Projektstöd juni 2024
Vid årets tredje sammanträde den 5 juni beslutade Arvsfondsdelegationen om att dela ut 117 820 251 kronor till 38 projekt över hela Sverige.
På den här sidan kan du se vilka projekt som beviljades stödformen projektstöd. Klicka på länken här nedan om du vill se projekten som beviljades lokalstöd.
Nya projekt med stödformen lokalstöd
Sorterade efter ort i bokstavsordning
MALMÖ
Malmö Pastorat får stöd med 1 569 800 kr för "Rätt att leva"
Projektet syftar till att motverka en komplex utsatthet bland unga. Utifrån ett helhetsperspektiv vill man utveckla kvalitativa metoder på både ett strukturellt och individuellt plan. Målgruppen för projektet är unga vuxna upp till 25 år, med erfarenhet av migration. Tillsammans med målgruppen, kommun och föreningar inom civilsamhället ska man utveckla en stärkande rådgivning genom s. k stödkedjor. Stödkedjan består av olika aktörer som kommunicerar och arbetar tillsammans för att tillgodose både preventiva och akuta behov hos utsatta ungdomar. Målgruppen ska, tillsammans med samarbetsaktörer, genomföra workshops för att identifiera och utveckla stödkedjor och en samverkansmodell utifrån erfarenheter av stödjande insatser. Ett verktygskit och metodmaterial tas fram, samt en digital utställning som gestaltar livsberättelser och situationer från verkligheten. Unga får utbildning, handledning och stöd med syfte att de ska fungera som stödpersoner åt andra. Efter projektet kommer de utvecklade nätverken fortsätta för att upprätthålla stödkedjor, vilket kan ingå i de olika aktörernas ordinarie uppdrag. Verktygskit med rutiner, kontaktkartor och handlingsplaner finns tillgängliga att använda för alla som möter unga i utsatta situationer. De framtagna metoderna blir efter projektet en del av föreningens ordinarie verksamhet.
NORRKÖPING
Byrån mot diskriminering i Östergötland får stöd med 3 992 600 kr för "Koll på lagen junior"
Syftet med projektet är att barn ska få ökad kunskap om vardagsjuridik. Tillsammans med barn på skolor och fritidsverksamheter ska föreningen utveckla ett metodmaterial som ger barnen praktiska verktyg att förstå vad som är olagligt, vilka rättigheter och skyldigheter de har inför lagen, och veta hur de kan agera om de utsätts för ett brott.
Genom workshops och samtal med barnen bestäms vilka situationer i vardagen och vilka lagområden som är relevanta för målgruppen. Målsättningen är att ta fram ett fysiskt och digitalt metodmaterial bestående av bland annat filmer, diskussionskort och ett digitalt brädspel. Metodmaterialet kopplas till läroplanen och kommer att användas i undervisning i skolan, men även i fritidsverksamheter där det kan användas spontant av barnen på egen hand såväl som tillsammans med personal som en del av deras aktivitetsutbud. Materialet kommer även användas vid Koll på lagen-veckan som skolorna tillsammans med barnen arrangerar.
Metodmaterialet lanseras och delas ut till skolor och fritidsverksamheter samt publiceras på föreningens hemsida, Gratisiskolan.se och Elevhälsan.se.
SPÅNGA
IOGT-NTO Spånga får stöd med 5 517 400 kr för "Byte av huvudman för projekt Vi vill ta över - ungdomsdriven fritid i Järva (dnr ADEL 217-2023)"
Målet med projektet är att skapa en metod för att generationsväxla ideellt engagemang i Järvaområdet, starta upp två föreningsinkubatorer i Tensta och Kista för att stötta unga som vill bli ledare, ta förtroendeuppdrag, engagera sig i föreningar, starta föreningar eller delta i fritidsaktiviteter. Projektet startar även upp ett lokalt nätverk för råd, utbildning och mentorskap så att etablerade föreningar kan stötta nystartade. Syftet är att ska skapa ett långsiktigt ideellt engagemang och fritidssysselsättningar för unga i Järvaområdet.
Projektet bygger på mentorskap, matchning till föreningsliv och verksamheter samt att stötta ungas engagemang och idéer att starta initiativ i Järvaområdet. Efter projektslut ska metoden för generationsväxling etableras och spridas till andra föreningar. Föreningsinkubatorerna kommer att fortsätta drivas ett par kvällar i veckan inom föreningens och samarbetsparters ordinarie verksamhet med de mentorer som etablerats i projektet.
SPÅNGA
Stiftelsen Tensta Konsthall får stöd med 3 003 000 kr för "Studio Funk - Samtidskonst utan hinder"
Projektet Studio Funk – Samtidskonst utan hinder ska utveckla en inkluderande och behovsanpassad konstpedagogik och kulturverksamhet i form av en studio som ska drivas av och med barn och unga med fysiska och kognitiva funktionsvariationer från Järvaområdet. Arbetet ska bedrivas på Tensta konsthall i samverkan med organisationer som arbetar med konst och kultur för målgruppen. Under projektet ska deltagarna medverka till att ta fram en modell för pedagogisk verksamhet, skapa aktiviteter och program inom konst och kultur, producera till exempel konstpoddar och audiovandringar, genomföra prova på-workshops och göra reportage. Syftet är dels att möjliggöra för målgruppen att uppleva och undersöka samtidskonst i teori och praktik, dels att aktualisera och belysa frågor om mångfald, makt, inkludering, etnicitet och normkritik inom konsten. Efter projektet ska Studio Funk erbjuda produktionsformer för audioguide till samtidskonst och ett tool-kit med exempel på verktyg för inkluderande konstpedagogik som andra konsthallar eller mindre konstinstitutioner kan använda sig av. Programverksamheten ska bli en del av Tensta konsthalls linjeverksamhet och förvaltas i samarbete med målgruppen.
STOCKHOLM
Stiftelsen Fryshuset får stöd med 4 890 200 kr för "Peaceful Brains"
Projektet ska anpassa och vidareutveckla två metoder för nya målgrupper. Metoderna är My Brain, som är ett verktyg för att arbeta strukturerat tillsammans med skolelever kring friskfaktorer som påverkar hälsa och lärande och Dialogue for Peaceful Change (DPC) som är en metod för att förebygga och hantera konflikter. Metoderna ska, i en samskapande process, anpassas så att de passar unga vuxna som studerar till lärare, socialpedagoger eller andra yrken där man möter tonåringar. Vidareutvecklingen handlar om att möta studenternas behov av en mer fördjupad kunskap i konflikthantering som att analysera, agera och medla i konflikter samt kunskap om friskfaktorer som stödjer elevers hjärnhälsa och lärande. Fryshuset ska genomföra projektet tillsammans med Sveriges lärarstudenter och en eller flera folkhögskolor.
Efter projektets slut ska Fryshuset fortsätta erbjuda utbildningen till nya studenter.
STOCKHOLM
MÄN för jämställdhet får stöd med 9 469 721 kr för "Killar- Relationer - Arenor"
Projektet syftar till att förbättra killars psykiska hälsa och stärka förmågan att hantera och ta ansvar för nära relationer samt förebygga kontroll och våld. Tillsammans med målgruppen killar och unga män i åldern 12–25 år vill man utveckla och konkretisera relationstränande aktiviteter på platser där målgruppen befinner sig. Projektet vill ta fram ett lättillgängligt metodmaterial, verktyg och infrastruktur för relationsträning killar emellan. Materialet ska användas på fritidsgårdar, konfirmationsläger, e-sportläger och andra fritidsverksamheter. Efter projektet är avslutat kommer metodmaterialet i relationsträning finnas på organisationens hemsida/killar.se. Implementering av killgrupper, samt målgruppsinflytande och aktivt deltagande av unga sker inom organisationen. Partnerorganisationerna driver träningen vidare i sina verksamheter med stöd av MÄN för jämställdhet.
UMEÅ
RF-SISU Västerbotten får stöd med 4 096 700 kr för "Level Up - framtidens E-sport i Västerbotten"
RF-SISU i Västerbotten ska ta fram en handlingsplan för hur länets medlemsföreningar kan ta emot och utveckla verksamhet för e-sportande barn och ungdomar upp till 25 år. Genom att dra nytta av idrottsrörelsens befintliga infrastruktur ska fler ur målgruppen erbjudas en organiserad verksamhet. Samtidigt erbjuds e-sportande ungdomar en möjlighet att kombinera spelandet med fysisk aktivitet i de etablerade idrottsföreningarnas ordinarie verksamhet. Genom en bred samverkan med kommuner, E-sportföreningar, etablerade idrottsföreningar, Umeå universitet och Svenska E-sportförbundet ska en modell för E-sportens integrering i idrottsrörelsen i Västerbotten tas fram. Efter projektet ska modellen spridas till andra distrikt inom Riksidrottsförbundet.
VÄLLINGBY
Spårvägen simförening får stöd med 1 909 700 kr för "Förbättrade förutsättningar för simkunnighet"
Föreningen ska, tillsammans med målgruppen barn och unga, med eller utan funktionsnedsättning, vidareutveckla metoder för simundervisning. Målet är att ta fram nya undervisningsmetoder och aktiviteter som bättre svarar mot målgruppens behov och som bygger på internationella erfarenheter där fokus flyttas från den traditionella tekniken bröstsim till de mer motoriskt orienterade teknikerna crawl- och ryggsim.
De nya undervisningsmetoderna ska rikta sig till skolans idrottslärare som genom projektet får ny kunskap och målgruppsanpassade övningar som stärker simkunnigheten i Sverige. Särskild fokus läggs på skolor i socioekonomiskt svaga områden där simkunnigheten ofta är lägre än genomsnittet.
VÄSTERÅS
Ansgarsförsamlingen i Västerås får stöd med 5 316 000 kr för "Neighbourhood i Västerås"
Syfte och mål med projektet är att unga, 15-21 år i två socioekonomiskt utsatta områden i Västerås, ska få förbättrade skolresultat, utbildning, ledarskapsträningar och ökade möjligheter att få arbete samt en väg in i föreningslivet. Metoden som ska användas för detta har tagits fram av ett tidigare arvsfondsprojekt i Växjö benämnt Neighbourhood. Under projektet ska metoden utvecklas och anpassar till förutsättningarna i Västerås. Genom den applikation som tagits fram i Växjö kommer målgruppen bland annat att få i uppdrag att göra läxor, praktik och/eller ledarträning som genererar poäng, vilka de sedan kan använda för att köpa en plats till events/aktiviteter som arrangeras. Metoden ingår i följeforskning vid Linnéuniversitetet och ska efter projektets slut implementeras i Västerås.
ÄLVDALEN
Älvdalens kommun får stöd med 5 159 130 kr för "Glamgleði"
Glamgleðį är älvdalska och betyder språkglädje något som också kommer att vara projektets ledstjärna. Projektet vill skapa möjligheter och förutsättningar för äldre och unga att mötas över gemensamma intressen och aktiviteter i syfte att skapa en naturlig och spontan överföring av det älvdalska språket och kulturen från de äldre till barn och unga. För att bevara det älvdalska språket för eftervärlden kommer de äldres språkbruk och ordförråd att dokumenteras under projekttiden med hjälp av bland annat filmer, poddar och röstinspelningar. Efter projekttiden kommer det framtagna skriftliga materialet och de digitala produktionerna bestå och vara användbara i olika sammanhang. En ungdomssektion i föreningen Ulum Dalska ska också etableras under projekttiden. De aktiviteter/verksamheter som visat sig vara mest uppskattade av målgrupperna under projekttiden kommer drivas vidare av kommunen med stöd av civilsamhället och i studiecirkelform.