Projektstöd september 2024
Vid årets fjärde sammanträde den 18 september beslutade Arvsfondsdelegationen om att dela ut 198 935 313 kronor till 46 projekt över hela Sverige.
På den här sidan kan du se vilka projekt som beviljades stödformen projektstöd. Klicka på länken här nedan om du vill se projekten som beviljades lokalstöd.
Nya projekt med stödformen lokalstöd
Nya projekt
Sorterade efter ort i bokstavsordning
BROMMA
Studiefrämjandet Riksförbundet får stöd med 4 030 500 kr för "Ohörda ord -arena för litteratur och skrivande"
Projektet riktar sig till personer med intellektuella eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, men även till unga och vuxna inom socialpsykiatrin. I projektet vill man vidareutveckla den befintliga Orda-metoden för kreativt skrivande genom nya övningar, film och nytt material. Projektet kommer även att utveckla en organisation och infrastruktur för nya arenor för uppläsningar och publicering, så att målgruppen kan nå ut med sitt skrivande och bli en naturlig del av kulturlivet.
För att säkerställa hållbarhet i verksamheten ska man utbilda handledare på tre platser i landet och genomföra skrivarutbildningar för och med målgruppen. I samarbete med målgruppsorganisationer ska man även genomföra informations- och opinionsbildande insatser. Insatserna görs för att påverka kultur- och utbildningsinstitutioner och allmänhet i syfte att öka förståelsen för författarskap med skilda förutsättningar och verka för större jämlikhet inom kulturområdet.
Efter projektet kommer det att finnas tre nya kunskapsnoder för kreativt skrivande placerade i Fyrbodal, Skaraborg och Umeå. Dessa kunskapsnoder ska även fungera som motorer för att metoden ska spridas till övriga landet. Konceptet "Ohörda ord" ska leva vidare inom Studiefrämjandets verksamhet och utanför som ett samlingsbegrepp för arrangemang av och med författare och kulturskapare med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
BROMMA
MyRight får stöd med 6 194 352 kr för "Klimaträttvisa för alla"
Projektets mål är att skapa en mer inkluderande och tillgänglig klimatrörelse med särskilt fokus på döva och hörselskadade ungdomar. Genom en nära samverkan med målgruppsorganisationer och klimataktörer ska projektet arbeta för ökad tillgänglighet och bättre inkludering av döva och hörselskadade ungdomar inom klimatrörelsen. Projektet tar fram informations- och utbildningsmaterial och arbetar bland annat med workshops för att skapa en ökad medvetenhet inom klimatrörelsen.
Projektet ska tillsammans med klimataktörerna bjuda in, tillgängliggöra och anpassa verksamheten för att skapa engagemang och intresse för klimatfrågor hos målgruppen. Ambassadörer från målgruppen ska utbildas för att sprida kunskap och fungera som förebilder samt underlätta för målgruppen att våga ta plats inom klimatrörelsen.
Projektet förväntas skapa långsiktig förändring genom att en hållbar tillgänglighetsstruktur arbetas fram och tillgänglighetsansvariga personer utses hos klimataktörerna. Klimataktörerna kommer att synliggöra tillgänglighetsaspekter även efter projektet.
KALMAR
Kalmar Läns museum får stöd med 5 617 720 kr för "Gunillas och Raines Testa-Mente"
Projektet ska öka ungdomsinflytandet över verksamheten vid Kalmar läns museum. Utgångspunkten blir de lokala textilkonstnärerna Raine Navins och Gunilla Skyttlas konstnärskap och testamente samt Barnkonventionens paragraf om barnets rätt att till fullo delta i det kulturella och konstnärliga livet.
De unga deltagarna ska tolka och gestalta konstnärsparets testamente i en ny pedagogisk verksamhet på museet. Projektet ska också skapa en ny utställning där originalföremål från konstnärernas hem ska bilda fond för en kreativ ateljé för barns och ungas eget skapande. Eftersom Raine Navin och Gunilla Skyttla i sitt konstnärskap la särskild vikt vid att utveckla pedagogiska metoder som främjar barns och ungas psykiska hälsa kommer projektet att samverka nära bland andra skolans elevhälsa och med Ungdomsmottagningen i Region Kalmar.
Efter projektet ska den pedagogiska verksamheten drivas vidare av ett ungdomsnätverk tillsammans med de två ungdomsantikvarier som anställs under projekttiden. Den pedagogiska handbok som tas fram kommer att tillhandahållas av museet. Verksamheten efter projektet förvaltas och vidareutvecklas inom ramen för Kalmar läns museums ordinarie verksamhet i nära samarbete med projektets samverkansparter.
KIRUNA
ABF Norr får stöd med 2 668 500 kr för "Digital utveckling för 65 år och äldre i norra Lappland"
Projektet ska öka möjligheten för personer inom PRO-föreningar och andra samhällsmedborgare över 65 år inom Norra Lappland, att delta i det digitala samhället. Många äldre har idag svårt att ta sig till en större ort för att delta i samhällsutbudet och genom detta projekt ska de ges möjlighet att utveckla kunskaper och få en grundläggande digital utbildning.
Under två års tid ska projektet genomföra grundläggande utbildningar med uppföljningar kontinuerligt i alla orter. I tolv PRO-föreningar kommer man även att installera och introducera digital utrustning som är anpassad för äldres syn och hörsel. Efter projektets slut kommer dessa tolv PRO-föreningar att fortsätta utbilda och nå nya medlemmar samt ha en ökad samverkan med varandra.
LJUNGBY
Science Center i Ljungby Ideell förening får stöd med 2 749 900 kr för "Xplorit"
Projektet Xplorits syfte är att bidra till högstadieungdomars ökade intresse för naturvetenskap och teknik, samt att de ska vara bättre förberedda inför sitt gymnasieval. Även gymnasieungdomar kommer att engageras i att utveckla verksamheten, och skapa olika experiment och stationer som ska inspirera till fortsatt intresse för naturvetenskap och teknik. Målgruppen 65 år och äldre ska bidra med erfarenhet från arbetslivet och med pedagogik i den verksamhet som byggs upp.
Föreningen driver sedan tidigare utställningen Jobbcirkus som köptes in av Ljungby kommun från Arbetets museum. Jobbcirkus riktas till årskurs 8-elever och konceptet inkluderar studiebesök och föreläsningar, och ska inspirera eleverna till att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. Xplorit utvecklar erfarenheterna från Jobbcirkus vidare och ska genom samarbete med målgrupperna, kommun och lokalt näringsliv skapa en interaktiv Science center-verksamhet. Projektet ska utveckla olika praktiska moment, stationer och experiment som ungdomar får testa, och därigenom inspirera fler till att överväga utbildning och karriär inom naturvetenskap och teknik. Föreningen kommer att driva den nya verksamheten vidare i samarbete och med stöd av kommun och det lokala näringslivet.
SKARA
Charlies Teater & Kulturförening får stöd med 1 816 700 kr för "Spela roll"
Projektet Spela roll syftar till att stärka självkänslan, självförtroendet och skapandelusten hos ungdomar i åldrarna 14–19 år som har svårt att finna motivation för skolarbetet och en meningsfull sysselsättning på fritiden.
Ungdomarna ska rekryteras med stöd av elevhälsan samt kommunens arbetsmarknadsenhet och socialtjänst. Tillsammans med verksamma inom teatern ska de sedan utveckla en metod för att producera en teaterföreställning. Arbetssättet kommer att bestå av samarbetsövningar, koncentrationsövningar, improvisation och gestaltning samt berättarteknik – metoder som ungdomarna kan ta med sig in i skolarbetet och vardagen. Efter projekttiden ska verksamheten ingå i ordinarie verksamhet med stöd från kommunen och Folkuniversitetet.
SKARPNÄCK
Föreningen LiveGreen får stöd med 6 339 200 kr för "Climate Live: fanaktivism för klimaträttvisa"
Projektet är ett samarbete mellan LiveGreen och ungdomsnätverket Climate Live med syftet att mobilisera unga musikfans i klimatfrågan. Man ska fånga upp det intresse som väcks när en artist engagerar sig för klimatet, och utveckla en metod för att ge musikfans kunskap och verktyg att kunna agera mot klimatkrisen. Projektet ska möta målgruppen på konserter och i fancommunities och tillsammans med dem testa sätt att skapa engagemang och klimataktiviteter, såsom workshops, panelsamtal och konstnärlig aktivism. Med stöd av Postkodstiftelen utvecklar man parallellt ett samarbete med musikbranschen.
Efter projektets slut ska metoder för att mobilisera med hjälp av musik spridas till miljöorganisationer, artister och fancommunities. Climate Live ska etablera sig som en ideell förening och fortsätta samarbeta med artister och musikfans, med stöd av musikbranschen och övriga samarbetsorganisationer, så att fler unga kan engagera sig i klimatfrågan.
STOCKHOLM
Stiftelsen Fryshuset får stöd med 7 999 541 kr för "Skuld"
Projektets syfte och mål är att ta fram ett nytt förebyggande verktyg mot hedersrelaterat våld och förtryck med fokus på vardagsheder det vill säga hedersnormer som begränsar unga att leva ett fritt och självständigt liv i sitt vardagsliv.
Tillsammans med unga ska det tas fram metodmaterial, en teaterföreställning och en konstutställning. Metodmaterialet kommer att ha en handledningsdel samt digital utbildning för yrkesverksamma som kommer i kontakt med målgruppen. Materialet ska utvecklas utifrån ett ungdomsperspektiv inspirerad av metoden "Safe Dates".
Efter projektets slut ska metoden spridas nationellt och kunna vidareutvecklas genom Fryshuset så att alla yrkesverksamma ska få kunskap och verktyg att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck bland unga.
STOCKHOLM
Psynlighet får stöd med 1 965 100 kr för "Inte längre osynliga - En kunskapssammanställning av patienternas upplevelser av psykiatrin"
Projektet ska analysera och sammanställa ett stort antal vittnesmål från unga patienter inom psykiatri till ett kunskapsunderlag som ska kunna användas av beslutsfattare, vårdgivare och forskare. Det rör sig om cirka tusen vittnesmål som under flera år har kommit in till föreningens webbplats opsynliga.se. Kunskapsunderlaget ska spridas till beslutsfattare och vårdgivare inom psykiatrisk vård.
Efter projektets slut ska föreningen fortsätta använda kunskapsunderlaget i opinionsbildning.
STOCKHOLM
Wikimedia Sverige får stöd med 10 671 847 kr för "Wikispeech Talsyntes och taldatainsamlare"
Projektet ska öka tillgängligheten till Wikipedia för personer med läs- och skrivsvårigheter, alltså personer som många gånger föredrar att lyssna istället för att läsa eller att prata istället för att skriva. En central del handlar om utvecklandet och implementerandet av en talsyntes med taldatainsamlare som kan förbättra talsyntesen samt skapa taldata för olika språk och dialekter samt uttal kopplade till talsvårigheter hos exempelvis personer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Arbetet sker i nära samverkan med bland annat funktionsrättsrörelsen. Talsyntes och taldata kommer att vara fritt licensierade och skalbara för att fungera på hundratals språk.
Vidare kommer projektet att etablera Wikimedias Tillgänglighetsakademi med syftet att långsiktigt förvalta och utveckla kunskapen kring tillgänglighet på Wikipedia och internet. Tillgänglighetsakademin ska även samla föreningar som företräder målgrupper och arrangera utbildningar och andra aktiviteter som bidrar till ökad förståelse och engagemang för tillgänglighet i samhället och på internet.
Talsyntesen med taldatainsamlare samt Tillgänglighetsakademin fortsätter efter projekttiden att drivas och vidareutvecklas i nära samverkan med projektets samverkansparter och inom ramen för stödmottagarens ordinarie verksamhet.
STOCKHOLM
Sensus Studieförbund Stockholm Gotland får stöd med 7 647 400 kr för "I sällskap - Sensus Stockholm"
Studieförbundet Sensus vill, tillsammans med hembygdsföreningar i Stockholm, förbättra livskvalitén för seniorer genom att minska ensamhet, främst bland utlandsfödda seniorer. Projektet syftar till att stärka samhällsgemenskapen genom att skapa ett engagemang som främjar en inkluderande kultur.
Projektet kommer att erbjuda regelbundna mötesplatser och aktiviteter, sprida kunskap och erfarenheter samt integrera normkritik i alla metoder och material. Det kommer även att byggas upp en volontärbyrå av seniorer.
Efter projektets slut kommer mötesplatser och aktiviteter fortsätta både i hembygdsföreningarna och via Sensus. Kunskap och erfarenheter kommer att spridas till andra hembygdsföreningar i landet genom studiecirklar, samarbeten och nätverk.
STOCKHOLM
Föreningen Timmermansgården får stöd med 2 545 700 kr för "Alla kan skapa genom levande verkstad"
Projektet ska utveckla en kreativ ateljé i Stockholm av, med och för unga med synnedsättning eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Genom inkluderande bildpedagogik, med metoden Levande Verkstad, möts deltagarna för samarbete och gemensamt skapande i syfte att stärka och utveckla varandra. Vidare lär sig deltagarna om föreningsliv och organisation. De ungdomar som visar intresse för ledarskap erbjuds en handledarutbildning för att därigenom kunna utvecklas till att bli ledare för andra unga.
Projektet drivs i samverkan med funktionsrättsorganisationer, studieförbund, folkhögskolor och andra hemgårdar. Under och efter projektet kommer stödmottagaren att erbjuda föreningar, kommuner och andra intresserade utbildning i hur man kan arbeta med metoden Levande Verkstad för just dessa målgrupper.
Efter projektet ska verksamheten drivas vidare av stödmottagaren och flera av samverkansparterna. Stödmottagaren kommer fortsätta att tillhandahålla den digitala metodhandbok som tagits fram under projekttiden.
STOCKHOLM
Maskrosbarn får stöd med 5 338 000 kr för "Det är jobbigt att bli vuxen helt själv"
Projektet riktar sig till unga mellan 18-25 år vars föräldrar har ett missbruk, psykisk sjukdom eller utsätter dem för våld. Projektet ska utveckla tre stödinsatser som är anpassade för målgruppens behov:
- Ett individuellt stöd i form av vägledande och stödjande samtal som kan genomföras digitalt.
- Ett gruppstöd i form av läger eller utbildning där målgruppen träffas i grupp och stöttar varandra.
- En digital plattform för kunskap, gemenskap och motivation.
Syftet med projektet är att stärka målgruppens förutsättningar att bli välmående vuxna, som kan vara aktiva i samhällslivet.
Efter projektet ska stöden ingå i Maskrosbarns ordinarie verksamhet. Projektet ska ske i nära samverkan med andra barnrättsorganisationer.
STOCKHOLM
Riksförbundet Attention får stöd med 7 175 900 kr för "Fritidslyftet"
Projektet syftar till att förbättra tillgängligheten på fritids för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Det finns stora utmaningar med att få målgruppen att vilja vara på fritids och de har inte tillgång till samma stöd där som i skolan.
Tillsammans med barn, föräldrar och personal ska man ta reda på vad som försvårar respektive underlättar för målgruppen att vara på fritids. Det ska göras genom enkäter, intervjuer, samtal och genomgångar på fritids. Utifrån det underlaget ska projektet utveckla stöd i form av checklistor, bildstöd, filmer och utbildningar.
Efter projektet ska det finnas fungerande metoder och arbetssätt som används av fritidshemmen och som sprids till fler kommuner. Dessa samlas i ett ”tillgänglighetspaket” som kan användas av alla som vill. Attention kommer också erbjuda utbildningar inom ramen för sin ordinarie verksamhet.
STRÖMSUND
Strömsunds kommun får stöd med 8 242 700 kr för "Strömsund mot extremism"
Projektet syftar till att främja inkludering och demokrati, samt stärka ungas motståndskraft mot polarisering och radikalisering i Strömsund. Målgruppen är unga i åldern 12–25 år, med fokus på de i högstadie- och gymnasieålder.
I projektet ska kommunen i olika lokala samverkansformer med civila och offentliga aktörer anpassa och vidareutveckla arbetssätt utvecklade i Malmö, i en glesbygdskontext. Målet är att ta fram material och metod som är anpassat efter lokala förutsättningar, och som inkluderar både tjejer och killar samt vårdnadshavare.
Inom projektet testas och utformas studiecirklar, föreläsningar och digitala utbildningar kopplat till värdegrundsfrågor och destruktiva normbrytande beteenden. Ungdomsambassadörer ingår i arbetsgruppen. Vårdnadshavare erbjuds workshops med möjlighet att diskutera föräldraskap och samhällsfrågor. Aktiviteterna sker både under skoltid och fritid.
Efter projektet ska metod och arbetssätt ingå i kommunens och samarbetsorganisationernas ordinarie verksamhet i det förebyggande arbetet, samt spridas till fler aktörer och kommuner.
SÖDERHAMN
Studieförbundet Vuxenskolan Göteborg får stöd med 4 637 400 kr för "Hjärnkontakt"
Projektet ska utveckla en lokal träffpunkt i Gävle för personer över 18 år med förvärvad hjärnskada som de har fått i vuxen ålder. Träffpunkten ska fungera som en mellanstation i syfte att överbrygga det upplevda tomrummet mellan rehabiliteringen och ett självständigt meningsfullt liv med arbete och studier.
Under projekttiden ska målgruppen tillsammans med studieförbundet, civilsamhället och Gävle kommun utveckla en långsiktigt hållbar samverkansmodell som kan öka samhällets förståelse för målgruppens förutsättningar och behov. Den framtagna modellen kommer att dokumenteras för att sedan spridas till andra intresserade föreningar, kommuner och studieförbund i landet.
Efter projekttiden ska ansvaret för den lokala träffpunkten drivas av Gävle kommuns förebyggande verksamhet som huvudman. Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg ska vara sammankallande och drivande i nätverksgruppen.
TÄBY
Skolyoga i Sverige får stöd med 4 577 623 kr för "stillin´ between - trygghetssamarbete i skolan"
Projektet vänder sig till mellanstadieelever i ålder 9–12 år. Syftet är att gynna målgruppens psykiska hälsa och öka trygghet i klasser genom att minska stress och oro hos målgruppen, främja deras välbefinnande, samt förebygga kränkningar. I sin tur kommer det leda till ökad fokus och förbättrad inlärning hos eleverna.
I mellanstadiet sker stora förändringar för barnen. Skolstrukturen ändras och kraven på prestation höjs. Dessutom bidrar puberteten till ökad mental och kroppslig stress. Detta kan leda till att upplevelsen av otrygghet ökar. Målet med projektet är att i nära samarbete med målgruppen, lärare och elevhälsoteam anpassa befintliga och skapa nya yogaövningar som främjar tryggheten i förhållande till de förändringarna som målgruppen möter i mellanstadiet. Övningarna kommer anpassas för att kunna användas under skolundervisningen. De ska också utformas så att de fungerar för alla mellanstadieelever oavsett deras fysiska eller kognitiva förmågor.
Projektet kommer även ta fram handlednings- och utbildningsmaterial så att pedagogerna själva kan göra justeringar och kunna avgöra vilka övningar som passar deras elever bäst. Dessutom kommer projektet utveckla material och övningar som speglar hur arbete fungerar och sker i klassrummen. Materialet som tas fram ska kunna användas på ett strategiskt sätt i proaktivt och preventivt trygghetsarbetet i skolan. Elevhälsa, mentorer och lärare kommer kunna samverka kring de olika övningarna och materialet så att man jobbar med samma redskap och mot samma mål.
Allt framtaget material kommer läggas på en digital plattform och kommer vara tillgängligt kostnadsfritt efter projektets slut som en del av Skolyogas ordinarie verksamhet. Materialet kommer även finnas kvar i analog form som sedan ska spridas till skolor runt om i landet.
UDDEVALLA
ABF FyrBoDal får stöd med 3 628 700 kr för "EPA dunk - motorburen ungdom"
Projektet syftar till att motorburen ungdom i FyrBoDal-området ska ha en betydelsefull fritid utifrån sina egna behov och önskemål. Samtidigt ska projektet bidra till ökad dialog mellan målgruppen, kommunen och andra vuxna.
Målgruppen ungdomar med EPA söker sig idag inte till de aktiviteter och fritidsgårdar som finns i kommunal regi och det uppstår ibland slitningar mellan dem och vuxna i kommunerna. ABF FyrBoDal vill i samarbetet med Studieförbundet Vuxenskolan Väst stötta ungdomarna i deras organisering för att skapa egna mötesplatser och aktiviteter samt föra sin egen talan och bevaka sina egna intressen gentemot kommunen och allmänheten. För att uppnå detta ska ungdomar träffas för att ägna sig åt mekande och fixa ljud i sina bilar men även ta del av studieförbundens föreningsutbildningar. Aktivitetsplanering och dialog med kommunen kommer drivas av ungdomarna, och senare under projektet genom nya ungdomsdrivna föreningar, med stöd från projektorganisationerna.
Projektet genomförs under två år i och tillsammans med kommunerna Färgelanda, Munkedal, Dals-Ed och Mellerud. Föreningar ska bildas i vardera kommunen för att driva verksamheten vidare efter projektet.
VÄSTERÅS
Förbundet Agenda 2030 får stöd med 3 692 800 kr för "Forward 2030"
Projektet ska främja gymnasieungdomars engagemang i hållbarhetsfrågor. Förbundet Agenda 2030 vill skapa en arena där ungdomar ska samverka med offentlig, privat och ideell sektor i Västmanlands län kring hållbar utveckling.
Målet är att skapa en innovationsprocess där ungdomarna får ta sig an organisationers och företags faktiska hållbarhetsutmaningar, bland annat med stöd av universitetsstudenter inom hållbarhet. Ungdomarnas förslag till lösningar ska presenteras på ett återkommande publikt evenemang som de själva arrangerar. Genom projektet ska man också etablera ett ungdomsråd för att bygga långsiktiga broar mellan förbundet och ungdomarna.
Efter projekttiden ska verksamheten drivas vidare med finansiering från förbundet och deltagande medlemsorganisationer.
ÄNGELHOLM
Föreningen Dansfabriken Ängelholm får stöd med 4 835 500 kr för "TTT Ängelholm"
Projektet syftar till att i samarbete med föreningar i Ängelholm, utveckla en ledarskapsutbildning som riktar sig till ungdomsledare i åldern 16-25 år. Målet är att ungdomsledare i föreningslivet i kommunen ska bli bättre på att främja psykisk hälsa och inkludering, och fokusera mindre på prestation. Ledarskapsutbildningen ska förutom att nå hela föreningslivet i Ängelholm skapa en standard för ledarskap som kan få spridning.
ÖREBRO
Stiftelsen Örebro läns museum får stöd med 2 390 600 kr för "Ditt Bergslagen"
Projektet ska utveckla femteklassares historiemedvetenhet och förståelse för betydelsen av demokrati och gemenskap samt skapa incitament för att de själva ska vilja vara med och påverka livsvillkor och samhälle. Utgångspunkten är Bergslagens kulturarv vars bergsbruk redan under medeltiden skapade unika förutsättningar för hur människor i en bygd kunde utveckla egna former för självstyre och arbetsgemenskap. Invånarna tillskapade egna regelverk och hade väl utvecklade samarbeten med såväl varandra som med statsmakten.
Eleverna kommer att få arbeta med rollspel och tillsammans arrangera en hyttbyggarstämma. Där kommer de att få reflektera över sin vardag och sina rättigheter samt vilka förmågor och möjligheter de har för att kunna påverka framtiden, exempelvis genom att delta i allmänna val eller engagera sig politiskt.
Projektet genomförs inom ramen för skolans undervisning och i nära samverkan med elever och lärare i bergslagskommunerna Hällefors, Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora.
Det material som tas fram, såsom lärarhandledning, filmer och pedagogiska kort förvaltas och utvecklas efter projektet av museet i samråd med skolorna. Museet kommer inom ramen för sin ordinarie verksamhet, fortsätta att se till att skolorna får det stöd de behöver för att årligen kunna arbeta med skolprogrammet.
ÖREBRO
Örebro Volleybollsällskap får stöd med 3 937 130 kr för "Change the game with us"
Målet med projektet är att skapa en modell för att arbeta främjande och förebyggande med psykisk hälsa och självledarskap för unga mellan 15 och 18 år. Modellen ska stärka målgruppens självbild, hjälpa dem att bättre hantera vardagliga hinder och bidra till att ta bort stigman som finns kring att prata om psykisk ohälsa. Ungdomar som deltar i projektet kommer att utveckla modellen med stöd av projektets medarbetare och ett antal samverkande elitidrottsföreningar i Örebro. Projektet ska ta fram ett pedagogiskt material som ska underlätta för föreningar och andra aktörer att arbeta med modellen.
Efter projektet ska modellen användas i de deltagande elitidrottsföreningarna och projektgruppen ska verka för att modellen sprids till andra aktörer.
ÖSTERSUND
Parasport Jämtland-Härjedalen får stöd med 1 675 900 kr för "Idrott och rörelsenedsättning"
Parasport Jämtland-Härjedalen ska utveckla en digital utbildning för paraidrottare, idrottsledare och personal på fritidsbanker runt omkring i Sverige. Målet är att med hjälp av den utrustning som finns på fritidsbankerna entusiasmera personer med rörelsenedsättning till mer idrott och rörelse. Utbildningarna ska även göras tillgänglig för idrottsrörelsen generellt så att fler ur målgruppen kan delta i den ordinarie idrottsverksamheten i föreningarna.