Projektstöd oktober 2024
Vid årets femte sammanträde den 23 oktober beslutade Arvsfondsdelegationen om att dela ut 155 811 318 kronor till 40 projekt över hela Sverige.
På den här sidan kan du se vilka projekt som beviljades stödformen projektstöd. Klicka på länken här nedan om du vill se projekten som beviljades lokalstöd.
Nya projekt med stödformen lokalstöd
Nya projekt
Sorterade efter ort i bokstavsordning
ARVIKA
Ideella föreningen Civilisationen får stöd med 6 037 900 kr för "Ung i landsbygd för en dag / Demokratifabriken"
Projektet ska utveckla två nya metoder, först "Ung i landsbygd för en dag" där unga får möjlighet att utbilda beslutsfattare. Unga ska då bjuda in beslutsfattare för att under en dag ta del av deras vardag och livssituation. Under uppbyggnaden av konceptet ska unga arbeta tillsammans med experter och före detta politiker från kommun, region och riksdag. Samarbetet ska öka kunskap och tillit till demokrati och det politiska systemet och ge unga kunskap om hur de gör sin röst hörd.
Denna nya typ av demokratiutbildning för unga, "Demokratifabriken", utgör den andra metoden. Tillsammans ska de två arbetssätten bidra till ett ömsesidigt lärande mellan unga och beslutsfattare. Under projekttiden kommer utbildningarna främst att genomföras i Eda, Arvika och Årjäng tillsammans med bland andra Fores, Hela Sverige ska leva och Sensus.
Efter projektet ska "Ung i landsbygd för en dag" fortsätta erbjudas till beslutsfattare och även kunna anpassas och användas av ungdomar på andra håll i landet eller av föreningar med andra intressefrågor. Demokratifabriken kommer fortsätta att erbjudas och utvecklas till en studiecirkelutbildning.
BORÅS
Korskyrkan Borås får stöd med 6 058 500 kr för "Neighbourhood Borås"
Syfte och mål med projektet är att unga, 13-21 år i stadsdelen Norrby i Borås, ska få förbättrade skolresultat, utbildning, ledarskapsträningar och ökade möjligheter att få arbete samt en väg in i föreningslivet. Metoden som ska användas för detta har tagits fram av ett tidigare arvsfondsprojekt i Växjö: Neighbourhood.
Under projektet ska metoden utvecklas och anpassas till förutsättningarna i Borås. Genom den applikation som tagits fram i Växjö kommer målgruppen bland annat att få i uppdrag att göra läxor, praktik eller ledarträning som genererar poäng. Målgruppen kan sedan använda poängen för att köpa en plats till evenemang och aktiviteter som arrangeras. Metoden ingår i följeforskning vid Linnéuniversitetet och ska efter projektets slut implementeras i Borås.
GÖTEBORG
Bojen, förening för barn och ungdomar som upplevt våld i hemmet får stöd med 2 824 400 kr för "Unga vuxna som upplevt våld i hemmet under uppväxten"
Projektet ska utveckla ett program med gruppträffar för unga vuxna (19 till 25 år) som har erfarenhet av våld i familjen under sin uppväxt. Syftet med programmet är att förbättra den psykiska hälsan hos målgruppen genom att erbjuda stöd till att bearbeta upplevelser av våld i barndomen.
Målgruppen ska få kunskaper om svårigheter som är förknippade med att växa upp med våld i hemmet, verktyg för att förstå hur de själva har blivit påverkade och vad de kan göra för att det ska bli bättre. Insatsen ska också motverka att målgruppen utsätter andra för våld eller själva blir utsatta för våld.
Tillsammans med representanter från målgruppen och med stöd från forskning och kliniskt behandlingsarbete ska programmet utvecklas. Efter projektets slut ska föreningen fortsätta att erbjuda målgruppen det stöd som utvecklats i projektet.
HELSINGBORG
DHS Funktionshinderrörelsen i Helsingborg får stöd med 3 697 700 kr för "Mitt Speciella Barn"
DHS Funktionshinderrörelsen i Helsingborg ska utveckla en verksamhet för barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och deras anhöriga med fokus på utrikesfödda familjer i Skåne, som upplever svårigheter att ta del av information om samhällets olika stödinsatser.
Målet är att skapa ett kunskapscentrum och en förening för familjer samt att nå ut till barn som har begränsade möjligheter till habilitering. Syftet är att sprida kunskap om NPF och motverka negativa föreställningar om stöd i samhället samt att möjliggöra anpassade fritidsaktiviteter för målgruppen.
Metoder och material ska presenteras på svenska, engelska, arabiska, somaliska och persiska. Det ska även kompletteras med bildstöd. Efter projektets slut ska föreningen Mitt Speciella Barn överta ansvaret och bedriva den fortsatta verksamheten.
JÄRFÄLLA
Tillsammans för Alla får stöd med 8 820 670 kr för "Aqtive"
Projektets syfte och mål är att synliggöra och samordna attraktiva aktiviteter främst för unga i socialt utsatta områden runt om i Stockholm. Den primära målgruppen är dels unga i åldern 12-25 som riskerar att hamna i kriminalitet eller har lämnat en kriminell livsstil, dels föreningslivet som anordnare av olika aktiviteter.
I projektet ska det tas fram en aktivitetsplattform som redovisar lokala föreningars ungdomsaktiviteter online samt på fysiska skärmar lokalt. Ett 50-tal unga i åldern 18-25 år på Järvafältet, i Skärholmen och Hässelby-Vällingby kommer att arbeta i projektet genom att systematiskt gå igenom lokalt aktivitetsutbud, relevans och hållbarhet i de aktiviteter som erbjuds i föreningar som är aktiva i de olika geografiska områdena. Målgruppen kommer även att kunna vara med och påverka utbudet. Föreningarna som är delaktiga i projektet kommer själva att kunna administrera sina olika aktiviteter vilket löpande ger ett brett utbud som då är förankrat hos målgruppen.
Efter projektets slut kommer de föreningar som blivit medlemsorganisationer att kunna fortsätta administrera sina egna aktiviteter med hjälp av de tekniska lösningar som tas fram i projektet. Andra stadsdelar och kommuner kommer att kunna ansluta genom abonnemang och handledning för en låg kostnad.
KALMAR
Ung Företagsamhet i Kalmar län får stöd med 2 850 276 kr för "UF- företagande för elever med autism"
Syftet med projektet är att öka chanserna för elever med autism av grad 1 att genomföra och klara gymnasiestudierna, genom att erbjuda dem möjlighet att driva ett övningsföretag med Ung Företagsamhets-metoden (UF-företagandemetoden). Detta är ett pedagogiskt redskap för eleverna att få betyg i olika ämnen som till exempel entreprenörskap, svenska, engelska, matematik och samhällskunskap.
Ung Företagsamhet i Kalmar län kommer tillsammans med eleverna och lärarna producera och testa ett anpassat material samt instruktionsfilmer om hur det är att starta och driva ett UF-företag. Under projektets gång kommer man även utbilda lärarna i hur man använder metoden i undervisningen. Målet är att UF-företag ska användas som utbildningsmetod i Kalmars alla specialdesignade enheter för elever som har en diagnos inom autismspektrat (så kallade AST-enheter) och på introduktionsprogram (IM-program) - som är ett program för dem som av olika anledningar inte lyckats nå grundskolebehörighet. Metoden ska även spridas vidare till andra delar av landet.
Efter projektets slut kommer materialet finnas kvar hos och användas av de skolorna som ingår i projektet samt delas med alla 24 UF-regioner i Sverige.
LINKÖPING
Novahuset får stöd med 3 054 100 kr för "Fair Play Online"
Novahuset ska, tillsammans med RF-SISU Östergötland och målgruppen barn och unga, utveckla metoder som främjar en inkluderande, respektfull och empatisk idrottskultur.
Projektet ska testa effektiva strategier för att förbättra idrottsmiljön och adressera skadligt beteende på sociala medier. Utvecklingsarbetet möjliggör en flexibel och lyhörd metodik för att skapa långsiktiga förändringar och en positiv idrottskultur som inte bara hanterar omedelbara problem utan även främjar en trygg och inkluderande miljö för alla deltagare.
Projektet ska ta fram utbildningsmaterial, filmer och övningar som synliggör skadliga beteenden i syfte att stärka målgruppens psykiska hälsa. Efter projektet kan metoderna användas fritt av idrottsrörelsen.
LUND
Teater Sagohuset får stöd med 4 268 100 kr för "Muntligt berättande i förskolan - ett läsfrämjande projekt"
Projektet riktas till barn i åldern 4-7 år i förskola och förskoleklass. Tillsammans med barnen ska Teater Sagohuset utveckla en läsfrämjande metod som bygger på att stärka barnens fonemiska medvetenhet. Genom att utgå från de grundljud varje språk har, fonem, och olika folksagor ska sagor på rim tas fram i samarbete mellan barn och projektets pedagoger. Syftet är att främja barnens språkutveckling och i förlängningen även deras läsglädje. Pedagogiken i projektet utgår från Bornholmsmodellen som bland annat grundas i lyssnande och berättande, språklekar och utgår från språkets fonem.
En teaterföreställning ska utvecklas och framföras på bibliotek och förskolor. Vid två efterföljande träffar med samma barngrupper kommer barnen bidra i att skapa nya sagor för varje fonem. Sagorna samlas i en bok som bibliotek och förskolor kan fortsätta använda. Projektet ska även ta fram en tillhörande metodhandledning och utbildning för pedagoger.
Projektet genomförs i samarbete med bland andra Region Skåne och kommuner i Skåne. En forskare från Lunds universitet kommer att följa projektet för att undersöka om metoden som tas fram främjar barnens språkutveckling. Projektet ska samarbeta med 27 förskolor, men planen är att metoden och materialet ska spridas bredare inom Skåne och även nationellt.
MALMÖ
Bris - Barnens rätt i samhället får stöd med 4 603 100 kr för "Samverkan för barn som flytt"
Projektet syftar till att stärka den psykiska hälsan hos barn som flytt, genom att fler ges tillgång till professionellt psykosocialt stöd. Tillsammans med barn och deras föräldrar, samt kommun, region och civilsamhälle ska föreningen utveckla en samverkansmodell för att stärka och säkerställa att målgruppen ges tillgång till och kan tillgodogöra sig stöd.
Målgruppen är barn som flytt, med fokus på barnen från Ukraina. Inom projektet vill man samla erfarenheter och reflektioner från målgruppen och professionella aktörer genom expertgrupper och referensgrupper. Aktiviteter kommer att genomföras tillsammans med ABF och i nära samarbete med fler samarbetsorganisationer som böter barn och deras föräldrar.
Modellen ska testas och utvärderas i Malmö, Svalöv och Helsingborg. Efter projektet kommer modellen att spridas till fler kommuner genom ABF och Bris ordinarie verksamhet.
MALMÖ
Malmö Konsthall får stöd med 5 892 300 kr för "Studio Syd"
Projektet Studio Syd syftar till att öppna upp den etablerade konstvärlden för konstnärer som befinner sig i daglig verksamhet enligt LSS. Målet är att utveckla och etablera en professionell konstnärsateljé och galleri för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Skåne, utanför ramarna för vård och omsorg.
Verksamheten ska utvecklas utifrån målgruppens önskemål och konstnärliga ambitioner, med stöd av högkvalitativ utrustning och material samt med handledning av yrkesverksamma konstnärer.
Efter projekttiden ska en hållbar organisationsform och finansieringsmodell finnas på plats som möjliggör långsiktig drift och vidareutveckling av verksamheten. Man ska också ta fram en spridningsmodell så att liknande studior kan startas upp på andra platser i landet.
MALMÖ
Skolidrottsförbundet i Skåne får stöd med 8 197 100 kr för "Allas vår skol-IF (AVSIF)"
I projektet Allas vår skol-IF (AVSIF) vill Skolidrottsförbundet i Skåne starta upp skolidrottsföreningar på anpassade grundskolor. En skol-IF är barn och ungas egna förening på skolorna. Syftet med projektet är att ge barn och unga med intellektuella funktionsnedsättningar i åldern 7–16 år möjlighet att egenorganisera sig och leda andra unga med intellektuella funktionsnedsättningar, samt att erbjuda kostnadsfria idrottsaktiviteter i anslutning till skoldagens början eller slut.
Inom ramen för projektet ska förbundet tillsammans med målgruppen och Parasport Sverige ta fram en ledarskapsutbildning, målgruppsanpassa och tillgängliggöra all föreningsutveckling inom förbundet och etablera skolidrottsföreningar för målgruppen. Skolidrottsförbundet i Skåne ska även arbeta för att göra det lättare för målgruppen att ta del av organiserad verksamhet på en rad andra sätt.
Projektets målsättning är att etablera ett tiotal skol-IF i minst fem kommuner i Skåne. Skolidrottsföreningarna ska fortsätta drivas av och för målgruppen i samarbete med deltagande kommuner och med stöd från Skolidrottsförbundet i Skåne. Tillsammans med RF-SISU Skåne, Parasport Sverige och Svenska Skolidrottsförbundet ska modellen spridas till andra skolor runt om i landet.
NORRKÖPING
Norrköping Futsal Klubb får stöd med 7 485 180 kr för "Föreningsakademin"
Syftet med projektet är att ge unga killar och tjejer, 12-25 år, en meningsfull fritid, fysisk aktivering och grund för personlig utveckling. Målet för detta är att testa och utveckla modellen Föreningsakademin på fem orter i socioekonomiskt utsatta områden. Modellen innebär att unga som inte har förutsättningar för att delta och spela fysiskt får ökat självförtroende och nätverk genom utbildningar, föreläsningar och mentorer samt att de får delta i olika projekt. Det i sin tur kan leda till att de blir ideella ledare, funktionärer, tränare, evenemangsansvariga med mera.
Modellen kommer att digitaliseras och läggas på en webbplats som utvecklas i projektet, så att andra aktörer och föreningar enkelt kan ta del det program som tas fram. Efter projektslut ska verksamheten i de deltagande orterna drivas vidare genom sina föreningar med stöd från lokala aktörer. Vidare ska modellen spridas till andra föreningar runt om i landet.
STOCKHOLM
Inkludera får stöd med 7 993 000 kr för "Program för att motverka ungas övergång från barndom till kriminalitet"
Projektet syftar till att skapa bättre förutsättningar för tidiga insatser i det förebyggande arbetet med barn och unga. Målet är att ta fram strategier och modeller för hur eldsjälar och aktörer som når och möter målgruppen kan skapa stabila och trygga verksamheter. Målgruppen är barn och unga som riskerar att socialiseras in i kriminalitet.
Genom två moduler utvecklas strategier och modeller för att skapa långsiktigt hållbara och trygga verksamheter. I modul 1 identifieras tre till fem eldsjälar med stark lokal förankring och legitimitet hos målgruppen. Tillsammans med ungdomar utvecklas en metodik som omvandlar tillfälliga aktiviteter till kontinuerligt förändringsarbete. Verksamhetsbesök, workshops och nätverksskapande med kommunen och lokala föreningar ingår i arbetet.
I modul 2 tas lärdomarna från modul 1 in i utvecklande av utbildningsmaterial till lokala eldsjälar. Föreläsningar och utbildningar utvecklas kring hur gräsrotsaktörerna kan komplettera och samverka med kommunala insatser för att skapa trygga platser för unga.
Efter projektets slut har nya verksamheter etablerats som erbjuder meningsfulla aktiviteter för barn och unga, och utbildningsmaterial kommer att finnas tillgängligt via Inkluderas plattform. Inkludera fortsätter att stötta och utbilda eldsjälar som en del av sin ordinarie verksamhet.
STOCKHOLM
Motivationslyftet by Star for Life får stöd med 1 857 200 kr för "För unga i riskzonen"
Projektet ska genomföras tillsammans med ungdomar i åldrarna 15-20 år som anses vara i riskzon för ett framtida utanförskap socialt och på arbetsmarknaden. Den specifika målgruppen är elever på gymnasiets introduktionsprogram (IM), ett program för dem som av olika anledningar inte lyckats nå grundskolebehörighet. Många i målgruppen har erfarenheter av stora utmaningar i skolan vilket bidragit till en bristande framtidstro och en sviktande självkänsla.
Skolor som idag använder Motivationslyftets befintliga metoder och material når inte IM-eleverna på ett bra sätt. Projektet ska därför utveckla en metod och ett nytt material som syftar till att stärka ungdomarna till att klara av sina studier. Materialet kommer att tas fram och testas i samarbete med både personal och elever på olika IM-program i landet.
Utvecklingsarbetet kommer genomföras i sju skolor i olika delar av landet och den nya metoden kommer tillgängliggöras för Motivationslyftets alla befintliga samarbetsskolor. Under projektets andra år planeras metoden även spridas nationellt till nya kommuner och skolor. Efter projektslut kommer metoden vara en del av Motivationslyftets ordinarie verksamhet.
STOCKHOLM
SPF Seniorerna får stöd med 6 934 300 kr för "Hållbara seniorer"
Projektet ska arbeta med att engagera seniorer i hållbarhetsfrågor och FN:s globala mål där målet är att få seniorer att leva ett mer hållbart liv. Projektet ska ta fram ett lättillgängligt digitalt utbildningsmaterial om de globala målen som kan användas i studiecirklar. Materialet ska fungera som ett diskussionsunderlag men även en hjälp för individen att göra hållbara val i vardagen. Genom arbetet ska även grunden för en årlig hållbarhetsvecka läggas som sätter fokus på området inom och utanför föreningen.
Tillsammans med föreningen Vi Unga ska dessutom en metod för generationsövergripande hållbarhetssamtal arbetas fram där ungdomar och äldre personer får möjlighet att mötas och lära av varandra. Här kan olika perspektiv mötas men även nya nätverk skapas. Projektets aktiviteter kommer främst att vara i SPF:s och Vi Ungas lokala föreningar i Stockholm, Norrbotten och Västsverige.
Efter projektet kommer metoder och material som tagits fram användas inom SPF:s löpande verksamhet samtidigt som det blir tillgängligt för allmänheten via SPF:s hemsida.
STOCKHOLM
Treskablinoll Sverige får stöd med 5 957 300 kr för "Gymnasiebrevet"
Föreningen ska tillsammans med målgruppen gymnasieelever med särskild fokus på elever vid anpassad gymnasieskola, utveckla en kognitiv kunskaps-app med brottsförebyggande metodmaterial om kroppslig integritet och sexuella övergrepp.
Syftet är att stärka såväl elevernas som skolpersonalens kompetens kring sexuella övergrepp och erbjuda metoder som motverkar destruktiva beteenden.
Efter projektet ska modellen dels implementeras i föreningens ordinarie verksamhet, dels spridas till kommuner och skolor över landet.
STOCKHOLM
Brottsofferjouren Sverige får stöd med 4 136 900 kr för "Stärkt stöd genom rättskedjan för personer med funktionsnedsättning"
Syfte och mål med projektet är att förbättra och kvalitetssäkra stödet för personer med funktionsnedsättning genom hela rättskedjan så att fler ur målgruppen får det stöd de har rätt till. Brottsofferjouren (BOJ) vill, tillsammans med brukarorganisationer, revidera och digitalisera boken "Våldsamt (O)synlig - en bok om brottsutsatthet och funktionsnedsättning" för att öka kunskapen i ämnet.
Vidare vill organisationerna kvalitetssäkra stödet till målgruppen genom att dels utveckla stödet för de inom verksamheten som möter målgruppen, dels tillgänglighetsanpassa BOJ:s webbsida så fler kan ta del av och förstå all information. På så sätt kommer personer med funktionsnedsättning att få ökad kvalité och ett mer likvärdigt stöd. Målgruppen kommer att vara delaktig i utvecklingen av allt material som tas fram och efter projektets slut kommer bok, webbutbildning samt webbsida att finnas kvar och leva vidare i organisationens reguljära verksamhet.
SUNDBYBERG
Agera kvinnojour får stöd med 6 121 400 kr för "Inkluderande bemötande i ideell stödverksamhet"
Agera vill förbättra kvinnojourers och i förlängningen myndigheters bemötande av våldsutsatta mammor med barn och unga i kvinnojoursverksamhet för att säkerställa ett gott bemötande oavsett kultur, etnicitet, bakgrund eller utseende.
Projektet kommer att genomföras i samverkan med fem andra kvinnojourer och tre kommuner. Genom deltagande från målgruppen och deras mammor ska det utvecklas ett utbildningspaket för kvinnojourer. Ambitionen är att nya material och arbetssätt ska spridas till kvinnojourer och myndigheter nationellt och finnas tillgängligt för andra att ta del av efter projektets slut.
UDDEVALLA
Studieförbundet Vuxenskolan Västra Götaland får stöd med 7 198 500 kr för "Min rätt"
Projektet "Min rätt" syftar till att stärka den demokratiska delaktigheten och det politiska engagemanget hos personer med intellektuella funktionsnedsättningar (IF) mellan valen.
Tillsammans med målgruppen ska Studieförbundet Vuxenskolan Västra Götaland utveckla metoder och mötesplatser där personer med IF kan träffa beslutsfattare, inhämta kunskap och engagera sig politiskt. I projektet ska en grundutbildning i mellanvalsdemokrati och en anpassad ledarskapsutbildning tas fram. Personer med IF ska utbildas till cirkelledare och själva leda studiecirklar för andra ur målgruppen. Metoden inflytandekafé ska även anpassas och användas som mötesplats för beslutsfattare och målgruppen.
Projektet ska resultera i en framtagen cirkelledarutbildning, ett anpassat studiematerial om mellanvalsdemokrati och studiecirklar som leds av personer med IF. Metodmaterialet kommer tas fram på klarspråk, på lättläst svenska och med bildstöd. Materialet ska tillgängliggöras på studieförbundets hemsida och användas av andra avdelningar inom förbundet och kommuner i Sverige.
ÖREBRO
Örebro Sportklubb Handbollsklubb Herr får stöd med 2 753 592 kr för "Gå Handboll 65+"
Projektet vill utveckla en anpassad idrottsaktivitet för personer över 65 år i form av gåhandboll. Projektet riktar sig särskilt till äldre personer från socioekonomiskt utsatta områden, utrikesfödda äldre, äldre personer som lider av ofrivillig ensamhet samt äldre personer med liten eller ingen erfarenhet av lagidrott. För att nå målgruppen har projektet ett flertal samverkansparter och en stor del av projektets utvecklingsarbete består i att tillsammans hitta sätt att nå målgruppen och skapa intresse för gåhandboll.
Genom att erbjuda aktiviteter inom lagidrott främjas både det fysiska och det psykiska välmåendet tack vare rörelseglädje och social gemenskap. Under projektets andra år ska metoder och arbetssätt dokumenteras och spridas till andra orter i Sverige. Efter projektslut kommer gåhandboll att bli en del av den ordinarie verksamheten inom ÖSK Handboll.
ÖREBRO
STARTcentrum Social Impact får stöd med 3 712 800 kr för "E-kampen för Anpassad Skola"
Projektet ska utveckla det befintliga utbildningskonceptet E-kampen till att även omfatta högstadieelever som går i anpassad grundskola. E-kampen handlar om att låta elever testa och träna sina entreprenöriella förmågor. I projektet ska E-kampens koncept med övningar, manualer, filmer och digitala plattform utvecklas i syfte att även kunna fungera i den anpassade grundskolan.
Projektet drivs i nära samverkan med ett antal skolor och under det tredje året sprids konceptet över hela landet. Efter projekttiden inkluderas konceptet i föreningens ordinarie verksamhet och drivs vidare tillsammans med skolor och andra aktörer.