstöd Suicid"
Ericastiftelsen får stöd med 5 599 700 kronor för "Material till Krisstöd Suicid."
Ericastiftelsen erbjuder idag ett nationellt professionellt krisstöd till skolpersonal när ett självmord inträffat som påverkar barn. Nu vill stiftelsen utveckla och effektivisera stödet för lågstadiebarn, genom att bygga upp en webbutbildning samt en steg-för-stegprocess som säkerställer att barnets behov av stöd tas om hand och att skolpersonal får stöd i kommunikationen internt men även i kontakten med berörda.
Efter projektets slut kommer verksamheten att implementeras som en särskild avdelning i stiftelsen och spridas över landet.
Åkersberga: "Egna berättelser för bättre begriplighet i det digitala"
Stiftelsen Funka får stöd med 3 580 100 kronor för "Egna berättelser för bättre begriplighet i det digitala".
Projektet ska ta fram ett utbildningsmaterial om kognitiv tillgänglighet i digitala gränssnitt. Materialet består av tydliga och lättfattliga filmer med tillhörande beskrivningar som visar hur myndigheter, föreningar och företag kan implementera de illustrerade lösningarna i sina digitala gränssnitt för att därigenom underlätta för användaren av exempelvis en hemsida att kunna navigera och hitta det den söker.
Projektet inrättar en användarpanel med personer i behov av kognitivt stöd, exempelvis vissa äldre och personer med intellektuell funktionsnedsättning. Paneldeltagarnas personliga berättelser om upplevelser av digitala gränssnitt bildar utgångspunkt för projektet. I de filmer som produceras får man följa hur personer med kognitiva begränsningar använder digitala gränssnitt och vilka hinder de kan stöta på samt vilka lösningar som finns att tillgå.
Personer från olika organisationer som arbetar med design, utveckling och upphandling av digitala tjänster kommer att agera testpiloter för att säkerställa att utbildningsmaterialet är användbart och relevant.
Efter projektet kommer Stiftelsen Funka att förvalta och uppdatera filmerna samt utbildnings- och informationsmaterialet. Stiftelsen kommer vidare att erbjuda utbildningar och, tillsammans med samverkansparterna, fortsatt sprida resultatet till webbplatsägare i privat och offentlig sektor.
Örebro: "En riktig kulturarbetare"
Coompanion Örebro län ekonomisk förening får stöd med 8 633 900 kronor för "En riktig kulturarbetare".
Projektets målgrupper är personer med intellektuell funktionsnedsättning och personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Projektet ska tillsammans med målgrupperna starta upp en daglig verksamhet med kulturell och konstnärlig inriktning. Vidare ska en fritidsverksamhet byggas upp för de som vill ha konsten som hobby. Fritidsverksamheten ska även fungera som en plats för att prova på och som en brygga in i den dagliga verksamheten. Projektets syfte är att målgrupperna ska få fler alternativ inom daglig verksamhet och möjligheter till personlig och konstnärlig utveckling.
Efter projektet ska det finnas en daglig verksamhet med kulturell inriktning som drivs av en ekonomisk förening. Den finansieras genom att kommunen betalar för de deltagare som väljer verksamheten enligt Lagen om valfrihetssystem, LOV. Fritidsverksamheten drivs vidare av Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro och finansieras med folkbildningsbidrag och deltagarintäkter. Den dagliga verksamheten och fritidsverksamheten fortsätter sitt nära samarbete. Det ska även finnas en metodhandbok och en samverkansmodell för andra som vill starta upp liknande verksamheter.