Projekt som fått stöd för att främja psykisk hälsa hos barn och unga. En rapport om erfarenheter och framgångsfaktorer.
Rapporten publicerades:
Utvärderingen har utförts av fil. dr. Liv Zetterberg och professor Urban Markström, båda verksamma vid Institutionen för socialt arbete, Umeå universitet.
Syfte
Allmänna arvsfonden har under lång tid beviljat stöd till projekt som på olika sätt främjar barns och ungas psykiska hälsa. Syftet med utvärderingen har varit att öka kunskaper och erfarenheter om, samt sprida metoder, modeller och arbetssätt, från ett antal projekt till berörda aktörer som möter barn och unga i olika situationer.
I utvärderingen har erfarenheter av att utveckla och pröva nya arbetssätt, faktorer viktiga för implementering och långsiktig förankring undersökts, samt erfarenheter av generellt värde för framtida utvecklingsarbete och spridning av kunskap. Uppdragsansvariga forskare har utifrån detta formulerat två frågeställningar:
- Vad kännetecknar projekten med avseende på förutsättningar, utgångspunkter och mål, genomförande och resultat?
- Vilka komponenter har varit av betydelse för arbetet i projekten och deras potential för kunskaps- och metodutveckling i ett bredare perspektiv?
Utvärderingen har omfattat fem arvsfondsprojekt:
- Clownbesök i hemsjukvården – Anhörigbarn (Clownmedicin)
- Suntprat (Equmenia och Hela människan)
- Psykologiguiden Ung (Sveriges Psykologförbund)
- Vara Nere (Mind)
- Motivationslyftet för mellanstadiet och gymnasiet (Motivationslyftet by Star for Life)
Det empiriska materialet har samlats in genom kvalitativa intervjuer och dokumentstudier av material som beskriver de studerade projekten.
Slutsatser och rekommendationer
Till aktörer som planerar att söka medel från Arvsfonden:
- Planera i god tid innan projektstart, investera tid för planering av projektet och formalisera strukturerna för samverkan.
- Utarbeta en plan för långsiktig överlevnad och finansiering.
- Bygg kunskap om de miljöer där projektet ska genomföras eller arbeta med personer och organisationer som redan har denna kompetens.
- Var inte rädd för att göra anpassningar och justeringar, men ha en tydlighet kring vilka grundläggande element som projektet är uppbyggt kring, och som inte kan förhandlas bort.
- En eldsjäl är ofta viktig för projektet, men behöver kompletteras med en bredare förankring och engagemang hos fler personer och funktioner.
- Fundera över hur projektets metod/arbetssätt/insats passar in i organisationen. Det betyder inte att komplicerade och utmanande projektidéer ska undvikas, men att man behöver analysera eventuella utmaningar.
- Involvera eller konsultera den tilltänka målgruppen så tidigt som möjligt, och upprätthåll den kontakten genom projektets alla delar. Hur detta ska ske kommer att behöva se olika ut i varje enskilt projekt.
Till Arvsfonden:
- Stöd både projektidéer med hög originalitet och innovationskraft, även om ”överlevnadspotentialen” initialt kan upplevas vara lägre, såväl som mer säkra och beprövade idéer.
- Ta hänsyn till graden av originalitet och komplexitet i projektidéer och anpassa stöd och finansiering efter detta.
- Visa öppenhet för anpassningar. Bedöm inte bara framgång i termer av uppfyllelse av de ursprungliga projektmålen.
- Utveckla metodstöd för utvärdering och ge möjlighet till finansiering för lokal utvärdering till projekt som får medel.
- Betona långsiktighet och vikten av en plan för överlevnad för projekten.
- Höj ambitionsnivån på Arvsfondens egna utvärderingar genom större resurser och mer explicita krav på vetenskaplig förankring och design.